Connect with us
Advertisement

Eveniment

Prima biserică creştină (FOTO): Arhiepiscopia Romano-catolică Alba Iulia a făcut dezvăluiri privind descoperirile din Cetate

Publicat

Arhiepiscopia Romano-catolică Alba Iulia a organizat o conferinţă de presă, vineri,  pe tema descoperirilor arheologice făcute în luna aprilie a acestui an, lângă Catedrala romano-catolică din Cetate. Este vorba despre zidurile unei biserici ce datează cel mai probabil din secolul X, posibilă ctitorie a principelui Gyula, creştinat la Constantinopol.

La conferinţa de presă au participat arheologul Dana Marcu, directorul economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Janos Szasz, dar şi un consilier al ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Dana Marcu a realizat o prezentare a cercetărilor realizate până în prezent, specificând faptul că până la sfârşitul lunii august acestea vor fi finalizate. În perimetrul investigat au fost descoperite nu mai puţin de 400 de morminte, podoabe, monede şi alte obiecte din bronz şi aliaj de argint. Obiectele au fost ridicate şi trimise la un laborator pentru a fi recondiţionate.

În ceea ce priveşte costurile, Janos Szasz nu a dorit să ofere o sumă exactă, dar a specificat că valoarea cercetărilor arheologice desfăşurate aici este una foarte mare şi că va fi acoperită cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ministerului de resort din Ungaria.

Construcţia specifică arhitecturii bizantine avea în zona centrală patru stâlpi care susţineau o cupolă, poate un mic turn. Ceea ce este cert este că biserica fusese deja demolată anterior anului 1200, odată cu deschiderea şantierului actualei Catedralei romano-catolice.

Cercetarea arheologică a navei bisericii a început în 14 iunie şi este condusă de arheologul Daniela Marcu Istrate şi este prevăzută a se încheia în 13 august. Ruina construcţiei va rămâne marcată la suprafaţa terenului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. jhon

    vineri, 05.08.2011 at 18:36

    stirea este veche,din aprilie daca nu am insel

    • captain america

      vineri, 05.08.2011 at 22:37

      @jhon Descoperirea e mai veche, dar conferinta de presa cu lamuriri asupra ceea ce s-a descoperit a avut loc vineri 5 august

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 05.08.2011 at 22:49

      @jhon. Descoperirea este din aprilie. scrie si in articol. Citeste pe orizontala nu pe verticala

  2. Harabagiu Ioan

    marți, 09.08.2011 at 16:30

    Îmi pare rîu că am citit articolul după câteva zile de la apariţie şi de la comunicatul dat de cei de la episcopie. Prin anii 70 elev fiind am lucrat ca zilier săpător exact pe locul unde în zilele noastre s-a descoperit vechea biserică. Lucrările arheologice de atunci au fost conduse de arheologi din Cluj. S-au găsit morminte întregi (monezi de aur, opaiţuri şi alte obiecte), înregistrate şi trimise la muzeu sau muzee. Am oprit lucrările când s-a dat (descoperit) o aşa zisă groapă comună pentru ciumaţi. Erau sute de schelete puse deavalma. Când s-a dat verdictul, totul s-a astupat, terenul devenind imediat bază de depozitare pentru materialele de construcţie ce urmau să fie folosite timp de peste 30 de ani la renovarea Catedralei Catolice. No comment!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement