Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect de lege: Ghiozdanele pentru școală să nu cântărească peste 10% din greutatea copiilor

Publicat

Parlamentarii vor să reglementeze greutatea maximă pe care o poate avea ghiozdanul unui elev, conform unui proiect de lege aflat în dezbateri la Camera Deputaților. Potrivit proiectului, greutatea ghiozdanelor transportate zilnic de elevi nu trebuie să depăşească 10% din greutatea corporală a acestora. În plus, şcolile vor fi nevoite să asigure spaţii individuale pentru depozitarea manualelor şi rechizitelor, inclusiv în afara orelor.

În expunerea de motive, iniţiatorul propunerii susţine că această măsură vine în sprijinul sănătăţii copiilor, în special celor din clasele primare şi gimnaziale, care pot suferi deformări ale coloanei vertebrale din cauza neadaptării greutăţii ghiozdanelor la capacitatea de efort fizic corespunzătoare vârstei.

„Pentru a nu pune în pericol sănătatea și integritatea fizică a elevilor, volumul și greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depăşi 10% din greutatea corporală a elevului”, prevede inițiativa legislativă depusă la Camera Deputaților, care modifică Legea educației naționale.

„De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 şi 7 kg în condiţiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copul de 7 – 11 ani nu ar trebui să depăşească 2,5 – 3 kg”, se mai precizează în expunerea de motive.

Astfel, proiectul pentru modificarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, introduce următoarele noi reglementări:

  • volumul şi greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depăşi 10% din greutatea corporală a elevului;
  • unităţile didactice de învăţământ preuniversitar trebuie să asigure fiecărui elev în parte spaţii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor şi a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor;
  • dacă necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicită capacitatea de efort fizic a elevilor, unităţile de învăţămână trebuie să asigure cadrelor didactice posibilităţile tehnice necesare pentru transmiterea fizică şi/sau electronica (e-learning) a secţiunilor din manuale necesare studiului individual sau efectuării lecţiilor în afara orelor.

Nerespectarea acestor prevederi va fi considerată abatere disciplinară, sancţionată conform reglementărilor legislative în vigoare.

sursa: legestart.ro, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement