Connect with us
Publicitate

Actualitate

Studiul geologic de la Ocna Mureş are termen de finalizare în iunie. Buget de 1,15 milioane de lei în 2014 pentru închiderea câmpului de sonde

Publicat

Potrivit Ministerului Economiei, documentaţia privind eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate a terenului din centrul oraşului Ocna Mureş, în zona salinei, este în lucru şi are termen de finalizare iunie 2014. De asemenea, pentru închiderea câmpului şi conservare a câmpului de sonde a fost alocată suma de 1,15 milioane lei pentru 2014. Reamintim că la sfârşitul anului 2010 un imens crater a „înghiţit” Magazinul „Plus” din oraş, mai multe alte clădiri şi o porţiune de carosabil, generând pagube estimate atunci la valoarea de 6 milioane de euro.

La începutul lunii februarie, senatorul de Alba Alexandru Pereş a transmis o solicitare ministerului prin care a dorit să afle care sunt concluziile studiului efectuat de consorţiul format din Universitatea Bucureşti şi ICPN Minesa SA Cluj în ceea ce priveşte eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate a suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare a zonelor afectate la Salina Ocna Mureş. De asemenea, a întrebat ce sume se vor aloca anul acesta de către Ministerul Economiei pentru lucrările de închidere şi conservare a câmpului de sonde inactiv de la Ocna Mureş.

Potrivit răspunsului primit de la minister la începutul lunii martie, este în lucru “Documentaţia tehnico-economică pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureş”, cu termen de finalizare iunie 2014. Este elaborată de Asocierea Servicii de Proiectare (Universitatea din Bucureşti DCGGA – lider şi MINESA ICPM SA Cluj – asociat), iar beneficiar este Conversmin SA Bucureşti.

Documentaţia cuprinde studiu de fezabilitate (cu măsurători, foraje de cercetare, de hidroobservaţie, studiu de arhivă şi documente tehnice privind situaţia exploatării şi inventarul imobilelor în zona „Plus”; studiu hidrogeologic în zona perimetrului minier Ocna Mureş, elaborat de Universitatea Bucureşti şi studiu de fezabilitate pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate, la Salina Ocna Mureş.

În a doua etapă, după baza de proiectare, vor fi executate lucrări de menţinere a nivelului în lacurile din câmpul de sonde de la Ocna Mureş, pentru colectarea şi drenarea apelor din jurul masivului de sare, între masiv şi râul Mureş şi pentru protecţia zăcământului. De asemenea, se vor monitoriza construcţiile din apropierea zăcământului (în zonele de influenţă stabilite anterior producerii evenimentului din 2010) şi lacul nou format.

Lucrările enumerate vor fi cuprinse în „Studiu de fezabilitate pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureş”.

Acestea au ca scop şi eliminarea inundării beciurilor din locuinţele din apropierea lacurilor, eliminarea insectelor şi dăunătorilor şi a mirosului de putrefacţie, în special în perioadele calde, de la mlaştina canalului de gardă.

În răspunsul de la minister se arată că s-a obţinut autorizaţie de construire de la Primăria Ocna Mureş în 21 noiembrie 2013 pentru mai multe lucrări, printre care cele de menţinere a nivelului în lacurile din câmpul de sonde şi cele de colectare şi drenare a apelor în jurul masivului de sare, între masiv şi râul Mureş.

În document se mai arată că, ţinând cont de intenţia de a găsi o soluţie viabilă pentru rezolvarea problemelor de mediu din cele două câmpuri de sonde de la Ocna Mureş şi Războieni, Societatea Naţională a Sării SA Bucureşti a solicitat elaborarea „Studiului de fezabilitate pentru instalaţie de producere a sării recristalizate cu o capacitate de 50.000 de tone pe an – Salina Ocna Mureş” în 2012.

În prezent, Ministerul Economiei şi Conversmin SA Bucureşti sunt în procedura de analiză şi negociere a Programului de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere, pe 2014, pentru care se încheie un contract privind derularea acestuia. Programul a primit din bugetul de stat suma de 1.150.692 lei pentru 2014, din care 881.600 lei pentru proiectare şi 269.092 lei pentru conservare.

Citeşte şi BILANȚUL DEZASTRULUI: Catastrofa de la Ocna Mureș în cifre

Citeşte şi FOTO-REPORTAJ Alba24: Ocna Mureş, orașul în care oamenilor nu le-a mai rămas decât speranța

Citeşte și: Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate