Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect de 35 milioane euro, inițiat de Guvern: Actele de stare civilă, eliberate online, fără un teanc de documente în original și copie

Publicat

Cetăţenii care vor solicita în viitor emiterea unor documente de stare civilă vor putea face acest lucru doar cu cartea de identitate, fără a mai fi necesară, ca în prezent, prezentarea altor numeroase documente în original şi copie în cazul în care acestea se află deja în arhiva autorităţilor. Acesta este un proiect inițiat de Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul vizează depunerea cererilor şi emiterea online a actelor de stare civilă și are un buget de 35 milioane euro.

În prezent, la fel ca în orice altă instituţie a statului, serviciile de stare civilă le impun cetăţenilor să vină la ghişee cu dovezi ale plăţii unor taxe care uneori se achită în alte sedii sau la alte instituţii şi cu un vraf de documente – acte originale şi copii ale lor, chiar şi în cazul absurd în care documentul respectiv a fost eliberat chiar de serviciul căruia îi este adresată cererea, şi acesta se află cel mai probabil în arhivă.

Proiectul lansat de cele două ministere, care va fi finanțat şi cu fonduri europene, ar urma să elimine această problem. „Pe 17 aprilie s-a încheiat etapa de depunere a proiectelor pentru implementarea unui proiect la nivel naţional, care are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă. Perioada în care au putut fi făcute înregistrările online a fost 18 martie-17 aprilie. Bugetul total al proiectului de eliberare online a actelor de stare civilă este de 35 milioane de euro“, potrivit datelor MSI, care nu a oferit informaţii şi despre companiile care se luptă să câştige acest proiect.

Beneficiarul eligibil este un parteneriat între MSI, ca lider de proiect, Ministerul Afacerilor Interne (prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, MAI – DGCTI) şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Pentru emiterea unui nou document se intenţionează ca oamenii să nu mai folosească decât cartea de identitate, restul documentelor urmând să fie regăsite într-o bază de date centralizată.

Sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement