Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăriile ar putea prelua mai ușor bunuri din domeniul public al statului, pentru a realiza investiții. Proiect legislativ, la Senat


Publicat

senatParlamentarii propun o modalitate mai clară privind trecerea bunurilor publice din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale, precum și termene precise prin care acestă procedură să se realizeze. Potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat, unitățile administrației publice locale ar putea să preia mai ușor bunuri din domeniul public al statului, pentru a realiza investiții publice, în scopul valorificării acestora potrivit destinației lor. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art.9 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 iunie. Printre inițiatorii proiectului se numără și deputații PNL de Alba, Corneliu Olar și Claudiu Răcuci.

„Prezenta propunere vine în întâmpinarea unităților administrației publice locale care doresc să preia bunuri din domeniul public al statului, care au resurse pentru a realiza investiții publice, în scopul valorificării bunurilor publice potrivit destinației lor. Așadar, propunem o modalitate mult mai clară privind trecerea bunurilor publice din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale, precum și termene precise prin care acestă procedură să se realizeze. Guvernul nu mai trebuie să reprezinte o piedică în fața unei mai bune administrări, la nivel local, dacă unitățile administrative dispun de resursele financiare necesare ca să realizeze investiții publice în acestea și să furnizeze servicii publice cu acestea, potrivit destinației lor”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii doresc și introducerea unei condiții exprese pentru ca trecerea să poată fi realizată, și anume ca solicitantul să poată demonstra, pe baza unui plan investițional, că are, din resurse financiare locale, posibilitatea de a efectua investiții de modernizare/reabilitare/conservare/extindere a bunului care face obiectul hotărârii de trecere din categoria de interes public în interes local și invers.

Potrivit parlamentarilor, în ciuda faptului că Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, care schimbă inclusiv titlul acesteia, prevede în mod expres la art. 9 posibilitatea trecerii unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul al unităților administrativ-teritoriale, care se poate realiza la cererea Consiliului Județean, a Consiliului General al municipiului București sau al Consiliului Local, care se aprobă apoi prin hotărâre a Guvernului, acest lucru, în practică, nu se realizează aproape niciodată.

„Se ajunge astfel în situația în care, multe autorități ale administrației publice locale nu au baza legală pentru a întreprinde acțiuni de administrare eficientă și, mai important, nu au posibilitatea de a face investiții publice în bunurile publice care aparțin domeniului public al statului. Dacă o administrație locală ar dori să reabiliteze sau să întrețină un astfel de bun public ar intra în ilegalitate, deoarece legea îi interzice în mod expres”, au mai transmis inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Proiectul de lege prevede că trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, respectiv a Consiliului General al municipiului București sau a consiliului local, după caz, și se aprobă în termen de 60 de zile prin hotărâre a Guvernului, declarându-se din bun de interes public național în bun de interes public județean sau local.

Termenul de 60 de zile este introdus și în cazul trecerii unui bun:

  • din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului,
  • din domeniul public al județului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului respectiv,
  • din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al altei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului
  • din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a unui județ în domeniul public al județului respectiv
  • din domeniul public al unui județ în domeniul public al altui județ limitrof

sursa: senat.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate