Connect with us
Advertisement

Actualitate

Primăriile ar putea prelua mai ușor bunuri din domeniul public al statului, pentru a realiza investiții. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

senat Parlamentarii propun o modalitate mai clară privind trecerea bunurilor publice din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale, precum și termene precise prin care acestă procedură să se realizeze. Potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat, unitățile administrației publice locale ar putea să preia mai ușor bunuri din domeniul public al statului, pentru a realiza investiții publice, în scopul valorificării acestora potrivit destinației lor. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art.9 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 iunie. Printre inițiatorii proiectului se numără și deputații PNL de Alba, Corneliu Olar și Claudiu Răcuci.

„Prezenta propunere vine în întâmpinarea unităților administrației publice locale care doresc să preia bunuri din domeniul public al statului, care au resurse pentru a realiza investiții publice, în scopul valorificării bunurilor publice potrivit destinației lor. Așadar, propunem o modalitate mult mai clară privind trecerea bunurilor publice din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale, precum și termene precise prin care acestă procedură să se realizeze. Guvernul nu mai trebuie să reprezinte o piedică în fața unei mai bune administrări, la nivel local, dacă unitățile administrative dispun de resursele financiare necesare ca să realizeze investiții publice în acestea și să furnizeze servicii publice cu acestea, potrivit destinației lor”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii doresc și introducerea unei condiții exprese pentru ca trecerea să poată fi realizată, și anume ca solicitantul să poată demonstra, pe baza unui plan investițional, că are, din resurse financiare locale, posibilitatea de a efectua investiții de modernizare/reabilitare/conservare/extindere a bunului care face obiectul hotărârii de trecere din categoria de interes public în interes local și invers.

Potrivit parlamentarilor, în ciuda faptului că Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, care schimbă inclusiv titlul acesteia, prevede în mod expres la art. 9 posibilitatea trecerii unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul al unităților administrativ-teritoriale, care se poate realiza la cererea Consiliului Județean, a Consiliului General al municipiului București sau al Consiliului Local, care se aprobă apoi prin hotărâre a Guvernului, acest lucru, în practică, nu se realizează aproape niciodată.

„Se ajunge astfel în situația în care, multe autorități ale administrației publice locale nu au baza legală pentru a întreprinde acțiuni de administrare eficientă și, mai important, nu au posibilitatea de a face investiții publice în bunurile publice care aparțin domeniului public al statului. Dacă o administrație locală ar dori să reabiliteze sau să întrețină un astfel de bun public ar intra în ilegalitate, deoarece legea îi interzice în mod expres”, au mai transmis inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Proiectul de lege prevede că trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, respectiv a Consiliului General al municipiului București sau a consiliului local, după caz, și se aprobă în termen de 60 de zile prin hotărâre a Guvernului, declarându-se din bun de interes public național în bun de interes public județean sau local.

Termenul de 60 de zile este introdus și în cazul trecerii unui bun:

  • din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului,
  • din domeniul public al județului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului respectiv,
  • din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al altei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului
  • din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a unui județ în domeniul public al județului respectiv
  • din domeniul public al unui județ în domeniul public al altui județ limitrof

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement