Actualitate
Primăria Alba Iulia a cerut la Guvern bani pentru obiective ce nu au legătură cu Centenarul Unirii. Ioan Dîrzu: Am văzut priorități, care de care mai „prioritare”.
Deputatul PSD Alba Ioan Dîrzu a transmis marți că timpul rămas până la Centenarul Marii Uniri din 2018 este de ajuns pentru implementarea proiectelor propuse, însă acestea trebuie să fie într-o ordine prioritară. Potrivit acestuia, nu tot din ceea ce a cerut Primăria Alba Iulia, ca finanțare, are legătură cu Centenarul. Printre proiectele propuse s-ar număra reabilitarea unui cămin cultural dintr-un cartier aparținător municipiului Alba Iulia și recompartimentarea spațiilor administrative aparținătoare Primăriei Alba Iulia.
„S-au solicitat niște sume prin care Ministerul Dezvoltării și Guvernul să aloce municipiului Alba Iulia și județului nostru 239,5 milioane de lei. Am văzut o serie de priorități, care mai de care mai prioritare. Din punctul meu de vedere discuțiile trebuie să fie unele foarte serioase, obiectivele care vor fi finanțate să fie cu adevărat într-o ordine prioritară. Am citit că reabilitarea unui cămin dintr-un cartier aparținător municipiului Alba Iulia ar fi una dintre priorități. Eu nu găsesc neaparat foarte importantă reabilitarea căminului cultural. (…) Un alt exemplu este repararea capitală la o anumită școală, tot dintr-o zonă limitrofă a municipiului Alba Iulia și recompartimentarea spațiilor administrative aparținătoare serviciului Primăriei Alba Iulia. Trebuie să devenim foarte serioși și să dăm greutate anului 2018 și a Centenarului Marii Uniri. Hai să maximizăm Cetatea și ceea ce se va întâmpla acolo pentru că dacă nu o să ajungem la o anumită chestie prin care devenim puțin caraghioși”, a spus Ioan Dîrzu.
Potrivit deputatului, suma solicitată Guvernului pentru proiecte este de peste 50 de milioane de euro.
„Am văzut că probabil că și administrația locală vrea să contribuie cu aproximativ 13 milioane de euro, Guvernului i se cere peste 50 de milioane de euro ceea ce este foarte bine și eu cred că dacă sunt găsite și soluții alternative, respectiv fonduri europene, acest lucru se va întâmpla.
Cred că jumătate din administrația municipiului Alba Iulia ar trebui să lucreze la obiectivul atragerea fondurilor europene. De acolo se pot atrage foarte foarte mulți bani. (…) Vreau ca Centenarul Marii Uniri din 2018 să fie extrem de bine tratat și de serios. Am stabilit la întâlnirea de la Univesitate că vom merge într-o anumită conduită și nu vom politiza acest moment și cred că trebuie să facem front comun și cei care lucrează în județ dar și cei care își desfășoară activitatea în Parlamentul României să venim cu lucruri constructive, pozitive și serioase. (…)
„Nu știu exact, dar zilele acestea trebuie să se finalizeze perioada de limită de depunere pe PNDL. Abia apoi intră termenele legale care trebuie respectate. În privința Monumentului Unirii, acolo va decide cei din Ministerul Culturii ceea ce este de făcut. Cred că trebuie acest monument ca în jurul lui să se desfășoare și celelalte activități”, a spus Ioan Dîrzu.
Deputatul a mai spus că a auzit atât voci <pro> cât și <contra> monumentului, însă este de părere că specialiști trebuie să aibă ultimul cuvânt și să își spună punctul de vedere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
misa
joi, 16.03.2017 at 20:18
Pentru albaiulieni totul este prioritar. ce daca stam la Paclisa, noi nu putem beneficia cumva de Cenetnarul ala? Si Cetatea, parca aveati tot felul de critici cu ea. Si oricum e consruita de habsburgi. Bine face primaria ca vrea sa castige cat mai multi bani din Centenar. Apropo, banii aia 239 de milioane, daca ai chiar citit articolul sunt din PNDL, Centenarul este pentru sensibilizare, dar hipopotamii nu pot reactiona.