Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarii Mircea Hava şi Mihai Josan au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, de preşedintele Traian Băsescu

Publicat

Primarul Mircea Hava a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer. Anunţul a fost făcut în Decretul nr. 958/8 decembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 883/14 decembrie. Un alt primar din Alba ale cărui merite au fost recunoscute de preşedintele României este edilul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan. Acesta a fost răsplătit cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Distincţii similare au primit şi alţi reprezentanţi ai administraţiilor locale din ţară, pentru merite în activitatea din sistemul public de stat.

Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud

Tot în grad de Ofiţer în Ordinul Naţional „Pentru Merit” a fost decorat şi primarul municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc sau primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu.

Pe lista primarilor care au primit titluri onorifice în Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Cavaler se mai află primarul Sectorului 5 Bucureşti, Marian Vanghelie şi primarii din Sibiu – Klaus Johannis, Deva – Mircia Muntean, Sighişoara – Ioan Dorin Daneşan, Târgu Mureş – Dorin Florea, precum şi alţi reprezentanţi a administraţiilor locale.

Decoraţiile au fost conferite pentru 21 de primari, „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţilor care le-au incredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”, potrivit decretului publicat în Monitorul Oficial.

Primarul Mihai Josan: „A fost o surpriză totală”

Potrivit primarului de la Aiud, Mihai Horaţiu Josan, „A fost o surpriză totală pentru mine să aflu că am fost decorat de însuşi Traian Băsescu, în primul rând pentru că este vorba de o înaltă distincţie pe care o acordă preşedintele ţării şi care mă onorează, dar şi pentru că din punct de vedere politic, şi asta doar din cauza atitudinii lui Traian Băsescu, aprecierea vine din partea unui adversar. Faptul că meritele unui primar liberal care îşi duce mandatul într-o ţară condusă de Guvernul Boc, prin intermediul aceluiaşi preşedinte, în contextul în care proiectele Aiudului au fost în această perioadă ignorate, iar Consiliul Judeţean Alba al PD nu şi-a întors deloc faţa către municipiul meu şi în condiţiile în care administraţiile locale non-PD au fost carne de tun pentru guvernanţi, acest Ordin Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler e cu atât mai important. Îi mulţumesc preşedintelui pentru că m-a decorat, cu atât mai mult cu cât sper că a fost informat de <prietenii> din teritoriu că nu voi înceta să denunţ public faptele domniei sale şi ale celor care îl servesc”.

Primarul Mircea Hava: „Este cadoul pentru toţi albaiulienii”

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, distincţia Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în care Mircea Hava a fost decorat cu gradul de Ofiţer, este cea mai înaltă distincţie acordată acum de şeful statului, Traian Băsescu.

“Pot spune că este printre puţinele momente când simţim că o distincţie este cu adevărat a noastră şi că ne aparţine. Dacă vreţi, este cadoul pentru toţi albaiulienii, la sfârşitul celui mai important an din perspectiva investiţiilor din oraş şi a banilor europeni atraşi la Alba Iulia. Am dovedit tuturor că Alba Iulia este cealaltă capitală a Romaniei şi stă cu mult în faţa altor oraşe mari din Transilvania care au astfel de aspiraţii. Practic, Cetatea noastră a renăscut numai şi numai datorită albaiulienilor care o iubesc şi care au muncit pentru acest ideal. La fel de importante sunt şi celelalte obiective de investiţii susţinute cu bani europeni, fonduri nerambursabile. Le mulţumesc colegilor din Primărie şi de la Direcţia Programe, împreună cu care am atras în Alba Iulia peste 200 de milioane de euro, dar mai ales albaiulienilor care au avut încredere in proiectele noastre”.

Distincţia este acordată pentru gradul de absorbţie foarte mare a fondurilor europene nerambursabile.

Despre Ordinul Naţional „Pentru Merit”

Potrivit site-ului presidency.ro, Ordinul Naţional “Pentru Merit”, prin Legea privind sistemul naţional de decoraţii al României nr.29 din 2000, este plasat ierarhic sub “Serviciul Credincios”. Ordinul are însemne deosebite pentru civili şi pentru militari, precum şi “de război”. Poate avea maximum 7.500 de membri, pentru cele cinci grade: cavaler, ofiţer, comandor, mare ofiţer şi cel mai înalt – mare cruce.

Ideea alcătuirii unui ordin cu acest nume aparţine regelui Ferdinand I, încă din 1921. Această distincţie, care urma să se numească “Ordinul de Merit al Unirii”, trebuia să răsplătească meritele deosebite ale românilor care au avut o contribuţie importantă la desăvârşirea unităţii statale. Pe baza schiţelor făcute de regele Ferdinand I şi preluând numele iniţial, regele Carol al II-lea va institui prin Decretul Regal nr.1913 din 5 iunie 1931 semnul onorific “Pentru Merit”. Aceasta era o distincţie personală a suveranului, care o acorda numai “proprio motu”, pentru fapte de înaltă cultură şi de deosebit civism. Avea un număr redus de membri (280 pentru români şi 140 pentru străini) şi era organizat pe cinci grade: cruce, cavaler, ofiţer, comandor şi mare cruce. Peste numai doi ani, prin Decretul Regal nr.1167 din 14 aprilie 1933, se adaugă o altă distincţie, Crucea de Onoare “Pentru Merit”, organizată pe două clase şi care se putea acorda fără limită numerică sau de stagiu.

Prin Legea conferirii de ordine şi medalii naţionale pe timp de război (Decret Regal nr.4031/1937), cele două distincţii “Pentru Merit” sunt incluse în ierarhia celor naţionale, conferite de statul român, nu de suveran, iar titulatura de “semn onorific” este preschimbată în cea de “ordin”. Oricum, însemnele “de război”, atât ale ordinului cât şi ale crucii de onoare, nu vor fi folosite în timpul conflictului mondial; distincţiile cu însemne de pace rămân în uz până la abdicarea forţată a Regelui Mihai I (30 decembrie 1947), dar vor fi extrem de rar acordate sub domnia acestuia.

Potrivit Legii privind sistemul naţional de decoraţii al României nr.29 din 2000, Ordinul Naţional “Pentru Merit” este reinstituit şi este plasat ierarhic sub “Serviciul Credincios”. Ordinul este completat cu Medalia Naţională “Pentru Merit”, organizată pe trei clase.

Cavalerii Ordinul Pentru Merit sunt asimilaţi gradelor militare şi beneficiazã de onoruri militare, astfel:

– gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de sublocotenent;

– gradul de Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de căpitan;

– gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de maior;

– gradul de Mare Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de colonel;

– gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. BARBISON

    miercuri, 14.12.2011 at 15:10

    ok……acestea fiind facute asteptam sa vedem pe care dintre astia doi ii inhata DNA-ul:)….ca nu se primeste medalie decit inainte de arestare:)

  2. mitica

    miercuri, 14.12.2011 at 17:15

    ,,,se da celor mai …oti.!…alaiulieni luati-va adio de la judetul alba si va doresc cale batuta pana la brasov….. alba iulia un banal orasel de provincie odata cu disparitia judetului ….multumim din inima partidului si unicului conducator…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax