Administrație
Primăria Alba Iulia a câștigat un proces în care erau semnalate nereguli la două angajări. ANFP pusă la plată de instanță
La sfârșitul anului 2019, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) demara un procedeu nemaivăzut în județul Alba: chema în judecată Primăria Alba Iulia, pe viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul și două persoane: Vasile Bereș și Larisa Victoria Oprean.
Motivul procesului intentat de ANFP era chiar concursul de angajare a celor doi, Bereș și Oprean, pe două posturi în primărie: postul de șef serviciu administrare piețe – concurs câștigat de Vasile Bereș și un post de polițist local – concurs câștigat de Larisa Victoria Oprean.
Pe lângă constatarea nulității concursurilor, ANFP cerea în instanță și anularea dispozițiilor prin care cei doi au fost numiți pe post.
Dosarul înregistrat în 6 decembrie 2019 avea să aibă o primă decizie după câteva ședințe, mai exact în 26 mai 2020, când magistrații Tribunalului Alba s-au pronunțat, în primă fază.
Acțiunea în instanță a fost făcută de ANFP în baza noului Cod Administrativ, modificat de guvernul PSD, prin OUG 57, când premier al României era încă Viorica Vasilica Dăncilă.
CITEȘTE ȘI: Concursuri dubioase de angajare la Primăria Alba Iulia, contestate în justiție de ANFP. Demers fără precendent în județul Alba
ANFP a considerat că procedeul prin care Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat cele două concursuri nu a respectat principiile egalității de șanse și a transparenței.
Mai exact, ANFP a susținut că organizarea celor două concursuri trebuia să urmeze procedura din Noul Cod Administrativ.
Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței
În 2 iulie 2019, primăria a publicat pe site-ul oficial și la sediul insituției anunțul pentru scoaterea la concurs a celor două posturi vacante.
Primăria ”a înștiințat ANFP cu privire la procedura de organizare a celor două concursuri de recrutare organizate pentru ocuparea unei funcții publice vacante de conducere și a unei funcții publice specifice de execuție vacante.
Totodată, a solicitat și desemnarea reprezentanților ANFP în comisiile de concurs și de soluționare a contestațiilor.
Cele două adrese de înștiințare au fost predate, conform Borderou nr. 102/04.07.2019, nr. crt. 4, de către Primăria Alba Iulia în calitate de beneficiar expeditor, către Poșta Militară” se arată în motivarea instanței.
În 4 iulie a fost primită confirmarea solicitării de publicare a celor două anunțuri în Monitorul Oficial.
În 5 iulie, Noul Cod Administrativ, care a fost modificat prin OUG în 3 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.
Cele două adrese către ANFP au fost înregistrate la instituție în data de 8 iulie.
Vasile Bereș a fost în trecut director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba, iar la concursul organizat în 26 august a fost singur, deoarece mai era înscris un singur candidat, care între timp renunțase. Bereș a obținut postul cu 71,8 puncte la proba scrisă şi 83,6 puncte la interviu.
Larisa Victoria Oprean a participat la proba scrisă alături de alți 12 candidați, deși inițial s-au înscris 15. A fost și singurul candidat care a trecut de proba scrisă cu 52 de puncte, iar la interviu a obținut 66,66 de puncte.
Ce a sesizat ANFP
Agenția a cerut nulitatea celor două concursuri și anularea dispoziției prin care Bereș și Oprean au fost angajați, deoarece adresele de înștiințare au fost înregistrate în 8 iulie, după intrarea în vigoare a noului Cod.
Aceștia au susținut că Primăria Alba Iulia trebuia să revină cu o adresă de înștiințare și după intrarea în vigoare a noului Cod.
De asemenea, ANFP a mai susținut că, potrivit Noului Cod, anunțul de angajare trebuia să fie postat și pe site-ul instituției.
Ce a decis Tribunalul Alba
(extras din motivarea instanței)
”Tribunalul a apreciat că acțiunea reclamantei este neîntemeiată.
Reclamanta susține în mod greșit că, procedura de organizare și desfășurare a concursurilor de recrutare a căror nulitate solicită a fi constatată s-a realizat după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 57/2019 (…)
Tribunalul a avut în vedere că, potrivit dispozițiilor art. 617 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ:
(1) Concursurile de recrutare, respectiv promovare pentru care a fost demarată procedura de organizare și desfășurare până la data intrării în vigoare a prezentului cod se desfășoară în continuare potrivit legii în vigoare la data solicitării avizului, respectiv înștiințării Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare. (…)
Așadar, legea aplicabilă concursului este legea în vigoare la data de 4 iulie 2019, a înștiințării Agenției Naționale a Funcționarilor Publici când adresa de înștiințare a fost predată (…) de către Primăria Alba Iulia în calitate de beneficiar expeditor, către Poșta Militară”, se arată în motivarea instanței.
Mai pe scurt, magistrații Tribunalului Alba au decis că cele două concursuri au urmat prevederile din vechiul Administrativ, nu din cel nou.
Decizia
Tribunalul Alba a respins cererea ANFP și, mai mult de atât, a obligat instituția să plătească cheltuieli de judecată către Bereș și Oprean.
”Respinge acţiunea formulată de reclamanta AGENŢIA NAŢIONALĂ A FUNCŢIONARILOR PUBICI, (…) în contradictoriu cu pârâţii U.A.T. MUNICIPIUL ALBA IULIA – PRIN PRIMAR, (…), VICEPRIMARUL MUNICIPIULUI ALBA IULIA, (…) BEREŞ VASILE, (…), şi OPREAN LARISA VICTORIA, (…)…. Obligă pe reclamanta să plătească pârâtului Bereş Vasile suma de 1.700 lei, cheltuieli de judecată. Obligă pe reclamanta să plătească pârâtei Oprean Larisa Victoria suma de 1.700 lei, cheltuieli de judecată”, se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Alba.
Totuși, decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară, în termen de 15 zile de la comunicare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 08.06.2020 at 21:30
Pai de Beres asta se stia inainte sa aiba loc concursul ca va castiga. Ar putea sa mai scrie si altii care stiu treaba asta. Ca si cu Retegan de la pensii.