Connect with us
Publicitate

Economie

Probleme la Programul Casa Verde Fotovoltaice. Prețurile nu au fost actualizate. Cu cât trebuie să plătească mai mult beneficiarii

Publicat

Sunt probleme la Programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul programului este raportat la anul 2019, iar creșterile de prețuri din ultima perioadă au fost ignorate, astfel că beneficiarii sunt în situația de a plăti cu peste 30% mai mult contribuția. 

Suma de plată pentru Casa Verde Fotovoltaice a ajuns la 50%, iar valoarea instalației trebuie să fie de minimum 22.000 de lei. Astfel, pentru fiecare locuință în care se instalează panouri fotovoltaice suma minimă de plată pentru cofinanțare este de minim 2.000 de lei.

Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu (AFM) au transmis că au un proiect de implementat și nu au spus când se va rezolva problema bugetului, potrivit Antena 3.

„Din păcate în întâlnirea pe care am avut o cu unul dintre instalatorii agreați contribuția mea a crescut de la 2.000 cât era acum doi ani la peste 7.000 de lei, motivația fiind creșterea foarte mare a preţurilor pe piaţă în ceea ce privește sistemul fotovoltaic”, spune Ion Bogdan, beneficiar program.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2022: un program scurtcircuitat

Persoanele fizice interesate de program s-au înscris în decembrie pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), care a devenit ulterior inactivă.

Înscrierile au fost suspendate, dosarele depuse au fost anulate și după noi intervenții la sistem şi o nouă simulare, lansarea a reprezentat un eşec.

Potrivit reprezentanților firmelor de panouri fotovoltaice, oamenii sunt interesați de energia verde, au renunţat la așteptări şi la co-plată.

„Din fonduri proprii vorbim, sună telefonul non-stop, continuu, de dimineața până seara, inclusiv pe Facebook sunt foarte multe întrebări”, spune Vicenţiu Văduva, key account Gentle Electric.

Până acum doar 3% dintre cei care au depus dosarul la AFM au primit finanțare, rămânând aproximativ alte 43.000 de oameni care așteaptă și care vor plăti mai mult.

Reprezentanții AFM spun că până la acest moment au fost finanțate aproximativ 11.411 cereri de decontare, în procent de 84,80%.

Restul de cereri sunt în curs de finanțare dintr-un total de peste 44.000 solicitări de finanțare.

Totodată, conform AFM, la momentul actual se află în procedură de elaborare un proiect de modificare a ghidului de finanțare, ceea ce înseamnă un nou ghid, alte proceduri.

Programul a fost oprit deja de două ori în 2019 și în 2021.

„Estimez că undeva în luna iunie va porni programul cu noua metodologie și, după ce programul va porni, ține de instalatori cât de repede vor reuși să instaleze panourile pe fiecare gospodărie în parte.

Toate cererile care au fost depuse și vor fi declarate eligibile, AFM le va finanța, chiar dacă va depăși un pic bugetul alocat.Noi am mers pe o contractare de 150%, vom finanța absolut toate cererile care au fost depuse”, declara la sfârșitul lunii mai președintele AFM Laurențiu‑Adrian Neculaescu.

Programul Casa Eficientă Energetic- neclarități cu privire la diiferențele de preț provocate de scumpiri

Nici la programul Casa Eficientă Energetic, lucrurile nu sunt roz. Beneficiarii aprobati în program se plâng că nu au pe cine întreba pentru clarificarea unor probleme apărute din cauza întârzierii cu aproape doi ani a programului și din cauza scumpirilor.

Aceștia spun că prețurile la materiale, estimate în septembrie 2020- atunci când s-au înscris în program- aproape s-au dublat. Contractele pentru proiectele aprobate au început să le primească abia la începutul anului 2022, iar prețurile la materiale au explodat.

Acum pentru materialele de cu prețuri totale de 50.000 vor trebui să plătească aproape dublu. În același timp și manopera s-a scumpit. Nu există nicioun ”telVerde” pentru informații și clarificări. Beneficiarii au ajuns, în lipsa unor informații și clarificări oficiale să își împărtășească experiențele pe un grup de facebook.

Condiții și finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice 2022

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, AFM acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric)
  • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice)
  • TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

 Cheltuielile eligibile în cadrul programului Casa Fotovoltaice 2022

a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi Autoritate.

Înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita procentului stabilit prin dispoziția președintelui AFM, raportat la sumele alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Administrația Fondului pentru Mediu analizează documentele depuse de persoanele fizice la momentul înscrierii și introduse de instalator în aplicația informatică și  publică pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.

Eliminarea obligativității prezentării Avizului tehnic de racordare, rămânând obligația depunerii certificatului de racordare.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare.

Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în prezentul ghid se face de către AFM, pe o perioadă de 6 ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

sursa: Antena 3, economedia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate