Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Programul Noua Casă 2024. Plafon de garantare de 1 miliard de lei, noi finanţatori, reduceri la comisioane şi onorarii notariale

Publicat

Programul Noua Casă 2024. Plafonul de garantare destinat Programului Noua Casă – ediţia 2024, în valoare de 1 miliard de lei, a fost aprobat în şedinţa de guvern din 31 ianuarie, a anunţat joi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Conform sursei citate, pentru a facilita accesarea programului, costurile cu garantarea creditului şi a onorariilor notariale au fost diminuate.

„Noua Casă rămâne în continuare cel mai avantajos credit ipotecar, distingându-se între celelalte oferte de creditare de pe piaţă, prin avansul minim de 5% şi garanţia de stat”, se menţionează în comunicat.

Programul Noua Casă 2024 – reduceri la comisioane și onorarii notariale

Potrivit FNGCIMM, prin Ordinul nr. 141/2024, Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garanţiei.

De asemenea, prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justiţiei, beneficiarii Programului vor beneficia şi de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului „Noua casă”, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres.

Programul Noua Casă 2024 – noi finanțatori se pot înscrie în program

Pe lângă reducerile de costuri menţionate, Programul Noua Casă 2024 permite înscrierea în Program a noi finanţatori. Aceștia pot transmite în termen de maxim 7 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, solicitarea de înscriere în program.

Programul s-a desfăşurat până în prezent prin intermediul a 14 bănci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Plafon de 1 miliard de lei

Potrivit sursei citate, plafonul alocat anului 2024, în valoare de 1 miliard lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor băncilor participante, conform solicitărilor de plafon înaintate de finanţatori, corelat cu ponderea garanţiilor acordate de către fiecare participant în anul precedent.

„Programul Noua Casă 2024 continuă să aibă un impact semnificativ asupra societăţii şi economiei naţionale, atât prin volumul finanţărilor susţinute cu garanţii de stat cât şi prin performanţa remarcabilă înregistrată în domeniul creditării”, se mai precizează în comunicatul FNGCIMM.

Astfel, de la lansarea Programului Prima Casa, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Rata de default efectivă a garanţiilor este de 0,316%, iar sub aspect valoric aproximativ 0,26% raportat la totalul portofoliului de garanţii acordate, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanţă a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.

Valoarea și dobânda creditelor

Creditele prin programul Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 Euro- pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5%
  • 119.000 Euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda creditelor prin programul Noua Casă este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de cca. 2%.

Garanții, asigurări, durată

Garanțiile constau în:

  • ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit,
  • ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare,
  • depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.

Asigurările în programul Noua Casă sunt Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) și Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare.

Durata maximă a creditelor acordate prin programul Noua Casă 2024 este de 30 de ani.

Cine poate aplica

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

  • fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens va trebui să dați o declarație pe propria răspundere. Accesând programul Noua Casă, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul şi va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Vezi AICI Ghid Noua Casa 2024 – informații utile (în format .PDF)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax