Administrație
Proces la Judecătoria Blaj: Ce amendă primești dacă în timp ce îți repari mașina pe domeniul public, faci mizerie pe stradă
Un bărbat din Blaj a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce a fost amendat cu 400 de lei, de un polițist local, pentru că își repara mașina pe domeniul public, și din câte se pare din ea curgea combustibil pe jos.
Mai exact ar fi murdărit spațiul public cu lichidul scurs din mașina, iar polițiștul local l-a amendat pentru acest lucru.
În fața magistraților Judecătoriei Blaj bărbatul a contestat sancțiunea, iar o primă decizie a fost dată în 5 ianuarie 2023, motivarea fiind făcută publică pe portalul rejust.ro.
Potrivit motivării instanței, ”petentul a fost surprins de catre agentul constatator stationand pe Bulevardul Republicii din Municipiul Blaj, in timp ce efectua lucrari de reparaţii la autovehiculul marca „Seat”, murdarind asfel domeniul public, prin scurgerea de combustibil, așa cum este menționat în secțiunea corespunzătoare a procesului verbal, aspect care se poate observa in plansele foto depuse la dosar.
În momentul în care agentul a ajuns la fața locului și a constatat contravenția săvârșită, petentului i s-a pus în vedere toate aspectele, astfel cum sunt descrise în procesul verbal amintit mai sus. Petentul a avut o atitudine sfidătoare, folosind un limbaj nepotrivit atât la adresa agentului constatator cât si cu privire la autoritatea pe care o reprezintă”, se arată în motivarea instanței.
Bărbatul în cauză, în fața instanței ”arată că procesul-verbal a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin.(1) din OG nr. 2/2001, în sensul descrierii incomplete a locului în care a fost săvârşită fapta. Astfel, a menţionat că „ pe bld. Republicii” ar putea fi oriunde, trotuar, spaţiu verde, în curte la cineva, etc.
A mai susţinut că, la momentul încheierii procesului-verbal de contravenţie, agentul constatator nu i-a adus la cunoştinţă dreptul de a face obiecţiuni, fiind astfel încălcate dispoziţiile art. 16 alin.(7) din OG nr. 2/2001.
Totodată, a agentul constatator nu a respectat dispoziţiile art.19 alin.(1) din OG nr. 2/2001, nefăcând menţiune despre faptul că a refuzat semnarea procesului-verbal. Martorul prezent la faţa locului nu s-a legitimat, însă era îmbrăcat în uniformă şi nu a văzut nicio altă persoană prezentă”, se mai arată în documentul citat.
Ce au decis magistrații
”Susţinerile petentului în sensul că a fost sancționat pe nedrept urmează a fi respinse pentru motivele de mai jos. În primul rând, instanţa are în vedere faptul că procesul verbal de contravenţie contestat a fost încheiat în urma constatărilor efectuate ex propriis sensibus -„cu propriile simţuri”- de către agentul constatator din cadrul intimatei, astfel că acesta face dovada deplină a situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară, bucurându-se de o prezumţie relativă de legalitate şi temeinicie”, au motivat judecătorii.
Din probele administrate în cauză, respectiv procesul-verbal de contravenţie coroborat cu fotografiile depuse la dosar, reiese că situația de fapt reținută de agentul constatator corespunde realității. Petentul nu a adus nicio dovadă din care să reiasă o altă situaţie de fapt, au mai precizat aceștia.
Drept urmare au respins cererea de anulare a amenzii primite de către bărbat. Acesta are 30 de zile la dispoziție să conteste decizia judecătorilor din Blaj la o instanță superioară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News