Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia modernizează cu aproape un milion de euro o parte din DJ 107A, varianta Pâclişa – Sebeş


Publicat

Primăria Alba Iulia a pregătit pentru aprobare proiectul cu datele tehnice şi indicatorii economici aferenţi modernizării străzii Carpenului din Pâclişa, inclusiv o parte din DJ 107A, cea care este intravilan, din varianta rutieră spre Sebeş.

Reamintim că drumul judeţean (Pâclişa-Vurpăr), aflat acum într-o stare deplorabilă, ar putea decongestiona circulaţia pe DN1 dintre Alba Iulia şi Sebeş, unul dintre cele mai aglomerate tronsoane rutiere din ţară, astfel că autorităţile judeţene şi locale s-au mobilizat în sfârşit, pentru modernizarea variantei. Dacă pe aproximativ patru kilometri de drum, lucrările au fost contractate de CJ Alba, pe alţi aproximativ 1,5 kilometri, segmentul de intravilan – Pâclişa, reparaţiile trebuie să fie asigurare de Primăria Alba Iulia.

Prin urmare, administraţia locală propune pentru aprobare, în şedinţa Consiliului Local Alba Iulia din 22 mai, investiţia în valoare de aproape 1 milion de euro, ce include modernizări şi reparaţii capitale de infrastructură rutiereă, pe trei tronsoane din strada Carpenului şi DJ 107A, inclusiv podul peste valea Pâclişei, care va fi refăcut. Doar ultimul tronson şi podul sunt însă acum prioritare, pentru a face legătura cu lucrările contractate de CJ Alba, potrivit reprezentanţilor Primăriei.

Obiectivul de investiţii este “Modernizare şi reparaţie capitală DJ 107A, de la km. 2+498 la km. 4+018 – strada Carpenului, municipiul Alba Iulia”, cu valoare totală, inclusiv TVA de 4.561.492,06 lei, respectiv 977.707,01 euro, din care lucrări de construcţii-montaj 3.959.233,67 lei (848.619,37 euro). Durata totală de realizare a proiectului este estimată la 12 luni, din care execuţie lucrări 6 luni, iar vizată este de fapt strada Carpenului din Pâclişa / parţial DJ 107A, pe o distanţă de 1,520 km.

Obiectivul este împărţit pe mai multe tronsoane, astfel:

– tronson I: lungime 895 ml, lăţime 6 metri, trotuare 2×1 m, canalizare pluvială 880 ml, iluminat public 31 stâlpi

– tronson II: lungime 435 ml, lăţime 6 metri, trotuare 2×1 m, canalizare pluvială 155 m, iluminat public 15 stâlpi

– tronson III: lungime 190 ml, 6 metri lăţime, trotuare parţial 2×1 m, inclusiv podul cu grinzi de beton peste valea Pâclişei: 6 metri lăţime.

Potrivit documentaţiei propuse, “la proiectarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a străzii se vor reconsidera elementele existente ale racordărilor în plan cu adoptarea unor elemente superioare celor existente acum, unde este posibil, corespunzător vitezei de proiectare de 40 km/h, precum şi recomandarea păstrării declivităţilor şi racordărilor existente în plan vertical cu încadrarea în pasul de proiectare şi urmărirea liniei roţii existente”.

Ce lucrări vor fi derulate

Pe tronsonul I, de 895 metri liniari, se propune “detensionarea dalei de beton existentă, consolidarea carosabilului cu lăţime medie de 6 metri, pentru circulaţie pe ambele sensuri, cu aşternerea a două straturi de asfalt armat cu fibră geocompozit cu rol de antifisură”.

Se va construi şi reţea de canalizare pluvială, inclusiv montarea gurilor de scurgere pentru preluarea apelor de pe platforma drumului. Prin desfiinţarea rigolelor marginale existente, se vor amenaja trotuare piteonale cu dale prefabricate din beton. Mai sunt amintite amenajări de spaţii verzi, marcaje rutiere, indicatoare, proiectarea unei reţele de iluminat public.

S-a studiat şi intersecţia cu strada Dianei, unde există o staţie de autobuz, ce va fi amenajată cu mobilier adecvat.

Pe tronsonul II, în lungime de 435 ml, se vor face următoarele intervenţii: remediere punctuală a zonelor faianţate, burduşite (etc), aşternerea unui covor asfaltic de 4 cm grosime pe toată suprafaţa, studierea soluţiilor pentru preluarea şi descărcarea apelor pluviale. Şi aici sunt prevăzute trotuare cu dale din beton, marcaje, indicatoare, reţea de iluminat public.

Pe tronsonul III, cu lungime de 190 ml, inclusiv podeţul peste valea Pâclişei, va cuprinde “proiectarea integrală a sistemului rutier pe DJ107A de la podeţ până la limita intravilanului, pe lungimea de 190 ml, privind corectarea elementelor geometrice, cu aducerea la parametrii optimi de gabarit pentru a asigura o circulaţie fluentă în condiţii de siguranţă”.

De asemenea, se vor amenaja şanţuri laterale din pământ pentru preluarea apelor de pe platforma drumului.

Se va construi dig de protecţie pe malul drept al pârâului, în aval de podul cu grinzi, pe o lungime de circa 70 de metri, care să protejeze drumul la debitele crescute ale acestuia.

Cât vor costa lucrările, pe tronsoane

Din estimările prezentate de primărie, lucrările de construcţii-montaj vor fi de 2.221.852,70 lei (476.230,35 euro) pe tronsonul I, de 862.677,84 lei (184.905,76 euro) pe tronsonul II, de 500.000 de lei pe tronsonul III şi de 459.477,16 lei (98.484,01 euro) pentru pod.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate