EVENIMENT
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” începe în septembrie. Finanțarea crește de la 20.000 la 30.000 de lei. Când încep înscrierile
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” începe în septembrie. Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va începe pe 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor. Din 27 septembrie persoanele fizice vor putea aplica pentru a primi finanţare.
Românii care vor să devină prosumatori prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei. Cu acești bani vor trebui însă să-și monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice.
„Ne pregătim de o nouă sesiune pentru Programul <Casa Verde Fotovoltaice> (…) Un calendar pentru sesiunea de anul acesta va începe cu data de 6 septembrie. În acea dată vom începe înscrierea instalatorilor, vom deschide o nouă sesiune de acreditare pentru noi firme care doresc să participe la Programul Casa Verde.
Fac menţiunea pe această cale că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM rămân în continuare acreditate dacă doresc să participe şi în sesiunea de anul acesta. Doar firmele noi care doresc să se înscrie în cadrul programului, pe data de 6 septembrie, îşi pot depune dosarele pentru acreditare. Avem câteva etape pentru validarea instalatorilor. Lista instalatorilor se va publica undeva pe 1 noiembrie. În paralel, vom demara şi înscrierea persoanelor fizice.
Înscrierea persoanelor fizice va începe pe 27 septembrie
Aşa cum avem astăzi un calendar estimativ, vom începe pe 27 septembrie înscrierea persoanelor fizice în aplicaţia aferentă programului <Casa Verde Fotovoltaice>.
Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot să-şi aleagă instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu”, a transmis preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, potrivit Agerpres.
Suma pentru fiecare beneficiar crește de la 20.000 de lei la 30.000 de lei
„Anul acesta alocăm o sumă record – două miliarde de lei urmează a fi puse la dispoziţia românilor pentru ca aceştia să producă electricitate în propria locuinţă, să participe în acest fel la un mediu mai curat, dar şi să plătească facturi mai mici la energie. Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanţate.
Mărim de la 20.000 de lei la 30.000 de lei finanţarea AFM. O altă noutate este reprezentată de faptul că vom finanţa, pentru prima dată, şi acumulatori, unităţi de stocare a energiei electrice”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
De asemenea, potrivit șefului AFM, pentru sesiunea din acest an, se estimează apariţia a 67.000 de noi beneficiari ai programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
„Vreau să mai precizez doar faptul că anul acesta estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari ai programului <Casa Verde Fotovoltaice>, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de de familii care au beneficiat în decursul a câtorva ani de acest program”, a mai spus şeful AFM.
„Sistemul pleacă de la minim 3 kw. Vom finanţa pe fiecare regiune în parte. La fel ca anul trecut, vom finanţa şi unităţile de cult. Vom avea o sesiune separată pentru clădirile cu destinaţie – spaţiu de locuit pentru personalul clerical sau spaţii în care se celebrează slujbele religioase”, a mai completat ministrul Mediului.
Ministerul Mediului a pus în consultare publică Ghidul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice.
Vezi AICI Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua naţională.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” începe în septembrie. Solicitanţi eligibili şi cuantumul finanţării
Este eligibil în cadrul programului solicitantul:
- persoană fizică;
- unitate de cult, pentru clădirea care are ca destinaţie spațiu de locuit pentru personalul clerical sau clădirea care are ca destinaţie spațiu în care se celebrează slujbele religioase şi se desfășoară activităţile religioase.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.
AFM nu acordă finanțare numai pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, ori numai pentru achiziționarea și montarea unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile.
Valoarea sumelor acordate cu titlul de finanțare de AFM se evidențiază de către instalatorul validat pe factura fiscală, diferența până la valoarea totală a facturii suportându-se de către beneficiar din surse financiare proprii.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului
Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
- a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- b) cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile;
- c) cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- d) cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor/instalațiilor prevăzute la lit. a) – c);
- e) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Programul Casa Verde Fotovoltaice: care sunt etapele programului
Etapele programului sunt următoarele:
- a) publicarea pe pagina de internet a AFM a informaţiilor necesare demarării sesiunii de validare a instalatorilor;
- b) aprobarea instalatorilor;
- c) încheierea contractelor de participare;
- d) depunerea garanţiei de către instalatorii cu care a fost încheiat contract de participare;
- e) publicarea listei instalatorilor validaţi;
- f) publicarea pe pagina de internet a AFM a informaţiilor necesare demarării sesiunii de înscriere a solicitanţilor;
- g) încărcarea în aplicaţie a documentelor obligatoriu a fi depuse, prevăzute la art. 19, de către solicitanţi, şi rezervarea sumelor aferente finanţării prin înscrierea în aplicaţie, etapă care poate fi derulată în paralel cu acţiunile menţionate la lit. b) – e);
- h) selectarea de către solicitanţi a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei;
- i) analiza documentelor încărcate de solicitanţi, de către instalatorul selectat;
- j) aprobarea/respingerea/refuzul solicitanţilor de către instalator, prin intermediul aplicaţiei;
- k) aprobarea/respingerea de către AFM a solicitanţilor, în baza listelor generate de aplicaţie;
- l) analiza și soluționarea contestațiilor transmise de solicitanţii de finanțare;
- m) semnarea contractelor de finanţare de către unităţile de cult, generate prin intermediul aplicaţiei;
- n) implementarea proiectului;
- o) verificarea cheltuielilor eligibile și virarea contravalorii acestora, în baza cererilor de decontare depuse de instalatorii validaţi;
- p) verificarea de către AFM a corectitudinii analizei eligibilităţii, efectuată de către instalatori, prin eşantion;
- q) monitorizarea beneficiarilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.