Connect with us
Advertisement

Eveniment

Producătorul de ouă de ciocolată Kinder închide fabrica din Belgia, după scandalul Salmonella. Situația produselor în România

Publicat

Agenţia Federală pentru Siguranţă Alimentară din Belgia a ordonat producătorului italian de dulciuri Ferrero să oprească deocamdată producţia la fabrica din Arlon (Belgia) şi să recheme toate produsele fabricate la această unitate, din cauza îngrijorării privind o epidemie de salmonella.

„Agenţia a retras vineri autorizaţia fabricii Ferrero din Arlon. Întreaga gamă de produse Kinder de la această unitate este retrasă de la comercializare, indiferent de data la care au fost produse”, au informat autorităţile belgiene, transmite DPA, potrivit Antena 3.

Sunt vizate produsele Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi şi Schoko-Bons produse în Arlon.

Şi distribuitorilor li s-a cerut retragerea produselor din magazine.

Vezi: Ciocolata Kinder, RETRASĂ de pe piața din România. Zeci de cazuri de salmonella la copii, depistate în mai multe țări din Europa

Fabrica din Arlon nu va fi redeschisă până când nu vor fi îndeplinite toate cerinţele privind securitatea alimentară, a precizat Agenţia Federală pentru Siguranţă Alimentară.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) anunţase miercuri că împreună cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) investighează zeci de cazuri de infecţie cu salmonella care au legătură cu consumul de produse de ciocolată în cel puţin nouă state europene.

Precizări ANSVSA

ANSVSA a venit vineri cu precizări suplimentare privind retragerea și rechemarea unor loturi de produse ale companiei Ferrero.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată pe 5 aprilie de autoritățile din Belgia asupra deciziei companiei Ferrero de retragere și rechemare voluntară de piața europeană a unor loturi de produse Kinder, cu diferite gramaje.

Retragerea voluntară de pe piața internațională, inclusiv din România și rechemarea de la consumatori a mai multor loturi de produse Kinder, se face pe baza principiului precauției, produsele fiind suspicionate că ar putea avea legătură cu îmbolnăvirea mai multor persoane din statele membre.

Până la acest moment, România nu este pe lista statelor membre în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri, care să poată fi corelate cu consumul acestor produse.

Nu s-au primit informații oficiale și nici buletine de analiză care să indice prezența tulpinii de Salmonella suspicionată în tipurile de produse Kinder de pe piața din țara noastră.

Imediat după primirea notificării, ANSVSA a dispus inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul tuturor Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să verifice, cu prioritate, modul în care operatorii din domeniul alimentar implicați în depozitarea, distribuirea și comercializarea produselor vizate realizează retragerea de la comercializare și rechemarea acestora.

Acțiunea este în desfășurare

În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii care au comercializat respectivele produse transmit Autorităţii anunţul privind rechemarea acestora cu detalii despre produse și recomandări pentru consumatori.

Acesta se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul „Siguranța Alimentelor și Sănătate Publică”, secțiunea „Rechemare/Retragere produse alimentare”.

ANSVSA este în permanent contact și cooperează cu autoritățile europene pentru siguranța alimentelor în ceea ce privește investigația aflată în curs și monitorizează atent situația de pe piața din România.

*Toxiinfecțiile alimentare cauzate de Salmonella generează tulburări gastro-intestinale (diaree, diaree uneori cu sânge, stare de vomă, crampe abdominale) cu debut brutal însoțit adesea de febră și dureri de cap care survin în general la 6 – 72 de ore de la consumul produselor contaminate.

Persoanele infectate cu Salmonella dezvoltă simptome la 12 – 36 de ore după consum. Aceste simptome pot fi mai pronunțate la copii și tineri, la femeile însărcinate, persoanele imunodepresive și vârstnici.

Persoanele care au consumat produsele incriminate și care prezintă aceste simptome este recomandat să informeze medicul curant despre acest consum.” , se arată în informarea de pe site-ul ANSVSA.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement