Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul „Prima mașină” nu are niciun avantaj față de un credit normal, potrivit președintelui Asociației Constructorilor de Automobile


Publicat

prima-masinaProgramul „Prima mașină” s-a născut mort, în condițiile în care un client care vrea să-și cumpere un autovehicul beneficiază de aceleași condiții ca și la un credit normal, a declarat, marți, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Programul <Prima mașină> s-a născut mort. Chiar aseară am avut ocazia să discut cu guvernatorul Băncii Naționale pe tema creditului. Cum să se ducă un cumpărător să ia un credit prin <.Prima mașină> dacă el nu are niciun avantaj față de creditul pe care îl ia de la o bancă? Am cerut extinderea perioadei de rambursare a creditului de la 5 ani la 7 ani. Spuneți băncilor să umble la dobânzi, pentru că dacă un client nu simte că are o dobândă mai mică nu se duce. În plus de asta, clientul trebuie să facă și o cursă de obstacole pe traseul birocratic, în care i se cer și date despre ce a făcut și tatăl lui, eventual. Acest program, care viza vânzarea a 16.000 de mașini în 2015, a reușit perfomanța să vândă vreo 120 de bucăți. Am lansat programul Rabla, care așa cum este el se apropie de vreo 20.000 de mașini vândute. Deci avem pe piață două programe: unul care își face efectul și unul care nu poate. Am lansat programul <Rabla> să vând 25.000 de mașini noi în 2015, dar pe de altă parte vin 350.000 de mașini second hand. Cum se mai poate numi un astfel de program, de reîmprospătare a parcului auto național?”, a afirmat Stroe.

În același timp, șeful ACAROM a subliniat că reducerea TVA preconizată de la 24% la 20% nu va stimula piața de profil din România, iar măsurile de stimulare a sectorului auto trebuie luate acum, în perioada de creștere economică.

„Sunt mai puțin optimist, pentru că n-am cum să fiu altfel, când vedem că, la nouă luni din 2015, la capitolul înmatriculări, la 7,7 mașini second hand apare și una nouă. Asta e realitatea în România, care, din păcate, deranjează pe mulți (…) Părerea mea este că la capitolul mașinilor noi nu se vor vinde mai mult de 150.000 — 160.000 de unități în 2020 (…) Reducerea TVA de la 24% la 20% nu va stimula piața. Câștigă în primul rând cumpărătorul, câștigă producătorul, câștigă statul. Nimeni nu garantează că piața auto se va afla pe un trend de creștere la infinit. Dacă nici în perioada asta de creștere economică nu luăm niște măsuri care să stimuleze piața românească pentru cei doi producători… Măsuri trebuie luate acum”, a spus președintele ACAROM.

La 30 aprilie 2015, valoarea contractelor semnate prin intermediul programului „Prima mașină” era de 100.000 de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

La începutul lunii februarie, Executivul a stabilit în ședința săptămânală de Guvern un plafon de garantare pentru 2015 de 350 de milioane de lei pentru programul „Prima mașină”. La stabilirea acestui plafon au fost luate în considerare ‘solicitările venite din partea instituțiilor de credit și instituțiilor financiare nebancare eligibile participante în cadrul Programului”.

Persoanele care vor achiziționa un autovehicul prin programul ”Prima mașină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al mașinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, și cu o dobândă subvenționată în proporție de 50%.

sursa: agerpres.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Baza de agrement a Primăriei Blaj se deschide marți, 22 iunie. ORAR și TARIFE

Publicat

Sezonul estival 2021 la Baza de agrement a Primăriei Blaj va începe oficial marți, 22 iunie, odată cu redeschiderea ştrandului pentru adulţi şi a celor trei bazine pentru copii. Tarifele de acces au rămas la nivelul celor de anul trecut, neschimbat fiind și programul de funcționare al bazei de agrement. Odată cu deschiderea bazei de agrement, se va închide bazinul acoperit de înot, acesta urmând să fie redeschis la finalul sezonului estival. 

Accesul în baza de agrement Blaj va fi valabil în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 09:00 şi 20:30. Excepţie va fi lunea, zi în care baza de agrement este închisă pentru lucrări de întreţinere.

Preţul unui bilet/brăţară este de 15 lei/adult şi 8 lei/copiii sub 14 ani, indiferent de numărul intrărilor şi al ieşirilor în/din baza de agrement din ziua respectivă.

Sezonul estival 2021 se deschide în condițiile impuse de autoritățile sanitare, iar accesul se va face în funcție de evoluția incidenței cazurilor de coronavirus în municipiul Blaj. Normele privind accesul și regulile impuse în interiorul bazei de agrement pe perioada de stării de alertă sunt afișate la intrarea din strada Iuliu Maniu și vor fi comunicate de către angajații bazei, care vor asigura implementarea măsurilor necesare desfășurării activității în condițiile impuse de autoritățile sanitare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă zi fără nici un caz de COVID-19 în Alba. Ce incidență este în fiecare localitate din județ

Publicat

Luni, 21 iunie, este o nouă zi fără nici un caz de COVID-19 înregistrat în județul Alba, potrivit datelor transmise de DSP Alba, după testările de duminică. 

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21379 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea 20607 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 710 decese. Duminică, în Alba au fost prelucrate 121 de teste, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 224794.

Incidența pe localități

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii care merg în Spania cu avionul nu mai au nevoie de certificat de vaccinare, test negativ PCR sau test antigen

Publicat

Spania a scos România din categoria statelor cu risc de infectare. Potrivit Ministerului Afecerilor Externe, românii ajunși în Spania cu avionul nu mai trebuie să prezinte certificatul care atestă vaccinarea completă, test negativ PCR sau antigen sau certificatul de recuperare post-COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile spaniole au revizuit condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Spaniei pentru persoanele care sosesc din România.

Noile măsuri se aplică începând cu data de 21 iunie 2021.

Astfel, începând cu data de 21 iunie 2021, ca urmare a deciziei autorităților spaniole, România nu se mai află în categoria statelor cu risc de infectare.

Astfel, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană nu mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania următoarele documente, stabilite anterior: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-COVID-19.

Lista actualizată se poate consulta accesând pagina de internet – AICI.

Totodată, MAE precizează că rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate, prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es .

În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.

Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.

Cetatenii romani pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Madrid +34/917.344.004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii  Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu situații deosebite, cu caracter de urgență (ex.: decese, accidente cu victime, situaţii de pericol, calamităţi sau cu caracter extraordinar) au la dispozitie telefonul de urgență al Secției Consulare: +34/669.362.202.

sursa: mae.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr de 16 ani din Lupșa și un bărbat din Bucerdea Grânoasă, cercetați de polițiști pentru conducere fără permis

Publicat

Un tânăr de 16 ani din comuna Lupșa și un bărbat din comuna Bucerdea Grânoasă sunt cercetați de polițiștii din Alba după ce au fost prinși, duminică, în timp ce conduceau o motocicletă respectiv o mașină, fără să dețină permis. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 20 iunie 2021, în jurul orei 08.40, polițiștii rutieri din Baia de Arieș au depistat un tânăr, de 16 ani, din comuna Lupșa, în timp ce conducea o motocicletă, pe DN 75, pe raza comunei, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.

La data de 20 iunie 2021, în jurul orei 18.30, polițiștii Secției 5 de Poliție Rurală Blaj au depistat un bărbat, de 48 ani, din comuna Bucerdea Grânoasă, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fără să dețină permis de coducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate