Administrație
Primăria Alba Iulia cumpără sistem de monitorizare energetică pentru un bloc de locuințe sociale. Cât este achiziția
Primăria Alba Iulia cumpără un sistem de monitorizare, raportare și management energetic ce va fi amplasat la un bloc de locuințe sociale, alimentat energie termică, dar și cu energie din panouri fotovoltaice.
Proiectul este menit să gestioneze și să controleze eficiența energetică (mai ales consumul de gaz) și este finanțat prin fonduri norvegiene.
Include trei locații pilot, una dintre acestea fiind blocul de locuințe sociale.
Se urmărește dezvoltarea de soluții practice cu integrarea și combinarea diferitelor tehnologii energetice (tehnologii de stocare în baterii a energiei fotovoltaice, control al sistemului de climatizare, iluminat, încălzire și răcire, controlul cererii), pentru un management eficient și optimizat al energiei și acoperirea celor mai mari cote posibile din energie regenerabilă, atât în clădire cât și la nivel de comunitate zonală.
Valoarea estimată a achiziției sistemului pentru blocul din Alba Iulia este de 61.800 lei fără TVA. Imobilul se află pe strada Marcus Aurelius 47.
Ce va asigura sistemul de monitorizare energetică
Sistemul va conduce la optimizarea funcționării centralei termice de bloc și a unui sistem solar termic, micșorând consumurile și emisiile la nivelul clădirii (BEMS – Building Energy Management System).
Blocul, cu 25 de apartamente, este în clasa B de consum (141 kWh/mp), în special din cauza consumului mare de apă caldă (dimensionat la 2370 l/oră).
Consumul de energie este de peste 62250 kWh/an pentru încălzire și 87450 kWh/an pentru apă caldă.
Apa caldă pentru încălzire și consum este preparată de două cazane de 100 kW pe gaz, cu vase de expansiune și pompe obișnuite.
Pentru apa caldă, este prevăzut un vas de stocare de 3000 litri, cu două serpentine, una de la cazane și a doua cuplată la sistemul de panouri fotovoltaice (24 de panouri).
Firma care va câștiga procedura de achiziție va verifica echipamentele existente, va întocmi proiect tehnic pentru instalații, va dezinstala, dacă este cazul, echipamentele vechi, livra și instala cele noi și va face verificarea sistemului. De asemenea, va asigura instruirea utilizatorilor.
Sistemul va include senzori, contori digitali cu transmitere la distanță, soluții software.
Proiectul va aborda instalațiile de gaz, termice și electrice, inclusiv amplasare, scheme de conexiuni și diagrame de proces. Va trebui să includă inclusiv opțiunea anulării rapide a BEMS și revenirea la sistemul existent.
Ca suport de automatizare va fi o mașină virtuală (VM) compatibilă cu sistemul de operare Microsoft. Va fi utilizată pentru executarea de aplicații (algoritmi de optimizare) și comenzi, astfel încât furnizprul va oferi acces acesteia la toate echipamentele ce vor fi instalate.
Datele vor putea fi stocate cel puțin 365 de zile, vor putea fi vizualizate local și la distanță din interfață web.
Parametrii care trebuie măsurați
- Temperatura în circuit de la colectorul solar (tur/retur) – la intrarea/ieșirea din boiler – pentru determinarea energiei termice solare disponibile / a schimbului de energie termică realizat în boiler
- Temperatura din colectorul solar – determinarea mai precisă a temperaturii colectorului solar
- Debitul în circuitul de la colectorul solar – detereminarea shimbului de energie termică realizat în boiler
- Temperatura apei calde – la ieșirea/intrarea în boiler – determinarea energiei termice necesare
- Temperatura apei reci – la intrarea în boiler
- Temperatura apei din boiler – energia termică stocată în boiler
- Temperatura în circuitul de la centrala pe gaz (tur/retur) – energia termică furnizată de centrală/chimbul de energie în boiler
- Debitul în circuit centrala pe gaz
- Curenții absorbiți de pompe – regimul de funcționare al pompelor
Senzori: smart meter, senzori temperatură, detector gaz, incendiu, inundație, relee inteligente, debitmetru, senzor presiune.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News