Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Venitul minim garantat și celelalte ajutoare sociale ar putea dispărea din 2017. Cu ce ar putea fi înlocuite

Publicat

asistenta sociala Potrivit unui proiect de act normativ, inițiat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței ar putea fi schimbate de la 1 iulie 2017. Mai precis, autoritățile vor să reunească cele trei ajutoare într-unul singur, respectiv venitul minim de inserție (VMI).

Proiectul de lege privind venitul minim de inserție a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul MMFPSPV. Venitul minim de inserție va reprezenta un beneficiu de asistență socială ce va putea fi acordat familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate, pentru a preveni și a combate sărăcia și riscul de excluziune socială.

„Situația de dificultate este situația în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viață, din cauze socio-economice, de sănătate și/sau care rezultă din mediul social de viață dezavantajat, și-au pierdut sau limitat propriile capacități de integrare socială. (…) Instituirea venitului minim de inserție se bazează, în principal, pe solidaritate socială, subsidiaritate, participarea beneficiarilor, stimularea integrării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă și focalizarea sprijinului”, se precizează în document.

Venitul minim de inserție va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor și persoanelor singure în dificultate pentru acoperirea nevoilor minime de trai și de locuire. Totodată, acesta va ajuta la prevenirea sărăciei copiilor și stimularea participării în sistemul de educație.

Concret, potrivit prevederilor propunerii legislative, autoritățile vor reuni venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței într-un singur ajutor: venitul minim de inserție. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau mai multe dintre următoarele ajutoare financiare:

– ajutor social;

– alocație pentru familia cu copii;

– supliment pentru locuire.

Totuși, venitul minim de inserție va putea sa fie acompaniat, în funcție de nevoile beneficiarilor, de ajutoare complementare. De exemplu, bani pentru participarea pe piața muncii, pentru plata contribuțiilor la sănătate, pentru plata asigurării obligatorii a locuinței sau pentru depășirea unor situații de dificultate temporară (incendii, pierderea locuinței sau afecțiunile medicale ce necesită tratamente costisitoare).

În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii lămuresc ca introducerea venitului minim de inserție are la bază o serie întreagă de avantaje față de actualul sistem de ajutorare a familiilor și persoanelor singure. Printre altele, este vorba de reașezarea pragurilor de venit și configurarea mai echitabilă a nivelului cuantumurilor beneficiilor sociale, eficientizarea procesului de stabilire și plată a drepturilor, simplificarea procedurilor și reducerea costurilor administrative și efectuarea unei plăți unice lunare pentru fiecare beneficiar.

Introducerea venitului minim de inserție este planificată, conform propunerii de act normativ, pentru data de 1 iulie 2017. La acel moment, drepturile la venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței vor înceta de drept.

Familiile și persoanele singure vor putea să beneficieze de venitul minim de inserție în măsură în care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și obțin venituri nete lunare ajustate de maximum 1,400 ISR. În prezent, valoarea indicatorului social de referință este de 500 de lei, astfel că vorbim de o limită de 700 de lei.

Persoanele îndreptățite să beneficieze de venitul minim de inserție vor putea să-l solicite în scris sau electronic. Cererea va trebui să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere și de un angajament de plată.

Cererea va include componența familiei, veniturile realizate de membrii săi, bunurile deținute, tipul de locuință, sistemul de încălzire folosit și numărul persoanelor care locuiesc la aceeași adresa de domiciliu/resedință. De asemenea, vor fi incluse informații despre situația educațională și profesională a membrilor de familie, precum și despre nevoile speciale și situațiile particulare în care se regăsesc aceștia.

Cererea pentru acordarea venitului minim de inserție, împreună cu documentele doveditoare și angajamentul de plată, vor fi depuse în format tipărit sau transmise în format electronic către primăria localității.

Plata venitului minim de inserție se va face lunar, de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, în cazul ajutorului social și/sau alocației pentru familia cu copii. Aceasta se va face prin mandat poștal sau într-un cont bancar.

Plata suplimentului pentru locuire, în cazul  ajutorul pentru combustibili solizi și petrolieri, se va face o singură dată în fiecare an pentru toată perioada sezonului rece (adică intervalul cuprins între 1 noiembrie și 31 martie). Plata suplimentului pentru locuire în cazul ajutorului pentru energie termică, energie electrică sau gaze naturale se va face direct la furnizori.

Ajutorul social va fi o suma de bani acordată persoanelor care au venituri sub pragul de sărăcie severă. Acesta va asigura necesitățile zilnice ale vieții.

Conform proiectului inițiat de Ministerul Muncii, cuantumul maxim al ajutorului social va fi de 260 de lei pe lună (0,520 ISR) în cazul persoanei singure. Pentru familie, cuantumul maxim ce va putea fi acordat va fi calculat în funcție de numărul membrilor, pornind de la valoarea de referință de 260 de lei pe lună, la care vor fi aplicați coeficienții de echivalență (1 pentru un singur membru de familie, 0,5 pentru fiecare persoană în plus).

Pentru persoana singură în vârstă de peste 60 de ani, limita venitului net lunar ajustat și cuantumul maxim al ajutorului social va fi stabilită la 300 de lei (0,6 ISR).

În cazul familiilor care primesc ajutorul social, una dintre persoanele majore apte de muncă va trebui să presteze lunar, la cererea primarului, activități sau lucrări de interes local.

Alocația pentru familia cu copii va fi acordată pentru a preveni sărăcia copiilor și a stimula participarea acestora în sistemul de educație. Aceasta va fi acordată în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii.

Astfel, cuantumul lunar pentru familia care primește ajutorul social și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe lună va fi:

– 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;

– 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;

– 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;

– 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru copii și mai mulți.

Familia monoparentală care beneficiază de ajutorul social va primi un cuantum lunar al alocației de:

– 120 de lei (0,240 ISR) pentru familia cu un copil;

– 240 de lei (0,480 ISR) pentru familia cu doi copii;

– 360 de lei (0,720 ISR) pentru familia cu trei copii;

– 480 de lei (0,960 ISR) pentru familia cu patru copii și mai mulți.

Pentru familia cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei pe lună (0,522 ISR) și 700 de lei (1,4 ISR), cuantumul lunar al alocației va fi:

– 85 de lei (0,170 ISR) pentru familia cu un copil;

– 170 de lei (0,340 ISR) pentru familia cu doi copii;

– 255 de lei (0,510 ISR) pentru familia cu trei copii;

– 340 de lei (0,680 ISR) pentru familia cu patru copii și mai mulți.

Cuantumul lunar al alocației pentru familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei pe lună (0,522 ISR) și 700 de lei (1,4 ISR) va fi:

– 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;

– 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;

– 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;

– 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

În familiile care au în întreținere copii de vârsta școlară, acordarea alocației va fi condiționată de frecventarea neîntreruptă a cursurilor. Eventualele absențe nemotivate, întreruperi sau repetări de an școlar vor duce la scaderea cuantumului alocației.

Suplimentul pentru locuire va reprezenta un ajutor financiar pentru acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor cu încălzirea locuinței de domiciliu/resedință în timpul sezonului rece.

Acesta va fi reprezentat, practic, de un ajutor pentru energie termică, un ajutor pentru gaze naturale, un ajutor pentru energie electrică sau un ajutor pentru combustibili solizi/petrolieri.

Indiferent de sistemul de încălzire folosit, cuantumul suplimentului pentru locuire va fi calculat în funcție de veniturile nete lunare ajustate pe membru de familie. Acest lucru va fi făcut prin compensarea procentuală a cheltuielilor pentru încălzire după cum urmează:

– la valoarea de referință a ajutorului lunar pentru energie termică furnizată în sistem centralizat, calculat în limita consumului mediu lunar și de pretul gigacaloriei;

– la valoarea de referință a ajutorului lunar pentru gaze naturale de 250 de lei (0,50 ISR);

– la valoarea maximă a ajutorului pentru energie electrică de 240 de lei (0,48 ISR);

– la valoarea maximă a ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri de 80 de lei (0,16 ISR).

„Nivelul compensarii procentuale (…) este de 100% pentru familiile și persoanele singure beneficiare de ajutor social stabilit conform prevederilor prezentei legi sau cu venituri de până la 260 de lei, respectiv 0,420 ISR. În situația în care din calculul suplimentului pentru locuire rezultă un nivel de compensare mai mic de 10%, compensarea procentuală aplicată este de 10%”, este explicat în propunerea legislativă.

Cuantumul suplimentului va fi scăzut lunar din factura beneficiarilor, acesta fiind plătit de autorități direct furnizorilor (mai puțin în cazul ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri).

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax