Actualitate
Proiect al Ministerului Educaţiei: Directorii de şcoli şi profesorii din sindicat scapă de orele la clase. Vezi în ce condiţii
Un proiect publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale permite personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control să fie degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică. De această prevedere pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale să participe la procesul de monitorizare a calităţii sistemului de învăţământ. Motivaţia pentru aceste condiţii este dată de faptul că directorii de şcoli care au şi ore de predare întâmpină dificultăţi în desfăşurarea concomitentă a celor două activităţi, de management şi educaţie.
Proiectul modifică actuala Lege a Educaţiei, care prevede în prezent că „personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat parţial de norma didactică de predare”. În noua formulă, personalul de conducere din şcoli va putea fi degrevat total de norma didactică de predare, inclusiv cea de post. În plus, vor beneficia de aceste condiţii şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale.
Potrivit proiectului, „degrevarea reprezintă scutirea efectuării atribuţiei de predare, total/parţial, din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilităţi specifice funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Pe perioada degrevării, se păstrează drepturile salariale„.
Iniţiatorii proiectului motivează aceste modificări prin faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, cadrele didactice care ocupă funcţii de conducere în unităţi de învăţământ nu sunt scutite în totalitate de la îndeplinirea normei didactice, fiind nevoite să se ocupe atât de bunul mers al unităţii pe care o conduc, cât şi de educarea copiilor. Îndeplinirea concomitent a celor două responsabilităţi generează apariţia unor disfucţionalităţi atât în activitatea didactică, cât şi în cea administrativă. De asemenea, participarea la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ presupune prezenţa efectivă a personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control, la aceste activităţi. Se subliniază şi importanţa precizării în lege a posibilităţii de degrevare a postului, drept de care poate beneficia şi personalul didactic care ocupă funcţia didactică de profesor pentru învăţământ primar, educator/educatoare, învăţător/învăţătoare care sunt încadraţi pe post.
Degrevările de post/ normă didactica pentru personalul didactic amint se suportă de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat angajatoare din sumele alocate pentru finanţarea de bază.
Proiectul de lege a fost avizat de Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, pentru promovare.
Sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News