Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarul și arhitecții nu sunt de acord cu mutarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean în centrul orașului, în fostul Leagăn de copii

Publicat

Propunerea Consiliului Județean Alba, de a muta Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba în clădirea fostului Leagăn de copii din centrul orașului Alba Iulia nu a fost primită cu entuziasm de către primarul Mircea Hava și grupul de arhitecți de la Serviciul de urbanism și disciplină în construcții, de la Primărie. Aceștia susțin că transformarea imobilului, monument arhitectural, într-o secție de psihiatrie nu este compatibilă cu caracterul zonei.

În ședința de Consiliu Local de marți, 17 decembrie, s-a discutat din nou căutarea unei soluții pentru mutarea secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba din locația pe care o ocupă în prezent, unde în viitor se va construi un teatru.

Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, prezentă la ședință, le-a adresat din nou consilierilor rugămintea de a nu discrimina pacienții cu afecțiuni psihice și de oferi această clădire secției. Primarul și grupul de arhitecți și-au exprimat dezacordul, din motiv că funcțiunea nu este potrivită pentru centrul orașului. Mai mult, clădirea fostului Leagăn de copii din Alba Iulia este monument arhitectural interbelic, iar pentru funcționalizarea ei ar fi nevoie de modificări considerabile, inclusiv supraetajare.

Propunerea a fost făcută primaa dată în luna martie de către Consiliul Județean. Citiți și: Proiect în ședința de CJ: Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba se mută în fostul sediu al Direcției pentru Protecția Copilului

Nota de informare trimisă Consiliului Local de către arhitectul șef al municipiului, Hedviga Călin, cu privire la realizarea investiției „Reparații capitale pentru amenajare Secția de Psihiatrie, Spitalul Județean Alba”:

„Ca urmare a cererii adresate de Consiliul Județean Alba pentru Spitalul Județean de Urgență Alba, s-a eliberat Certificatul de urbanism nr. 1131/01.11.2013 având ca scop amenajarea imobilului amplasat în Alba Iulia, str. Mihai Viteazul, nr. 2 (fostul Leagăn de copii, apoi Direcția Județeană de Asistență Socială), în vederea mutării Secției de Psihiatrie din Cetatea Istorică, zona Bastionului Sf. Michael.

Spațiul util al imobilului ce urmează a fi refuncționalizat are suprafața utilă mult mai mică decât suprafața necesară pentru o bună funcționare a Secției de Psihiatrie, prin urmare prin proiectul în vederea obținerii autorizației de construire în afară de reparații capitale se propune și o supraetajare prin mansardarea clădirii. Acest fapt determină modificarea caracterului imobilului care are valoare arhitecturală de perioadă interbelică, fiind propus prin PUG al Municipiului Alba Iulia – Reactualizare, conform avizului de la Ministerul Culturii, să facă parte din ansamblul urban protejat al Cetății istorice Alba Carolina.

Din acest motiv am considerat oportună supunerea spre avizare de către comisiile de specialitate a fațadelor propuse, ocazie cu care Breasla prin Filiala Ordinului Arhitecților din Alba își prezintă dezacordul, în primul rând, pentru funcțiunea propusă , apoi pentru modificarea volumetriei clădirii cu valoarea arhitecturală deosebită, operă a arhitectului Octavian Mihălțan, și nu în ultimul rând, pentru modificarea caracterului clădirii aflate în zona protejată din perimetrul aferent zonei de protecție a cetății istorice monument.

În concluzie, este imperativ solicitată protejarea acestei clădiri care este cu atât mai importantă cu cât zestrea arhitecturală veche a urbei noastre se află în mare deficit.

Precizările președintelui Filialei Alba a Uniunii Arhitecților din România, arh. Stelian Fleschin, despre motivele pentru care breasla nu este de acord cu mutarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba în clădirea fostului Leagăn de copii:

1. Funcțiunea dorită nu este compatibilă cu caracterul zonei, așa cum este el precizat în actualul PUG și în propunerile de reactualizare ale acestuia, avizate de Consiliul Local al municipiului în anul 2012

2. Clădirea, opera arhitectului albaiulian Octavian Mihălțan, realizată în perioada interbelică, este propusă să fie introdusă în lista monumentelor de arhitectură categoria B

3. În perimetrul în care se află această clădire s-a propus instituirea unei zone protejate ce înglobează clădiri cu valoare arhitecturală, perimetrul aflându-se și în zona de protecție a Cetății de tip Vauban.

4. Protejarea acestei clădiri este cu atât mai importantă cu cât zestrea arhitecturală veche a urbei se află în mare deficit

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ILIE ADAM

    joi, 19.12.2013 at 12:36

    Ma bucur ca cineva se gindeste la arhitectura acestui frumos oras al marii uniri,intradevar era chear nepotrivit a functiona un spital de boli nervoase in centrul orasului ,ce vor zice oamenii din zona daca ar functiona asa ceva in acel spatiu?Cred ca se gaseste un serviciu de utilitate publica sa functioneze acolo s-ar mai descongestiona centru unde functioneaza mai multe servicii publice ex. sediul fostei banci nationale, acolo sunt vreo 4 servicii, sar putea muta unul acolo exmplu inmatricularile auto sar potrivi spatiu pentru acest serviciu poate se gindeste cine trebuie sa faca ceva util pt cetatenii acestui judet .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax