Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia a câștigat un proces în care erau semnalate nereguli la două angajări. ANFP pusă la plată de instanță


Publicat

sediu Primaria Alba Iulia

La sfârșitul anului 2019, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) demara un procedeu nemaivăzut în județul Alba: chema în judecată Primăria Alba Iulia, pe viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul și două persoane: Vasile Bereș și Larisa Victoria Oprean. 

Motivul procesului intentat de ANFP era chiar concursul de angajare a celor doi, Bereș și Oprean, pe două posturi în primărie: postul de șef serviciu administrare piețe – concurs câștigat de Vasile Bereș și un post de polițist local – concurs câștigat de Larisa Victoria Oprean. 

Pe lângă constatarea nulității concursurilor, ANFP cerea în instanță și anularea dispozițiilor prin care cei doi au fost numiți pe post. 

Dosarul înregistrat în 6 decembrie 2019 avea să aibă o primă decizie după câteva ședințe, mai exact în 26 mai 2020, când magistrații Tribunalului Alba s-au pronunțat, în primă fază.

Acțiunea în instanță a fost făcută de ANFP în baza noului Cod Administrativ, modificat de guvernul PSD, prin OUG 57, când premier al României era încă Viorica Vasilica Dăncilă.

CITEȘTE ȘI: Concursuri dubioase de angajare la Primăria Alba Iulia, contestate în justiție de ANFP. Demers fără precendent în județul Alba

ANFP a considerat că procedeul prin care Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat cele două concursuri nu a respectat principiile egalității de șanse și a transparenței.

Mai exact, ANFP a susținut că organizarea celor două concursuri trebuia să urmeze procedura din Noul Cod Administrativ.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței

În 2 iulie 2019, primăria a publicat pe site-ul oficial și la sediul insituției anunțul pentru scoaterea la concurs a celor două posturi vacante.

Primăria ”a înștiințat ANFP cu privire la procedura de organizare a celor două concursuri de recrutare organizate pentru ocuparea unei funcții publice vacante de conducere și a unei funcții publice specifice de execuție vacante.

Totodată, a solicitat și desemnarea reprezentanților ANFP în comisiile de concurs și de soluționare a contestațiilor.

Cele două adrese de înștiințare au fost predate, conform Borderou nr. 102/04.07.2019, nr. crt. 4, de către Primăria Alba Iulia în calitate de beneficiar expeditor, către Poșta Militară” se arată în motivarea instanței.

În 4 iulie a fost primită confirmarea solicitării de publicare a celor două anunțuri în Monitorul Oficial.

În 5 iulie, Noul Cod Administrativ, care a fost modificat prin OUG în 3 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Cele două adrese către ANFP au fost înregistrate la instituție în data de 8 iulie.

Vasile Bereș a fost în trecut director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba, iar la concursul organizat în 26 august a fost singur, deoarece mai era înscris un singur candidat, care între timp renunțase. Bereș a obținut postul cu 71,8 puncte la proba scrisă şi 83,6 puncte la interviu.

Larisa Victoria Oprean a participat la proba scrisă alături de alți 12 candidați, deși inițial s-au înscris 15. A fost și singurul candidat care a trecut de proba scrisă cu 52 de puncte, iar la interviu a obținut 66,66 de puncte.

Ce a sesizat ANFP 

Agenția a cerut nulitatea celor două concursuri și anularea dispoziției prin care Bereș și Oprean au fost angajați, deoarece adresele de înștiințare au fost înregistrate în 8 iulie, după intrarea în vigoare a noului Cod.

Aceștia au susținut că Primăria Alba Iulia trebuia să revină cu o adresă de înștiințare și după intrarea în vigoare a noului Cod.

De asemenea, ANFP a mai susținut că, potrivit Noului Cod, anunțul de angajare trebuia să fie postat și pe site-ul instituției.

Ce a decis Tribunalul Alba

(extras din motivarea instanței)

”Tribunalul a apreciat că acțiunea reclamantei este neîntemeiată.

Reclamanta susține în mod greșit că, procedura de organizare și desfășurare a concursurilor de recrutare a căror nulitate solicită a fi constatată s-a realizat după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 57/2019 (…)

Tribunalul a avut în vedere că, potrivit dispozițiilor art. 617 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

(1) Concursurile de recrutare, respectiv promovare pentru care a fost demarată procedura de organizare și desfășurare până la data intrării în vigoare a prezentului cod se desfășoară în continuare potrivit legii în vigoare la data solicitării avizului, respectiv înștiințării Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare. (…)

Așadar, legea aplicabilă concursului este legea în vigoare la data de 4 iulie 2019, a înștiințării Agenției Naționale a Funcționarilor Publici când adresa de înștiințare a fost predată (…) de către Primăria Alba Iulia în calitate de beneficiar expeditor, către Poșta Militară”, se arată în motivarea instanței.

Mai pe scurt, magistrații Tribunalului Alba au decis că cele două concursuri au urmat prevederile din vechiul Administrativ, nu din cel nou.

Decizia

Tribunalul Alba a respins cererea ANFP și, mai mult de atât, a obligat instituția să plătească cheltuieli de judecată către Bereș și Oprean.

”Respinge acţiunea formulată de reclamanta AGENŢIA NAŢIONALĂ A FUNCŢIONARILOR PUBICI, (…) în contradictoriu cu pârâţii U.A.T. MUNICIPIUL ALBA IULIA – PRIN PRIMAR, (…), VICEPRIMARUL MUNICIPIULUI ALBA IULIA, (…) BEREŞ VASILE, (…), şi OPREAN LARISA VICTORIA, (…)…. Obligă pe reclamanta să plătească pârâtului Bereş Vasile suma de 1.700 lei, cheltuieli de judecată. Obligă pe reclamanta să plătească pârâtei Oprean Larisa Victoria suma de 1.700 lei, cheltuieli de judecată”, se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Alba.

Totuși, decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară, în termen de 15 zile de la comunicare.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    luni, 08.06.2020 at 21:30

    Pai de Beres asta se stia inainte sa aiba loc concursul ca va castiga. Ar putea sa mai scrie si altii care stiu treaba asta. Ca si cu Retegan de la pensii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Noaptea Muzeelor la Alba Iulia. Reîntâlnire cu dacii, romanii și gladiatorii din Garda Apulum

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează sâmbătă, 12 iunie, începând cu ora 19:00, cea de a XI-a ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul revine după o pauză de un an, cauzată de pandemia declanșată de COVID – 19.

Pentru ediția din acest an, între orele 19.00 – 24.00, vizitatorii se vor bucura de accesul gratuit în expoziția de bază a muzeului (Clădirea Babilon), Sala Unirii și Museikon. De asemenea, publicul larg se poate reîntâlni cu romanii, dacii și gladiatorii din Garda Apulum.

Alcătuită din trei trupe, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, Garda Apulum reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte de reconstituire istorică antică din România. Proiectul a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina s-a întors ”acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis. Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, s-au alăturat și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg.

Evenimentul, care este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se va desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate