Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Procesul de reorganizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba continuă. Interes scăzut pentru posturile de medici şi asistente

Publicat

Aflat în plin proces de reorganizare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se confruntă în continuare cu insuficienţa personalului medical. În condiţiile în care vor fi comasate mai multe secţii şi extinse altele, în funcţie de adresabilitatea pacienţilor şi cerinţele de eficienţă financiară şi ale unor campanii de ofertare de posturi desfăşurate în mai multe oraşe din judeţele învecinate, foarte puţini candidaţi se înscriu la concursurile anunţate pentru asistente şi medici.

Ofertă scăzută de personal medical, pentru posturile de asistente şi medici

Luni, 7 noiembrie, respectiv joi, 17 noiembrie sunt programate concursurile pentru ocuparea a 13 posturi de asistente şi 7 posturi de medici. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă, pentru aceste concursuri s-au înregistrat până la data limită de marţi, 1 noiembrie, 5 dosare aferente celor 13 locuri ofertate de asistent medical. Reamintim că acestea sunt pentru secţiile Neonatologie, Ambulatoriu – geriatrie, Chirurgie generală, ORL, Radiologie, Recuperare medicală, Cardiologie, Ortopedie, Dispensar TBC, Chirurgie generală, ATI şi Unitatea de Primire Urgenţe (UPU).

În ceea ce priveşte posturile de medic, în 17 noiembrie vor fi selectaţi rezidenţi în ultimul an pentru specializările Cardiologie, Obstetrică-ginecologie, ATI şi UPU, precum şi un medic primar la Obstetrică-ginecologie şi un medic specialist Radiologie-imagistică medicală pentru Laboratorul în domeniu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Potrivit conducerii unităţii medicale, plecările masive de medici în străinătate, datorită ofertelor financiare net superioare nu au ocolit nici judeţul Alba. În ultimele trei luni, opt medici de la urgenţe au renunţat la posturile de la spital, unii dintre aceştia preferând cele mai bine plătite, peste hotare. Acum, la UPU Alba sunt disponibile două posturi de medic rezident în ultimul an, doar unul dintre acestea urmând să fie ocupat de către un candidat din Târgu Mureş, celălalt fiind amânat pentru anul viitor. În cazul celorlalte secţii, managerul Spitalului a confirmat că interesul a fost scăzut până acum, însă au fost primite câte un dosar pentru fiecare.

Miercuri, 2 noiembrie, s-a desfăşurat prima probă, cea scrisă, din concursul pentru ocuparea posturilor de asistent şef la18 compartimente din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. Şi-au depus dosare de înscriere 20 de candidaţi, motivaţi fiind şi de indemnizaţia de funcţie de conducere pentru această poziţie, însă secţia de Recuperări Medicale nu a fost atractivă, astfel că pe acest post va fi delegat un alt asistent şef, până la organizarea unui alt concurs. Lista participanţilor poate fi consultată aici.

Restructurări de secţii şi concursuri pe posturile de medici şefi

În procesul de reorganizare a Spitalului Judeţean Alba, pentru a deveni o unitate medicală eficientă atât din punct de vedere financiar, cât şi pentru îmbunătăţirea actului medical au fost incluse decizii de comasare a celor două secţii de Chirurgie, respectiv a celor de Ginecologie, dar şi de restructurare a secţiei de Gastroenterologie, schimbări ce ar trebui finalizate până la începutul lunii decembrie. De asemenea, au fost suplimentate paturile din compartimentele Nefrologie şi Neurochirurgie, datorită adresabilităţii pacienţilor. Procesul de reorganizare, alături de cazurile de pensionare din ultima perioadă de timp au evidenţiat şi mai mult criza de personal medical specializat.

În plus, contractele încheiate pe o perioadă de trei ani pentru medicii şefi expiră în 2011, astfel că în data de 28 noiembrie 2011 sunt programate probele scrise pentru ocuparea acestor posturi. Este vorba despre secţiile: Medicină internă, Gastroenterologie, Cardiologie, Chirurgie generală, Urologie, Obstetrică-ginecologie, Neonatologie, Pediatrie, Otropedie şi traumatologie, ATI, Boli infecţioase, Neurologie, Psihiatrie, Recuperare, medicina fizică şi balneologie, UPU-SMURD, Laborator analize medicale, Laborator Radiologie – imagistică  medicală, Dispensar TBC, CSM – copii. De asemenea, se va da concurs pentru postul de farmacist şef la Farmacia cu circuit închis a spitalului. La aceste concursuri au drept de înscriere atât medicii care ocupă deja posturile vizate, cât şi alţii interesaţi de extinderea experienţei profesionale.

Campanie pentru atragerea medicilor tineri spre Unitatea de Primire Urgenţe

În concluzie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se află în centrul unor transformări importante, ce ar trebui să îmbunătăţească serviciile medicale oferite pacienţilor, însă trebuie menţionat că nu este tocmai o misiune uşoară. Una dintre modalităţile la care au recurs conducerea Spitalului a fost campania de promovare a posturilor de la Urgenţe în oraşe ca Târgu Mureş, Oradea sau Cluj-Napoca, prin care medicii din ultimul an de rezidenţiat au putut primi, odată cu relocarea la Alba Iulia, apartament ANL şi asigurarea înscrierii copiilor acestora, după caz, la grădiniţă sau şcoală. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor.

Ema CRACIA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate