Connect with us
Advertisement

Administrație

Primarul din Ocna Mureș: „Societatea SALROM este vinovată de prăbușirea supermarketului PLUS. Ei ar trebui să curețe suprafața”

YouTube video

Publicat

Evenimentul care a făcut celebru orașul Ocna Mureș în întreaga țară, prăbușirea unui supermarket, în decembrie 2010 într-o fostă galerie de sare, i se „datorează” unui singur vinovat: Salrom (Salina Ocna Mureș). Aceștia ar trebui să rezolve problema „gropii de la Plus”, însă pe lângă faptul că nu își fac datoria, îi împiedică și pe alții care ar fi dispuși să investească în oraș. Aceasta este declarația primarului din Ocna Mureș, Silviu Vințeler, invitat la Testul de Sinceritate, pentru a dezbate câteva dintre problemele orașului, pornind de la câteva video-reportaje realizate de Alba24.

„Orașul Ocna Mureș s-a dezvoltat încă de pe vremea romanilor prin exploatarea sării. Sarea a adus multe beneficii orașului și a dat de lucru oamenilor de acolo, dar din păcate aduce și necazuri. A primat partea economică mai mult decât siguranța cetățenilor. În perioada în care sarea a fost exploatată fără o anumită strategie, nu s-a gândit nimeni că pot apărea evenimente de genul celui cu magazinul Plus. Din păcate, nici astăzi, factorii de decizie n-au înțeles că Ocna Mureș e un oraș special iar cei care l-au distrus trebuie să îl și repare”, a spus primarul Silviu Vințeler.

Vințeler: „Cei de la Salrom se plâng că nu au bani, nu ridică un deget pentru a aduce bani, ba îi împiedică și pe cei care vor să facă ceva”

Primarul Silviu Vințeler susține că dezastrul de la Plus a fost cauzat de exploatarea haotică a sondelor, realizată de către Salrom. Acesta spune că responsabilitatea rezolvării problemei craterului le aparține celor de la Salină, însă aceștia nu doar că nu fac niciun efort pentru a încerca să remedieze situația, ci chiar îi împiedică pe cei care ar dori să investească în oraș. Primarul a dat exemplul unei firme private care dorește să facă o investiție de 1,6 milioane de euro, din fonduri europene, în Ocna Mureș, pentru a produce sare extrafină, însă contractul ar fi blocat de cei de la Salrom.

„În zona lacului Plus se presupune că a fost o veche mină, o exploatație de suprafață. Acea zonă s-a mai surpat în 1947, golul respectiv a fost umplut, iar acum s-a mai surpat încă un tavan. Această surpare se datorează exploatării defectuoase a acelor sonde, nedepresurizării de către cei de la Salrom a acelor sonde. Minele vechi de sare sunt etajate. Se presupune că un etaj din mină s-a surpat. Surparea a avut loc pe proprietatea Salrom. Ei ar trebui să îl închidă, să curețe suprafața, inclusiv să respecte anumite condiții de mediu. Ne tot plângem că nu avem bani, nu mișcăm niciun deget pentru a aduce acei bani, ba îi împiedicăm și pe cei care vor să facă ceva în Ocna Mureș. Există un proiect finanțat pe fonduri europene, pe POSCCE, de 1,6 milioane de euro, trebuie semnat contractul iar Salrom refuză să semneze contractul de furnizare saramură. Firma privată ar urma să facă sare extrafină. Este o investiție în Ocna Mureș. Dacă investiția nu se face, vom pierde și locurile de muncă pe care le avem la Salrom”, susține Vințeler.

Plus cere despăgubiri de 2 milioane lei. Vințeler: „Ar însemna, un an de zile, să închidem primăria, să nu facem nimic”

Formarea craterului a avut un efect teribil asupra economiei orașului Ocna Mureș, susține primarul. În prezent, în urma suprării supermarketului, firma Plus cere despăgubiri de 2 milioane de euro primăriei Ocna Mureș și Salrom. „Au fost repercusiuni foarte mari. Mulți investitori s-au răzgândit să mai vină în oraș. Cei de la Plus ne cer daune primăriei și la Salrom, 2 milioane de euro. Pentru noi, asta ar însemna ca un an de zile să nu facem nimic, să închidem primăria să plecăm acasă”.

Întrebat dacă a fost tras cineva la răspundere pentru dezastrul produs, primarul a spus „Nu avem posibilitatea să sancționăm pe nimeni, Salrom este stat în stat. Vinovat de dezastru este Salrom, deși firmele care au construit acel supermarket știau exact unde se așează, la ce riscuri se supun”.

Studiile nu au demonstrat nimic mai mult decât că „apa curge din deal în vale”

După producerea dezastrului, în Ocna Mureș au fost lansate câteva studii, pentru stabilirea cauzelor surpării magazinului și a eventualelor pericole pentru cetățeni. Până în prezent, acestea nu au făcut decât să demonstreze încă o dată legile fizicii, susține primarul. După o mulțime de termene amânate, potrivit ultimelor informații oficiale transmise la primărie, studiile ar trebuie să fie finalizate în iunie. Oricum, din informațiile existente până acum, zona orașului Ocna Mureș nu ar prezenta pericole pentru cetățeni.

„Sunt revoltat pentru că din 2010 până astăzi se lucrează la anumite studii care nu se mai termină. Se iau bani de peste tot și nu se demonstrează nimic mai mult decât că „apa curge din deal în vale”. Nu cred că trebuia să mai demonstrăm încă o dată legile fizicii. Primează banii mai mult decât interesul locuitorilor. Spre bucuria cetățenilor din Ocna Mureș, zona orașului este sigură”.

Citiţi şi Studiul geologic de la Ocna Mureş are termen de finalizare în iunie. Buget de 1,15 milioane de lei în 2014 pentru închiderea câmpului de sonde

Citiţi şi FOTO-REPORTAJ Alba24: Ocna Mureş, orașul în care oamenilor nu le-a mai rămas decât speranța

Citiţi și: Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

Vedeți declarațiile complete ale primarului Silviu Vințeler despre acest subiect, dar și despre evoluția Uzinei de Produse Sodice, a Băilor Sărate și a stării economice a orașului Ocna Mureș, vizionând Testul de Sinceritate:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement