Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul REGIO: Contract de peste 20 de milioane lei pentru dotarea cu echipamente a structurilor SMURD din Alba şi alte 5 judeţe


Publicat

pompier

Joi a fost semnat un nou contract de finanţare nerambursabilă, prin care s-a realizat alocarea integrală a bugetului rezervat Regiunii Centru, pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Proiectul „Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă” este finanţat prin domeniul 3.3 al Programului Operaţional Regional şi are o valoare totală de 20,35 milioane lei. Acesta vizează dotarea cu echipamente a structurilor SMURD din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Contractul de finanţare a fost semnat de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu şi de preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Centrul Transilvaniei”, Arpad Szabo, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la sediul MDRT.

Pe parcursul următoarelor 27 luni, activităţile proiectului se vor concentra pe dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), a bazei regionale şi a structurilor SMURD din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu 44 de autospeciale. Fondurile solicitate vor fi cheltuite pentru cumpărarea a 16 ambulanţe de prim-ajutor, 2 ambulanţe de terapie intensivă şi 26 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă.

Echipamentele sunt necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Centru, prin reducerea timpului mediu de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat, indiferent de locul unde este necesar, dar şi pentru întărirea colaborării dintre judeţele Regiunii Centru şi a întregii regiuni cu judeţele limitrofe, în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei din aceste judeţe.

Acest proiect vine în completarea unui proiect anterior, deja finalizat tot de către ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget în valoare de 42,65 milioane lei, prin care s-a creat, la Târgu-Mureş, un centru regional pentru situaţii de urgenţă şi au fost dotate 40 unităţi mobile pentru intervenţii în astfel de situaţii.

„Vitalitatea acestor 2 proiecte regionale a devenit şi mai evidentă în momente de răscruce, cum a fost de exemplu această iarnă, în situaţiile în care avem accidente rutiere, montane sau de alt gen, în zone greu accesibile sau condiţii meteorologice adverse. Echipamentele profesionale performante şi munca depusă de echipaje de profesionişti instruiţi au dus la reducerea timpului de intervenţie, fapt ce a însemnat, în cazuri extreme, salvarea de vieţi omeneşti. Pot spune că fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai Regiunii Centru, înţelegem relevanţa acestor proiecte şi utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităţilor de intervenţii rapide”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Iniţiativa de realizare a unei baze regionale pentru situaţii de urgenţă a aparţinut dr. Raed Arafat, care a promovat necesitatea elaborării unui proiect regional amplu şi a identificat sursele de finanţare nerambursabilă. Proiectul elaborat a fost intens susţinut de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Edita Emoke Lokodi, în calitate de preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru. Aceasta a insistat asupra constituirii rapide a Asociaţiei, formată prin parteneriatul celor şase judeţe ale regiunii şi depunerea rapidă a proiectului. Regiunea Centru este prima din ţară unde fondurile Regio au asigurat dotarea modernă a serviciilor de intervenţie şi descarcerare.

Prin aceste 2 proiecte Regio, va fi extins serviciul de urgenţă la nivelul întregii Regiuni de Dezvoltare Centru, pe baza parteneriatului dintre judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Cele două proiecte contractate au o valoare totală de 14,48 milioane euro şi au solicitat ca finanţare nerambursabilă 11,70 milioane euro, diferenţa dintre cele două sume fiind contribuţia  financiară a celor 6 judeţe la realizarea proiectului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zeci de persoane sancționate în Alba pentru că nu au respectat măsurile de protecție individuală. Acțiune la Alba Iulia

Publicat

Peste 2000 de persoane au fost verificate în județul Alba, ultimele 24 de ore și amendate peste 60, pentru nerespectarea normelor de protecție individuală. Alte două au fost sancționate pentru că au încălcat restricțiile de deplasare.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 196 de polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 59 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 106 de mijloace de transport, din care 32 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.057 de persoane. De asemenea, au fost verificate 67 de  obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 66 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și două care nu a respectat restricțiile de deplasare.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Alba Iulia, au fost legitimate 327 persoane, au fost verificate 100 de autovehicule și au fost aplicate 19 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

”Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri. Acțiunile de control vor continua”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO VIDEO INCENDIU la Aiud: O mașină a fost cuprinsă de flăcări, în zona Dealul Cocoșu

Publicat

O mașină a fost cuprinsă de flăcări marți, în jurul orei 16.00, în zona ”Dealul Cocoșu” din Aiud. 

Din imaginile surprinse de un cititor alba24.ro se poate vedea cum incendiul se manifestă la partea inferioară a automobilului. Potrivit acestuia, mai multe persoane au încercat să stingă focul cu câteva stingătoare.

Potrivit cititorilor alba24.ro, traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri de mers.

La fața locului au intervenit pompierii din Aiud cu trei autospeciale. Potrivit reprezentanților ISU Alba, incendiul a izbucnit la compartimentul motor al automobilului. Din fericire nu s-au înregistrat victime.

știre în curs de actualizare.

sursă foto/video: cititori alba24.ro, ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii de clasa a XI-a învață dintr-un manual de Istorie că România nu este în Uniunea Europeană

Publicat

România nu este încă în Uniunea Europeană, conform unui manual de istorie de clasa a XI-a, a semnalat, marți, europarlamentarul Victor Negrescu. Acesta a anunțat că va înștiința Ministerul Educației.

”România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață copiii noștri. Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE.

Am comandat manualul, am constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021 (https://www.edu.ro/manuale-scolare) și am decis că solicit public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar. Propun cu această ocazie rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

Un document concret va ajunge în cel mai scurt timp la Ministerul Educației și mă angajez, ca împreună cu colegii mei din zona universitară și toți cei interesați, să începem să realizăm un suport de curs și un program de educație despre UE adaptat copiilor din ziua de astăzi”, a scris Negrescu pe Facebook.

Vezi și Când se termină semestrul și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

În manualul amintit se arată că „în prezent, Uniunea Europeană este formată din 25 de state iar alte țări, printre care și România, sunt în curs de aderare”. Potrivit acestuia, este vorba de un manual al Editurii Niculescu ABC, folosit încă la clasă.

România a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007.

Prima ediție a manualului respectiv a fost publicată în 2006.

„Am înțeles ulterior că sunt mai multe manuale care întâmpină problema asta, în cazul de față vorbim despre „Istorie – Manual pentru clasa a XI-a”, editura Niculescu ABC. Este un manual scris mai de mult și republicat, dar este în continuare aprobat și folosit de minister. Nu este vorba de o editură sau alta, se pare că este o constantă faptul că aderarea la Uniunea Europeană nu este încă realizată pentru anumite manuale distribuite în școli și aici trebuie o rectificare. Măcar aceste informații ar trebui să fie la zi, într-adevăr profesorii fac eforturi de a le explica copiilor, dar în același timp și ceea ce este scris e oportun să fie actualizat”, a explicat pentru HotNews.ro Victor Negrescu, europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European.

El a precizat că va trimite o scrisoare către ministerul Educației în acest sens și că va propune înființarea unei materii opționale de studiu al cetățeniei europene.

surse: hotnews.ro, Facebook (Victor Negrescu)

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Spitalul Municipal Aiud va prelua de miercuri pacienții confirmați COVID-19. Ce se întâmplă cu cazurile non-Covid

Publicat

spital aiud

Spitalul Municipal din Aiud va prelua începând de miercuri, 27 ianuarie, pacienții confirmați COVID-19 pe mai multe specialități, au anunțat miercuri reprezentanții Primăriei.

Potrivit reprezentanților administrației locale, unitatea medicală va prelua de mieruri pacienții confirmați COVID-19 pe următoarele specialități:

 • Medicină internă;
 • Gastroenterologie;
 • Cardiologie;
 • Chirurgie generală;
 • Traumatologie – Ortopedie;
 • Urologie;
 • Obst-Ginecologie;
 • Neonatologie;
 • Psihiatrie.

Pentru pacienții cu afecțiuni non-COVID-19 vor rămâne funcționale (zone verzi) următoarele:

 • Compartimentul Primiri Urgențe – 24/24h;
 • Ambulatoriul integrat de specialitate (policlinica) – program normal;
 • Compartimentul de pediatrie – va funcționa în regim pavilionar.

Laboratorul de imagistică și radiologie, precum și Laboratorul de analize medicale vor fi disponibile pentru pacienții cu toate tipurile de patologii.

Pentru pacienții non-COVID-19 a fost încheiat un protocol de colaborare între Spitalul Municipal Aiud și unități sanitare similare din județ. Astfel:

 • Spitalul Județean de Urgență Alba va prelua cazurile non-COVID-19 specifice secțiilor de: gastroenterologie, cardiologie, neurologie, chirurgie, ortopedie, psihiatrie, pediatrie, precum și toate cazurile de pacienți critici;
 • Spitalul Municipal Blaj va prelua cazuistica non-COVID-19 specifică secției obstetrică ginecologie și boli interne;
 • Spitalul Municipal Sebeș va prelua cazuistica non-COVID-19 specifică secției de neurologie și psihiatrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate