Actualitate
Programul REGIO: Contract de peste 20 de milioane lei pentru dotarea cu echipamente a structurilor SMURD din Alba şi alte 5 judeţe
Joi a fost semnat un nou contract de finanţare nerambursabilă, prin care s-a realizat alocarea integrală a bugetului rezervat Regiunii Centru, pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Proiectul „Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă” este finanţat prin domeniul 3.3 al Programului Operaţional Regional şi are o valoare totală de 20,35 milioane lei. Acesta vizează dotarea cu echipamente a structurilor SMURD din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Contractul de finanţare a fost semnat de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu şi de preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Centrul Transilvaniei”, Arpad Szabo, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la sediul MDRT.
Pe parcursul următoarelor 27 luni, activităţile proiectului se vor concentra pe dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), a bazei regionale şi a structurilor SMURD din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu 44 de autospeciale. Fondurile solicitate vor fi cheltuite pentru cumpărarea a 16 ambulanţe de prim-ajutor, 2 ambulanţe de terapie intensivă şi 26 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă.
Echipamentele sunt necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Centru, prin reducerea timpului mediu de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat, indiferent de locul unde este necesar, dar şi pentru întărirea colaborării dintre judeţele Regiunii Centru şi a întregii regiuni cu judeţele limitrofe, în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei din aceste judeţe.
Acest proiect vine în completarea unui proiect anterior, deja finalizat tot de către ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget în valoare de 42,65 milioane lei, prin care s-a creat, la Târgu-Mureş, un centru regional pentru situaţii de urgenţă şi au fost dotate 40 unităţi mobile pentru intervenţii în astfel de situaţii.
„Vitalitatea acestor 2 proiecte regionale a devenit şi mai evidentă în momente de răscruce, cum a fost de exemplu această iarnă, în situaţiile în care avem accidente rutiere, montane sau de alt gen, în zone greu accesibile sau condiţii meteorologice adverse. Echipamentele profesionale performante şi munca depusă de echipaje de profesionişti instruiţi au dus la reducerea timpului de intervenţie, fapt ce a însemnat, în cazuri extreme, salvarea de vieţi omeneşti. Pot spune că fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai Regiunii Centru, înţelegem relevanţa acestor proiecte şi utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităţilor de intervenţii rapide”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Iniţiativa de realizare a unei baze regionale pentru situaţii de urgenţă a aparţinut dr. Raed Arafat, care a promovat necesitatea elaborării unui proiect regional amplu şi a identificat sursele de finanţare nerambursabilă. Proiectul elaborat a fost intens susţinut de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Edita Emoke Lokodi, în calitate de preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru. Aceasta a insistat asupra constituirii rapide a Asociaţiei, formată prin parteneriatul celor şase judeţe ale regiunii şi depunerea rapidă a proiectului. Regiunea Centru este prima din ţară unde fondurile Regio au asigurat dotarea modernă a serviciilor de intervenţie şi descarcerare.
Prin aceste 2 proiecte Regio, va fi extins serviciul de urgenţă la nivelul întregii Regiuni de Dezvoltare Centru, pe baza parteneriatului dintre judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Cele două proiecte contractate au o valoare totală de 14,48 milioane euro şi au solicitat ca finanţare nerambursabilă 11,70 milioane euro, diferenţa dintre cele două sume fiind contribuţia financiară a celor 6 judeţe la realizarea proiectului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News