Connect with us
Advertisement

Actualitate

Probleme în funcţionarea sistemului de reţete electronice, reclamate de pacienţi şi farmacişti din Aiud

Publicat

Reţeta electronică, devenită obligatorie de la 1 ianuarie 2013, le dă deja mari bătăi de cap medicilor, farmaciştilor, dar și pacienților. Dacă anul trecut activitatea era normală, după o lună, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute pentru a intra în posesia medicamentelor necsare tratării afecțiunilor pe care le au.

Motivele sunt mai multe.  În cazul unora, imprimantele sunt de proastă calitate, în cazul unor medici, problemele cu softul, cu serverul sau pur şi simplu lipsa lor de cunoștințe, pentru că nu au apucat să înveţe cum să completeze o reţetă electronică.

Toate aceste cauze, însumate, fac ca pacienţii să nu poată intra în posesia tratamentelor într-un timp mai scurt, ci numai după o așteptare, în cel mai bun caz, de minimum  20 de minute.

„M-am programat la medic pentru o reţetă şi până când am reuşit să mi le cumpăr a durat trei ore. În acest timp, m-am plimbat prin oraș și mi-am facut unele cumpărături. Este un haos! Până medicii scriu reţeta trece o grămadă de timp, te duci la fatmaciști, aceștia nu o văd în reţea, iar, când o văd, noi trebuie să aşteptăm pentru a intra în posesia medicamentelor de pe reţetă. Mai mult de atât, atunci când am fost la farmacie, lângă mine era un cetățean caruia medicul i-a greșit rețeta și a trebuit să meargă înapoi. În concluzie, lucrurile nu merg deloc bine“, ne-a declarat Szechely Mrton, un pacient din Aiud.

Noul sistem pare mai mult să creeze dificultăţi atât pacienţilor, cât și farmaciștilor. În mod normal, cu vechile reţete, bolnavii nu stăteau mai mult de zece minute într-o farmacie pentru a-şi cumpăra medicamentele.

Medicii afirmă că într-adevăr pentru prescrierea reţetelor electronice se aşteaptă, pentru ca acestea să fie validate. La rândul lor, farmaciştii susţin că noul sistem al reţetelor electronice funcţionează greoi şi că, dacă internetul funcţionează cu viteză mai mică, „este jale”. Sistemul nu este peste tot pus la punct, mai apar probleme de ordin tehnic, se mai blochează computerele, astfel că nimeni nu este foarte încântat de noua modalitate de eliberare a reţetelor.

„Sunt situații, și nu puține, în care nu ne putem conecta la sistem şi durează ceva mai mult până completăm datele pacienţilor. Am avut cazuri în care un paciant a trebuit să stea în așteptare aproape o oră“, a declarat Adela Crișan, o farmacistă din Aiud. Aceasta ne-a mai informat că într-una din zilele trecute s-a confruntat cu o problemă aproape hilară: „A venit pacientul cu rețeta, am făcut scanarea și… nu am găsit-o în sistem. Medicul a uitat să o descarce în sistem”.

Toate acestea îi determină pe mulți pacienți să regrete reţetele clasice, pe care le considerau mai bune și să afirme cu aer nostalgic: „Era mult mai bine înainte. Acum, când mergi la farmacie, fie sistemul nu funcţionează, fie nu se scanează reţetele electronice. În schimb, cu cele tipizate, în câteva minute, luam pastilele şi plecam rapid“.

Dorel LAZĂR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement