Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Proiect de lege iniţiat de CSA: De anul viitor, poliţele RCA ar putea fi cu 50% mai scumpe

Publicat

Proprietarii de maşini ar putea să cumpere asigurări RCA cu 50%  mai scumpe de anul viitor, dacă va intra în vigoare un proiect de lege emis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Potrivit acestuia, în preţul poliţelor RCA trebuie să intre şi profitul companiilor de asigurări. De asemenea, acestea vor avea rol şi de poliţă CASCO, în cazurile în care asiguratorii nu au plătit la timp despăgubirile, iar şoferii au fost nevoiţi să suporte reparaţiile maşinilor.
Preţul mediu al unei poliţe RCA este între 400 lei şi 2.000 de lei/an. Însă sunt preferate asigurările obligatorii mai ieftine, având în vedere că, dacă şoferii nu le deţin riscă să rămână fără talon şi plăcuţe de înmatriculare.
Astfel, companiile de asigurări care vând poliţe mai ieftine atrag mai mulţi clienţi şi implicit, pe termen scurt, îşi măresc veniturile şi cota de piaţă.

Nu aceeaşi situaţie este pe termen lung, astfel că nu pot acoperi pierderile şi fac plăţi întârziate când sunt cazuri de despăgubiri. Şi această situaţie ar urma să fie reglementată de CSA, care intenţionează să-i oblige pe asiguratori să stabilească tarifele de prime astfel încât primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit.

Printre companiile de asigurări rău-platnice sunt Euroins, Astra Asigurări, Asirom, Omniasig şi Carpatica.

Faţă de scumpirile medii nesemnificative la RCA operate lunar, din 2013 poliţele ar putea ajunge la preţuri cu 30% şi chiar 50% mai mari, mai ales dacă vor putea fi folosite şi pe post de asigurări CASCO.

Sursa: realitatea.net

UPDATE: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) face următoarele precizări:

„Tarifele de primă pentru asigurările obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de către societăţile de asigurare, în funcţie de rezultatele proprii înregistrate pentru această formă de asigurare și strategia de vânzare.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de primă RCA, întrucât acest lucru ar contravine directivelor europene și atribuțiilor CSA.

Proiectul de modificare și completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul nr.14/2011, pe care CSA îl supune dezbaterii publice în această perioadă, nu vizează majorarea tarifelor, ci are în vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care să conducă la un cuantum corect al tarifului de primă RCA, în beneficiul asiguraților și păgubiților.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. albanezul

    sâmbătă, 24.11.2012 at 22:13

    Extraordinar,in loc sa se ia la”tranta’cu asiguratorii care fac ce vor…ei lovesc toti posesorii de masini! Auzi…sa intre in pret la rca si profitul lor..deci sunt copii si trebuie ajutati! Noi suntem de vina ca asiguratorii nu platesc? Daca eu nu vreau casco..ce treaba aveti voi? De ce diferentele intre „bonus si malus” ala la accidente sunt atat de aiurea calculate?! Cautati solutii nu aburelile astea tipice economistilor facuti pe banda rulanta de romanica, de 20 de ani incoace…!

    • ovi

      luni, 26.11.2012 at 02:36

      Folosesc masina 1 luna pe an si mi se percepe asigurarea obligatorie pentru 6 luni.De ce nu se gindeste legea si la reglementarea acestor aberatii ?

  2. babaroasele

    luni, 26.11.2012 at 10:48

    Albanezule mai pune mana pe carte ca nu urzica!!Nu ai intelesNIMIC din articol!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax