Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Problemele agricultorilor din Apuseni, din cauza ploilor din ultima perioadă. Întâlniri cu reprezentanţii Camerei Agricole Alba

Publicat

Din cauza ploilor din ultima perioadă, agricultorii din Apuseni au dificultăţi de uscare a fânului şi riscă să piardă munca de până acum. Cum tehnologiile moderne sunt costisitoare, aceştia nu-şi permit să achiziţioneze neoane speciale, de exemplu. În plus, se confruntă cu apariţia rozătoarelor care le distrug livezile. Toate aceste probleme au fost aduse în atenţia reprezentanţilor Camerei Agricole Alba.

Campania de popularizare şi informare a fermierilor din mediul rural, organizată de Camera Agricolă Judeţeană Alba a continuat în această perioadă cu întâlniri la Poiana Vadului, cu producătorii agricoli.

Discuţiile în cadrul întâlnirii s-au axat pe  eco-condiţionalitate – bune condiţii agricole şi de mediu, cerinţele  legale în materie de gestionare (norme obligatorii ce trebuie respectate de agricultori în domeniul mediului, al sănătăţii şi bunăstării animalelor, pe întregul teren al fermei pentru care se solicită plata) şi noutăţi în domeniul agricol.

S-au prezentat de asemenea, informaţii cu privire la priorităţile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014- 2020, iar  fermierilor care au accesat Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă li s-a prezentat modalitatea de întocmire a documentaţiilor pentru depunerea cererilor de plată.

Pentru depunerea cererilor de plată pentru măsura 141, fermierii au obligaţia să respecte întocmai cerinţele impuse de planul de afaceri. Deoarece, o bună parte dintre fermieri întâmpină dificultăţi la depunerea documentaţiilor pentru cererile de plată, au fost atenţionaţi că toate terenurile trebuie înscrise în Registrul Fermierilor la APIA, iar animalele trebuie să fie înscrise în Registrul Exploataţiei la DSVSA Alba.

Din cauza ploilor frecvente din ultima perioadă, oamenii din zona de munte întâmpină dificultăţi mari la uscarea fânului. Fânul nu se mai usucă ca în anii trecuţi pe sol, pe suporţi sau pe plase din lemn şi sârmă nici după trei săptămâni. Astfel că locuitorii din zona montană ar trebui să pregătească fânul sub formă de baloţi sau cu ajutorul unui neon special, care ar putea fi procurat de la fermierii din Franţa, transmit reprezentanţii Camerei Agricole.

Dar această tehnologie de ultimă oră costă foarte mult, peste posibilităţile financiare ael unor gospodari din Apuseni.

Aceştia se mai confruntă cu problema rozătoarelor care atacă pomii fructiferi, guzul şi cârtiţa fiind cele mai frecvent întâlnite în zona montană. Acestea sapă galerii până la trei metri adâncime şi scot la suprafaţă mormane de pământ. Ca mijloace de prevenire ar fi utilizarea capcanelor sau a aparaturii cu ultrasunete.

Întâlnirile cu agricultorii continuă după următorul calendar:

4 august, ora 9.00: Şona

6 august, ora 9.00: Crăciunelu de Jos (primărie)

7 august, ora 10.00: Cîmpeni (primărie) şi Fărău

14 august, ora 9.00: Ocna Mureş

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax