Actualitate
Proiect: Arest de weekend și la domiciliu pentru anumite categorii de condamnaţi. Măsuri alternative propuse de PNL
Liberalii vor măsuri alternative pentru executarea pedepselor privative de libertate, pentru a decongestiona situaţia din penitenciare. Propun muncă în folosul comunităţii, executată doar în weekend şi arest la domiciliu cu monitorizare asigurată cu brăţară electronică, pentru anumite categorii de persoane condamnate.
Este vorba despre un proiect de lege pe care PNL intenţionează să-l lanseze în dezbatere publică.
Potrivit iniţiativei, va fi posibilă executarea pedepsei la domiciliu cu supraveghere electronică (brăţară) pentru infracţiuni de până la doi ani. În cazul celor de până la trei ani, PNL propune muncă în folosul comunităţii, executarea pedepsei urmând să se realizeze sâmbăta şi duminica, în centre specializate, altele decât penitenciarele.
Propunerea a fost discutată în Comisia de unificare a PNL şi ar urma să fie lansată în dezbatere publică. De asemenea, Ministerul Justiţiei ar urma să stabilească impactul acestui proiect, respectiv numărul condamnaţilor care ar putea fi eliberaţi în aceste condiţii.
Aceste prevederi nu vor include şi cei condamnaţi pentru infracţiuni comise cu violenţă, infracţiuni de corupţie sau infracţiuni conexe.
PNL doreşte astfel să ofere soluţii aglomerării din închisori, dar şi eliberarea celor care nu au săvârşit fapte grave, dar care ar putea fi influenţaţi în mediul privativ de libertate.
Propunerea a fost discutată în comisia de unificare a PNL şi ar urma să fie lansată în dezbatere publică.
Ministerul Justiţiei a lansat, săptămâna trecută, consultarea publică pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale fiind 9 septembrie 2016.
Consultarea este susţinută de Ministerul Justiţiei şi printr-o serie de întâlniri regionale la Iaşi (6 septembrie), Timişoara (1 septembrie), Cluj (2 septembrie), Craiova (7 septembrie) şi Bucureşti (8 septembrie) cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale.
Toate contribuţiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, împreună cu un rezumat al contribuţiilor rezultat din procesarea şi analizarea contribuţiilor individuale, mai arată MJ.
surse: realitatea.net, news.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
alexa mariana
luni, 01.08.2016 at 17:57
Tinetiva de cuvant ..faceti ceva idiotilor k numai gura e de voi