Actualitate
Programul naţional antidrog 2015-2018: Buget de peste 20 milioane de euro pentru prevenire, informare şi asistenţă şi servicii
Programul național antidrog are un buget estimat la 18 milioane euro (81,68 milioane lei), pentru pentru perioada 2015-2018, la care se adaugă 26,48 milioane lei (aproximativ 5,8 milioane euro) pentru alte servicii și crearea unor centre sociale. Banii vor fi folosiți pentru acțiuni de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool și substanțe noi cu efecte psihoactive, atât în rândul elevilor, cât și al altor categorii de persoane, asistență psihologică și socială a consumatorilor de droguri, formare profesională și cercetare.
Dealiile sunt prezentate în cadrul unor proiecte de hotărâri de guven, puse în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne. Acestea vizează aprobarea Programului Național de Prevenire și Asistență Medicală, Psihologică și Socială a consumatorilor de droguri, 2015-2018, respectiv a programului de interes național.
Programul Național de Prevenire și Asistență Medicală, Psihologică și Socială a consumatorilor de droguri, 2015-2018 include prevenirea consumului de droguri inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive în populaţia şcolară în rândul preșcolarilor și elevilor de gimnaziu, intervenţii timpurii adresate grupurilor la risc – copii cu părinţi dependenţi de droguri, alcool sau substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, copii din familii cu statut socio-economic scăzut, copii cu părinţi cu tulburări psihice, copii cu risc de abandon şcolar; orientarea tinerilor către activităţi culturale, artistice şi sportive, ca alternativă la consumului de droguri, prin implementarea de proiecte de petrecere a timpului liber şi de promovare a unui stil de viaţă de sănătos; crearea unei reţele de prevenire a consumului de droguri, specializate, formată din cadre didactice, consilieri şcolari, voluntari; programe de educaţie nonformală, în vederea dezvoltării comportamentului controlat, prin implementarea la nivel naţional de proiecte de formare de abilităţi.
Bugetul pentru acest subprogram este de 7.308.000 lei.
În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în rândul grupurilor vulnerabile, bugetul pentru perioada menționată este de 1.374.000 lei.
În al treilea rând, sunt prevăzute campanii de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (adresate familiilor în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, populaţiei generale și şcolare, în vederea evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat, dar și consumatorilor de droguri). Bugetul este de 2.719.000 lei.
La capitolul asistență integrată acordată consumatorilor de droguri, sunt avute în cedere servicii tip reducerea riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri (două puncte de lucru fixe adaptate activităţilor tip reducerea riscurilor şi consecinţelor negative asociate consumului de droguri, în Bucureşti-Ilfov; două unităţi mobile; servicii medicale de bază (testare a prezenţei drogurilor în lichide biologice, vaccinare antihepatită, testare pentru hepatita si HIV, vaccinarea antitetanos, testare pentru sarcina, consiliere pre şi posttestare, produse farmaceutice, echipamente şi consumabile medicale şi de îngrijire a sănătăţii şi altele); de tratament substitutiv cu metadonă, cu prag de admitere scăzut; de asistenţă socială, de servicii psihologice de suport şi motivare; de servicii de teren tip unitate mobilă; de echipamente de reducere a riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri (echipament steril de injectare, kituri de injectare, prezervative, aparat distribuire seringi, recipiente speciale de colectare şi altele); informative, educative, de promovare a activităţilor centrului şi referirea către alte servicii de asistenţă). Bugetul este de 11.067.000 lei.
Pentru asistenţă integrată nivel II şi III – dezvoltarea şi consolidarea reţelei de servicii de asistenţă integrată pentru consumatorii de droguri, bugetul total este de 51.285.000 lei. Este vorba despre asistență pentru consumatorii de droguri prin Centrele de prevenire, evaluare şi asistenţă antidrog. 47 C.P.E.C.A asigură, suplimentar atribuţiilor de bază în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri (evaluarea medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, managementul de caz, asigurarea medicaţiei) servicii de asistenţă integrată în adicţii (servicii de menţinere a abstinenţei cu metadonă, servicii de menţinere a abstinenţei cu buprenorfină, servicii de menţinere a abstinenţei cu naltrexonă, testare rapidă HIV, HVC şi HVB ş.a.). Buget: 14.526.000 lei.
Citeşte şi DIICOT a confiscat droguri în valoare de 16 milioane de euro, anul trecut. Au apărut substanțe noi, cu efecte psihoactive severe
Furnizarea de servicii de asistenţă consumatorilor de droguri în cadrul comunităţilor terapeutice Bălan şi Dejani, cu câte 30 de locuri. Buget: 21.796.000 lei.
Amenajarea comunităţii terapeutice MICA pentru tratamentul dependenţei adaptată pentru cazarea şi oferirea de servicii rezidenţiale la o capacitate de 50 de locuri. Buget: 9.130.000 lei.
Furnizarea de servicii de asistenţă consumatorilor de droguri în cadrul Centrului de zi pentru consumatori de droguri, cu o capacitate de 10 locuri, în Bucureşti. Buget: 1.344.000 lei
Amenajarea şi dotarea unui centru de zi pentru consumatori de droguri, cu capacitate de 30 de locuri, în Bucureşti. Buget: 3.245.000 lei
Furnizarea de servicii socio-educaţionale alternative nonformale în vederea incluziunii sociale. Buget: 1.244.000 lei
Al șaselea subprogram prevede formare profesională continuă şi documentare eficientă în domeniul drogurilor şi dependenţei de droguri (560.000 lei) și al șaptelea, cercetare în domeniul adicţiilor, cu buget de 7.367.000 lei.
În ceea ce privește Programul de interes național, bugetul total este de 26,48 milioane lei pentru perioada 2015-2018 și cuprinde activități de educație nonformală și petrecerea timpului liber, dezvoltarea serviciului de informare și consiliere telefonică pentru consumatori de droguri și familiile acestora.
Mai include crearea a două servicii sociale tip adăpost cu câte 10 locuri pentru consumatorii de droguri, pe parcursul a 4 ani, dar și a unui centru social pentru copiii consumatori de droguri (15 locuri). Alte propuneri sunt pentru dezvoltarea a şase servicii sociale rezidenţiale tip locuinţe protejate cu capacitate de 24 de locuri pentru consumatorii de droguri aflaţi în procesul menţinerii abstinenţei. Locaţiile sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Constanţa.
De asemenea, sunt cuprinse servicii outreach și intervenții pentru românii care lucrează în străinătate, se deplasează frecvent în străinătate și imigranții care consumă droguri (ghiduri de informare), servicii tip drup de suport pentru beneficiarii care au parcurs programul tip comunitate terapeutică în penitenciar (Bucureşti, Jilava şi Târgşor).
Nu în ultimul rând, se intenționează realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare și vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News