Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarul și arhitecții nu sunt de acord cu mutarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean în centrul orașului, în fostul Leagăn de copii


Publicat

Propunerea Consiliului Județean Alba, de a muta Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba în clădirea fostului Leagăn de copii din centrul orașului Alba Iulia nu a fost primită cu entuziasm de către primarul Mircea Hava și grupul de arhitecți de la Serviciul de urbanism și disciplină în construcții, de la Primărie. Aceștia susțin că transformarea imobilului, monument arhitectural, într-o secție de psihiatrie nu este compatibilă cu caracterul zonei.

În ședința de Consiliu Local de marți, 17 decembrie, s-a discutat din nou căutarea unei soluții pentru mutarea secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba din locația pe care o ocupă în prezent, unde în viitor se va construi un teatru.

Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, prezentă la ședință, le-a adresat din nou consilierilor rugămintea de a nu discrimina pacienții cu afecțiuni psihice și de oferi această clădire secției. Primarul și grupul de arhitecți și-au exprimat dezacordul, din motiv că funcțiunea nu este potrivită pentru centrul orașului. Mai mult, clădirea fostului Leagăn de copii din Alba Iulia este monument arhitectural interbelic, iar pentru funcționalizarea ei ar fi nevoie de modificări considerabile, inclusiv supraetajare.

Propunerea a fost făcută primaa dată în luna martie de către Consiliul Județean. Citiți și: Proiect în ședința de CJ: Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba se mută în fostul sediu al Direcției pentru Protecția Copilului

Nota de informare trimisă Consiliului Local de către arhitectul șef al municipiului, Hedviga Călin, cu privire la realizarea investiției „Reparații capitale pentru amenajare Secția de Psihiatrie, Spitalul Județean Alba”:

„Ca urmare a cererii adresate de Consiliul Județean Alba pentru Spitalul Județean de Urgență Alba, s-a eliberat Certificatul de urbanism nr. 1131/01.11.2013 având ca scop amenajarea imobilului amplasat în Alba Iulia, str. Mihai Viteazul, nr. 2 (fostul Leagăn de copii, apoi Direcția Județeană de Asistență Socială), în vederea mutării Secției de Psihiatrie din Cetatea Istorică, zona Bastionului Sf. Michael.

Spațiul util al imobilului ce urmează a fi refuncționalizat are suprafața utilă mult mai mică decât suprafața necesară pentru o bună funcționare a Secției de Psihiatrie, prin urmare prin proiectul în vederea obținerii autorizației de construire în afară de reparații capitale se propune și o supraetajare prin mansardarea clădirii. Acest fapt determină modificarea caracterului imobilului care are valoare arhitecturală de perioadă interbelică, fiind propus prin PUG al Municipiului Alba Iulia – Reactualizare, conform avizului de la Ministerul Culturii, să facă parte din ansamblul urban protejat al Cetății istorice Alba Carolina.

Din acest motiv am considerat oportună supunerea spre avizare de către comisiile de specialitate a fațadelor propuse, ocazie cu care Breasla prin Filiala Ordinului Arhitecților din Alba își prezintă dezacordul, în primul rând, pentru funcțiunea propusă , apoi pentru modificarea volumetriei clădirii cu valoarea arhitecturală deosebită, operă a arhitectului Octavian Mihălțan, și nu în ultimul rând, pentru modificarea caracterului clădirii aflate în zona protejată din perimetrul aferent zonei de protecție a cetății istorice monument.

În concluzie, este imperativ solicitată protejarea acestei clădiri care este cu atât mai importantă cu cât zestrea arhitecturală veche a urbei noastre se află în mare deficit.

Precizările președintelui Filialei Alba a Uniunii Arhitecților din România, arh. Stelian Fleschin, despre motivele pentru care breasla nu este de acord cu mutarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba în clădirea fostului Leagăn de copii:

1. Funcțiunea dorită nu este compatibilă cu caracterul zonei, așa cum este el precizat în actualul PUG și în propunerile de reactualizare ale acestuia, avizate de Consiliul Local al municipiului în anul 2012

2. Clădirea, opera arhitectului albaiulian Octavian Mihălțan, realizată în perioada interbelică, este propusă să fie introdusă în lista monumentelor de arhitectură categoria B

3. În perimetrul în care se află această clădire s-a propus instituirea unei zone protejate ce înglobează clădiri cu valoare arhitecturală, perimetrul aflându-se și în zona de protecție a Cetății de tip Vauban.

4. Protejarea acestei clădiri este cu atât mai importantă cu cât zestrea arhitecturală veche a urbei se află în mare deficitDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. ILIE ADAM

    joi, 19.12.2013 at 12:36

    Ma bucur ca cineva se gindeste la arhitectura acestui frumos oras al marii uniri,intradevar era chear nepotrivit a functiona un spital de boli nervoase in centrul orasului ,ce vor zice oamenii din zona daca ar functiona asa ceva in acel spatiu?Cred ca se gaseste un serviciu de utilitate publica sa functioneze acolo s-ar mai descongestiona centru unde functioneaza mai multe servicii publice ex. sediul fostei banci nationale, acolo sunt vreo 4 servicii, sar putea muta unul acolo exmplu inmatricularile auto sar potrivi spatiu pentru acest serviciu poate se gindeste cine trebuie sa faca ceva util pt cetatenii acestui judet .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Concurs pentru ocuparea unui post de inspector la Direcția de Asistență Socială. Condiții pentru candidați

Publicat

primaria aiud

Primăria Municipiului Aiud organizează la sediul instituției, din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de execuție de inspector, clasa I, grad profesional debutant din cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Aiud, Compartiment Beneficii Sociale și Autoritate Tutelară din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

Concursul este organizat în baza art. II din Legea nr.203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de execuție de inspector, clasa I, grad profesional debutant este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă.

Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcții publice, prevăzute la art. 465 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Condiţiile de participare la concurs pentru postul de inspector, clasa I, grad profesional debutant:

– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă.

Condiţiile de desfăşurare a concursului:

–  Proba scrisă: 14.06.2021, ora 11:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;

– Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

– Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 10.05.2021 – 31.05.2021 (ora 16:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica, atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: resurse@aiud.ro, persoana de contact: Morar Angela, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rotary Alba Iulia a donat echipamente medicale în valoare de peste 40.000 de dolari, Centrului Maria Beatrice

Publicat

Rotary Alba Iulia a reușit, cu ajutorul colegilor din 12 cluburi din țară și din străinătate, să doneze Centrului ”Maria Beatrice” din Alba Iulia, echipamente de peste 40.000 de dolari.

Echipamentele vor ajuta și în același timp diversifica gama de tratamente de care pacienții centrului beneficiază.

Proiectul a fost demarat acum cinci ani, în urma unei vizite la centrul medical. Luni, 10 mai, peste 30 de membri Rotary au participat la evenimentul de predare a echipamentelor.

Ce echipamente au fost donate: 

Aparat de recuperare pentru genunchi

Aparat de recuperare pentru încheietura mâinii

Aparat de recuperare musculatură picioare

Masă de elongație coloană vertebrală Platinum

Placă oscilantă Galileo

Aparatură cameră senzorială

Care au fost partenerii din proiect

Parteneri internaționali

Rotary Club Tabor – Czech Republic

Rotary Club Hof-Bayerisches Vogtland – Germany

Rotary Club Troyes Comtes de Champagne – France

Rotary Club Rothenburg ob der Tauber – Germany

District 1880-Germany

Rotary Club Paris Concorde – France

Rotary Club Boca Raton – USA

Rotary Club Modi’in – Israel

Rotary Club Weiz – Austria

District 1910 – Austria

Parteneri din România

Rotary Club Deva Castrum

Rotary Club Hațeg

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia reia spectacolele cu public, după relaxarea restricțiilor. Cum vor fi organizate

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și Consiliul Județean Alba anunță reluarea spectacolelor cu public, odată cu eliminarea restricțiilor prin hotărârea CJSU ce a intrat în vigoare din 9 mai.

”Având în vedere că avem permisiunea de a juca la capacitatea de 30%a sălii de spectacol, am decis ca în prima fază să jucăm la un public organizat. Astfel, primii spectatori care se vor bucura de spectacole în sala teatrului vor fi elevii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, cărora le oferim un spectacol plin de aventură și învățătură: „Micii mușchetari”, de Lizica Mușatescu, regia Teodora Popa, scenografia Marian Sandu, muzica Levente Szöcs, distribuția: Viorica Boda, Irina Melnic, Mădălin Costea, Iulian Costea, Tudor Cristian Popa, Ramona Benchea Mincu și Teodora Popa, regia tehnică Elena Madaras, sunet Florin Andrea, lumini Ovidiu Tămășan și Călin Popa. Primele spectacolele vor fi susținute în zilele de miercuri, 12 mai și joi, 13 mai, de la orele 11:00”, transmit reprezentanții instituției.

De asemenea, ”Caravana cu păpuși” va ajunge săptămâna aceasta în localitățile județului în care incidența a scăzut simțitor.

Se va opri în localitățile Ighiu, Șard, Țelna și Ighiel, pentru a prezenta spectacolul „Turtița lăudăroasă”, regia, scenariu și muzica Adam Boboc, scenografie Ana Catrințașu, distribuția: Laura Boboc și Adam Boboc.

”Așteptăm cu nerăbdare întâlnirile cu micii noștri spectatori, întâlniri pline de emoție și de bucuria de a auzi din nou glasuri de copii și aplauze. Precizăm că toate spectacolele vor fi susținute cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infectării cu noul Coronavirus, prevăzute de lege”, mai precizează sursele citate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Viorel Rașcovici, eliberat din funcția de subprefect de Alba. Proiectul de hotărâre, în ședința Guvernului de astăzi

Publicat

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de luni un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcția de subprefect de Alba a lui Viorel Rașcovici.

Reamintim că acesta și-a anunțat demisia încă de săptămâna trecută, invocând ”motive personale”.

Lucrurile s-au precipitat brusc după ce reprezentanții Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca au admis într-un răspuns pentru Alba24 că studiile post-universitare pe care actualul subprefect de Alba, Viorel Rașcovici, spune că le-a urmat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, ar putea să nu aibă la bază o diplomă de licență valabilă.

Vezi și UBB Cluj-Napoca, SUSPICIUNI legate de studiile post-universitare ale subprefectului de Alba: Vom proceda la măsuri legale

Reprezentanții universității spun că acest lucru a rezultat din ”verificările preliminare” și că au solicitat clarificări de la Ministerul Educației.

De asemenea, aceștia spun că vor ”proceda imediat la efectuarea demersurilor permise de lege”, după primirea răspunsului.

În CV-ul depus cu prilejul instalării ca sub-prefect, Viorel Rașcovici a scris că a urmat ”Universitatea Internațională Deschisă Tecnoeconomie (greșeala este preluată din CV – n.red.) și Cooperare Româno-Americană din București, Facultatea de Drept, Legislație Internațională Comparată, Diplomație și Consultanță Juridico-Economică, domeniul fundamental științe juridice”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate