Economie
Proces la Curtea de Alba Iulia între doi brokeri de asigurări din România. Miza procesului: Numele asemănător al celor două firme
Un proces între doi brokeri de asigurări s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, iar miza a fost denumirea firmelor. Cele două firme au nume asemănătoare și unul dintre administratori a cerut ca firma dată în judecată să își schimbe numele.
Dosarul a ajuns la Alba Iulia în apel, de la Tribunalul Sibiu, după ce magistrații din județul vecin au dat o decizie în acest caz.
Decizia finală a fost dată în data de 5 octombrie 2023, iar recent motivarea a devenit publică, fiind disponibilă pe portalul CSM.
Este vorba despre o firmă din Bistrița Năsăud și una din Sibiu.
Mai exact administratorii firmei Transilvania Broker de Asigurare din Bistrița au dat în judecată compania Transilvania Maxima Broker de Asigurare din Sibiu.
La Tribunalul Sibiu, firma din Bistrița a pierdut procesul.
Reprezentantul companiei din Bistrița a cerut în instanța ca firma din Sibiu să înceteze să folosească cuvintele ”Transilvania Broker” din denumirea firmei și din toate produsele promoționale.
”Reclamantul consideră că denumirea societății pârâte este identică cu denumirea societății la care este acționar, astfel că s-a creat această confuzie pe piața asigurărilor, motiv pentru care a primit mai multe sesizări de la clienții societății reclamante privind confuzia care apare cu denumirea pârâtei, atât reclamantul, cât și societatea la care este acționar, fiind prejudiciați de faptul că pârâtele folosesc marca înregistrată.
Astfel, reclamantul apreciază că i se aduc grave prejudicii ce nu pot fi cuantificate, ele apărând ca o expresie a încălcării specifice a unui drept de proprietate industrială, aferente unui astfel de drept fiind imaginea titularului de marcă, clientela, aspecte a căror deteriorare produce efecte ireversibile”, au notat magistrații în motivarea instanței.
Cum au judecat magistrații cazul
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au precizat că ambele nume sunt asemănătoare, însă diferența o face cuvântul „Maxima”.
Numele sunt asemănătoare, ”însă diferenţa uşor de observat este cuvântul Maxima, iar cuvântul Transilvania este foarte des uzitat în denumirea a numeroase societăţi, cel puţin din această zonă geografică, indiferent de domeniul de activitate.
Împrejurarea că ambele societăţi se preocupă de sfera asigurărilor nu este un argument suficient de solid care să determine cu uşurinţă o confuzie”, au notat judecătorii.
Judecătorii au mai notat că este un joc de cuvinte și că doar ”prin superficialitate ar putea crea o confuzie”.
”Câtă vreme reclamanta nu a dobândit prin utilizare un grad înalt de distinctivitate, de tipul notorietăţii, marca rămâne una slab protejată şi nu poate înlătura de pe piaţă semnul utilizat de pârâtă, care nu este suficient de asemănător, decât dacă s-ar accepta o confiscare de către reclamantă a unui termen descriptiv uzual în domeniul produselor/serviciilor prestate, ceea ce nu poate fi admis din perspectiva limitelor protejării mărci”, au mai notat magistrații.
Drept urmare au respins apelul firmei din Bistrița prin care administatorii cereau schimbarea numelui firmei din Sibiu.
Decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia din data de 5 octombrie a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News