EVENIMENT
Primele autospeciale dedicate transportului de ROBOȚI întră în dotarea IGSU. Pompierii le vor putea folosi la incendiile majore
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are acum la dispoziție patru noi autospeciale care transportă roboți.
Roboții vor putea fi utilizați la stingerea incendiilor, evacuarea fumului și a gazelor, observare, iluminare, transport sau eliberarea căilor de acces.
Recepția și prezentarea celor patru autospeciale a avut loc miercuri, 7 iunie.
Aceste achiziții au fost făcute prin intermediul Proiectului VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).
Costul pentru fiecare autospecială a fost de 6.922.360 de lei, astfel obținem o valoare totală a achizițiilor de 27.689.440 de lei, aproximativ 5.600.000 de euro.
Cele patru autospeciale vor fi trimise spre patru Inspectorate din țară, astfel:
- ISU București
- ISU Brașov
- ISU Iași
- ISU Mureș
Autospecialele sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, precum și în zone comerciale (cu potențial de explozie), în spații închise sau deschise (contaminate chimic, biologic și nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.
Specificații tehnice
- sistem de propulsie 6×4;
- viteză maximă de deplasare: 120 km/h;
- 2 roboți cu motor electric și 2 roboți cu motor termic;
- lift hidraulic de încărcare-descărcare a roboților;
- compartiment de depozitare a roboților și a accesoriilor;
- stație de încărcare a bateriilor necesare funcționării roboților și a altor echipamente.
Beneficii în utilizarea roboților
Pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare;
Controlul roboților se face de la distanță prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afișate toate comenzile și datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenție.
Până la ora actuală, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2020, a fost absorbită suma de 1.592.533.789 de lei.
foto: captură livestream Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.