Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un secol de la călătoria Familiei Regale în Transilvania. Ce a scris Regina în jurnalul ei despre Alba Iulia și Blaj


Publicat

f

În aceste zile se împlinesc o sută de ani de la prima călătorie a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Transilvania, inclusiv pe la Alba Iulia, în calitatea lor de suverani ai României Unite.

Turneul a început la Oradea într-un moment în care aliaţii occidentali nu erau convinşi că frontiera României trebuie să cuprindă şi Crişana. Dar apărarea contra bolşevismului şi atitudinea impecabilă a suveranilor faţă de comunităţile maghiare au schimbat situaţia.

În jurnal, Regina deplânge faptul că oraşele văzute sunt foarte ungureşti, iar majoritatea populaţiei româneşti trăieşte la sate. Clujul, de pildă, era fief maghiar de secole.

„Oraşele mă întristează, este ceva ostil în ele, iar casele lor mari, majoritatea în stil german, nu sunt deloc româneşti, în nici un fel. În spatele zidurilor simţi inimi întristate şi gânduri ostile”, scria Regina Maria.

Mii şi mii de oameni au venit să îi vadă pe regii României întregite, pe unde au trecut.

Jurnalul Reginei Maria, 30 mai, Alba Iulia, Blaj:

”Am pornit devreme pe unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care le-am văzut, printr-o trecătoare în munți pe lângă cele mai glorioase păduri. Nu a fost soare, dar și fără el a fost fantastic de frumos.

În multe sate primiri loiale și călduroase, în sfârșit am ajuns la Alba-Iulia, orășelul al cărui nume are un sunet special pentru orice inimă românească. Este greu de descris primirea de care am avut parte, oamenii pur și simplu au înnebunit de entuziasm.

i

După o paradă militară am intrat în vechea cetate prin aceeași poartă prin care a intrat Mihai Viteazul cu câteva secole în urmă și am fost aclamați frenetic. Ileana ajunsese de la București și a fost cu noi. Alba Iulia este un loc drăguț și vechi, cu un întreg oraș în mijlocul fortificațiilor.

Am primit toate autoritățile, au fost discursuri uriașe, apoi o defilare nesfârșită însă minunată a țăranilor din toate satele, mii și mii.

Dumnezeu știe când am ajuns la prânz și cât a durat – ceasurile și-au ieșit din minți și a fost într-adevăr dificil să plecăm ca să ajungem la Blaj unde eram așteptați.

Până la urmă am plecat după un prânz servit de tinere frumoase îmbrăcate în costume populare, spre încântarea domnilor. A plouat zdravăn, însă asta nu a înmuiat entuziasmul.

Am ajuns foarte târziu la Blaj. Este un orășel drăguț și simplu, are ceva emoționant și a fost dintotdeauna centrul cultural al românilor, cu multe școli și mulți preoți.

Probabil că din toate primirile a lor a fost cea mai entuziastă, erau mii de țărani care aproape și-au ieșit din minți de încântare.

Am fost la o slujbă – tânărul episcop Hossu atât de drăguț a fost și el. Mi-a plăcut slujba, se întuneca și biserica era plină de lumânări, m-am simțit însuflețită, corul a fost bun. Blajul mi-a lăsat o impresie specială de simpatie,

În ciuda faptului că se întuneca am avut parte de o nesfârșită defilare a țăranilor, mii și mii. După ce a venit noaptea au fost aprinse torțe și țăranii au continuat să treacă aclamând din toate puterile. AU fost căruțe enorme, grupuri de nuntași, călăreți, ceva extraordinar și intens.

Am cinat în sfârșit la zece într-o veche mănăstire, într-o sală lungă la lumina lumânărilor, episcopul Hossu a stat lângă mine și am avut o conversație foarte plăcută. Știe și ceva engleză și franceză. Am ajuns în pat foarte târziu, cu sentimentul că a fost o zi minunată.”

Sursă și fotografii: saecularia.ro

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Vulpiță „abonată” la gustări, în zona pavilionului de pe Dealul Mamut

Publicat

O vulpe a fost filmată în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe o alee a pavilionului aflat pe Dealul Mamut de lângă Alba Iulia, în timp ce mânca dintr-un pup cu brânză oferit de cei prezenți pe terasa unui restaurant din zonă.

Se pare că vulpița este un „client fidel” al locului, aceasta preferând gustările oferite de turiști, clienți sau angajații localului.

Specialiştii atrag atenţia că interacţiunea dintre animale sălbatice şi oameni poate fi periculoasă pentru ambele părţi. Chiar dacă par drăgălaşe, oamenii trebuie să păstreze distanţa faţă vulpi, deoarece acestea pot transmite diferite boli, precum rabia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Cvartetul de Coarde al Județului Alba, recital cameral în Piața Cetății din Alba Iulia. Reguli pentru spectatori

Publicat

Cvartetul de Coarde ,,Augustin Bena” al Județului Alba susține, duminică, 12 iulie 2020, un recital cameral în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul cultural este programat la ora 20:00 și este organizat cu respectarea unor reguli stricte de distanțare socială și de dezinfectare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Intrarea este liberă, în limita a 250 de spectatori.

Cvartetul va evolua alături de soliștii invitați, Dragoș Tudor și Alexandru Ștefănoiu, ambii la chitară, și în program sunt incluse lucrări muzicale de o sensibilitate aparte, compuse de W. A. Mozart, Jorge Cardoso, A. Vivaldi și Isaac Albeniz.

Cvartetul de coarde ,,Augustin Bena” activează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și a susținut numeroase recitaluri și concerte. În formula extinsă, în cadrul centrului funcționează și Orchestra de Cameră înființată în iulie 2013 ca și departament cultural. Orchestra este condusă de Dan Liviu Cernat și abordează lucrări din creație marilor compozitori cu preponderență din perioada barocului.

Ce reguli trebuie respectate de spectatori?

Spectatorii care participă la evenimentele culturale organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba trebuie să respecte o serie de reguli impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Accesul la spectacol va fi deschis cu o oră înainte astfel încât spectatorii să intre pe rând respectând distanțarea socială și fiind incluși într-un triaj epidemiologic. Astfel la intrarea în zona de concert fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată sau a celor au temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. De asemenea, pe toată perioada spectacolelor, fiecare participant va fi obligat să poarte mască.

Intrările în spațiul delimitat sunt dotate cu stații de dezinfectare pentru mâini, iar spectatorii vor fi obligați să se dezinfecteze în momentul accesului în spațiul de spectacol.

Evenimentul cultural este organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Amintiri de la Alba Iulia: O tânără care s-a cățărat pe statuile din Cetate ca să-și facă poze, identificată și amendată

Publicat

Urmare a imaginilor apărute pe rețelele de socializare în care o tânără s-a fotografiat în diferite ipostaze, mai puțin decente și civilizate, cu statuile din Cetatea Alba Carolina, Poliția Locală Alba Iulia s-a autosesizat și a demarat cercetări.

Astfel, a fost identificată U.D.M cu domiciliul în județul Sibiu, în vârstă de 22 de ani. Pentru gestul său a fost sancționată contravențional cu amenda maximă prevăzuta în valoare de 1.000 lei conform art. 2 alin. (1) din Legea 61/91 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice republicată.

U.D.M. a recunoscut fapta și a șters toate imaginile de pe contul său de socializare, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fântâna arteziană de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia intră în reparații. Primăria a cumpărat șase pompe submersibile

Publicat

Fântâna arteziană pietonală aflată pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia va intra în reparații. Primăria a cumpărat șase pompe submersibile noi, în valoare totală de peste 9.000 de euro.  

Primăria Alba Iulia a cumpărat recent, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), șase pompe submersibile pentru fântâna arteziană pietonală cu jet exterior aflată pe Bulevardul Transilvaniei din municipiu.

Citește și Zile cu soare: PISCINELE din județul Alba, în 2020. PROGRAM de funcționare și cât costă o zi de relaxare

Cele șase pompe vor fi livrate de firma Perla Mex SRL din Alba Iulia. Fiecare dintre acestea a costat 7.275 de lei, în total 43.650 de lei (aproximativ 9.019,15 euro), în preț fiind inclus și manopera / montajul. 

Potrivit descrierii, fiecare pompă va avea un debit de 20.000 l/h, cu o înălțime maximă a coloanei de apă de 8 metri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate