Connect with us
Advertisement

Actualitate

Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin continuă şi în acest an. Asistenţi medicali de la spitalul din Alba Iulia au făcut cursuri de instruire

Publicat

lamele testare cancer col uterinAsistenții medicali din secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au participat la cursuri de instruire profesionale, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. A fost anunțată totodată și continuarea programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.

Cancerul de col uterin reprezintă unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile active, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. România se situează în primele locuri printre țările europene în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această maladie. Ministerul Sănătății derulează din anul 2010 un program de depistare precoce a acestui tip de cancer care dacă este diagnosticat în stadiu incipient poate fi tratat.

Coordonatorul programelor de sănătate din cadrul DSP Alba, medicul Olimpia Candrea, a declarat că s-a realizat deja o informare a asistenților medicali comunitari din întreg județul, care vor explica femeilor din comunitatea lor importanța testării periodice și importanța vaccinării împotriva virusului HPV, care este incriminat în majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

„Am participat la întâlnirea cu asistenții medicali comunitari unde am anunțat continuarea Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Există formulare suficiente și este asigurată finanțarea acestui program. Femeile din județul Alba au fost receptive în anii trecuți și au solicitat testarea sperăm să avem sprijinul medicilor de familie și anul acesta”, a explicat coordonatorul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin din județul Alba, medicul Simona Căbulea.

Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat cu această afecțiune. Pentru a beneficia de acest program femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie, care trebuie să solicite formularele de la medicul lor de familie.

Formularul pentru acest program are trei părţi: primul trebuie completat de medicul de familie. Cu formularul, femeile trebuie să se adreseze centrelor de recoltare. Lamelele de testare sunt mai apoi analizate în Laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, unde se determină eventualele probleme medicale.

Reprezentantul DSP Alba, Olimpia Candrea, a anunțat că luna februarie este „Luna Națională de Prevenire a Cancerului” și cu această ocazie va fi organizat la Centrul de Resurse Academia Doamnelor simpozionul „Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului pentru profesioniștii din sănătate”.

Seminarul de joi a fost organizat de Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în baza unei colaborări cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Alba și Direcția de Sănătate Publică Alba.

”Vreau să știți că, acum, acest program are bani. Femeile trebuie să le spună doctorilor de familie că există un program gratuit pentru cancerul de col uterin și să le ceară medicilor de familie să se înscrie în acest program, dacă nu au făcut deja acest lucru. Orice pacientă are dreptul la testarea gratuită pentru cancerul de col uterin, chiar dacă nu este asigurată (…) De asemenea, trebuie să știți că acesta este singurul tip de cancer care beneficiază de vaccin. Este mare lucru. Este demonstrat științific că acest vaccin își face treaba. Femeile care doresc să se vaccineze trebuie să anunțe medicul de familie. Acesta face comanda pentru vaccin, iar vaccinul vine la DSP, care îl predă medicului de familie”, a transmis Olimpia Candrea. Aceasta a precizat că femeile se pot vaccina la orice vârstă, de preferat până la 40 de ani, dar vaccinul este cel mai eficient dacă femeia nu și-a început încă viața sexuală.

Principalii factori de risc pentru cancerul de col uterin sunt partenerii multipli, igiena deficitară, dar și infecțiile netratate. De exemplu, așa numita ”rană pe col”, care poate să apară ca urmare a unor vaginite la nivel local care nu au fost tratate. Mare atenție însă, cancerul de col uterin se poate transmite pe cale sexuală, așa că riscul de a dezvolta acest tip de cancer crește simțitor la femeile ale căror parteneri au avut soții care au suferit de cancer de col uterin.

”La orice semn de infecție la nivel vaginal, fie că este vorba despre scurgeri sau iritații locale, mergeți la doctor. Este foarte importantă depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru că atunci se poate vindeca. Vă rog să ne susțineți să conștientizăm populația să acceseze serviciile preventive, deoarece este mult mai ușor și mai ieftin să previi, decât să tratezi. Cu ajutorul dumneavoastră, transmițând în comunitate acest mesaj, credem că aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit”, a mai spus Olimpia Candrea.

Dr. Simona Căbulea a detaliat anumite aspecte legate de programul de screening pentru cancerul de col uterin, precizând că acesta se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, deoarece între aceste vârste riscurile sunt mai mari. Ea a precizat că, la ora actuală, programul merge bine în localități precum Ocna Mureș, Aiud, Cugir sau Blaj, însă în Alba Iulia nu merge aproape deloc.

Totodată, ea a oferit și câteva date statistice. De exemplu, în cursul anului trecut, în județul Alba au fost distribuite peste 1.300 de formulare, însă doar 745 de femei au și mers să își facă testul Papanicolau. Dintre acestea, 206 probe au fost pozitive, ceea ce înseamnă că femeile respective aveau cancer de col uterin în stadiu incipient sau, în cele mai multe dintre cazuri, diferite tipuri de infecții.

Una din concluziile desprinse în urma seminarului este că lista cu medicii de familie care s-au înscris în programul de screening pentru cancerul de col uterin ar trebui să fie publică, așa că aceasta va fi afișată în curând pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Femeile pot afla astfel mult mai rapid dacă medicul lor le poate da trimitere pentru a beneficia de testare gratuită. Dacă medicul nu este în program, pacientele trebuie să îi ceară acestuia să vorbească cu doamna Simona Căbulea și să facă demersurile necesare pentru a intra în program, deoarece trimiterea poate fi dată doar de medicul de familie pe lista căruia se află femeia.

Următorul seminar pe teme de sănătate va avea loc joi, 4 februarie, de la ora 17.30 și va aborda cancerul în general, în prezența celor mai buni doctori din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement