Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de modificare a Codului Fiscal: Clădirile monument istoric, scutite de impozite, indiferent de regimul de proprietate

Publicat

Cladire monument istoric - scoala maghiaraMai mulți parlamentari propun modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, să fie scutite de taxe și impozite.

Potrivit noului Cod fiscal, consiliile locale pot hotărî să acorde sau nu scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale.

Totodată, prin noul Cod fiscal s-au abrogat art. 41 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevedeau că pentru stimularea protejării monumentelor istorice, proprietarii persoane fizice care realizează pe cheltuiala proprie, integral sau parțial, lucrări de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare, precum și programe și proiecte culturale beneficiau, în condițiile legii, de reducerea cu minimum 50% a cuantumurilor impozitelor și a taxelor aferente acestor lucrări cuvenite bugetelor locale.

Inițiativa, înregistrată la Senat în data de 18 februarie, prevede includerea clădirilor care potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice, precum și terenurile aferente, în categoria celor scutite de taxe și impozite. 

Potrivit inițiatorilor, modificările aduse în noul Cod fiscal în domeniul protejării monumentelor istorice încalcă flagrant principiile pe care a fost fundamentată legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

„În primul rând, dispare ideea conform căreia monumentele istorice ar reprezenta valori de interes general. În al doilea rând se nesocotește principiul protejării acestora, indiferent de regimul de proprietate. Iar în al treilea rând statul, prin autoritățile publice locale și centrale, nu numai că nu acordă sprijin financiar restaurării, menținerii și valorificării acestor monumente, dar împovărează și mai grav proprietarii acestora. Aceștia din urmă sunt obligați să mențină starea clădirilor, să procedeze la renovări și construcții numai conform unor standarde ridicate mult mai costisitoare decât cele existente pentru clădirile noi”, transmit inițiatorii în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că „a se lăsa la latitudinea autorităților publice locale decizia de a impozita sau nu aceste clădiri (…) înseamnă deschiderea căii spre distrugerea lor, deschizând calea liberă înlocuirii lor cu unele noi”. Potrivit acestora, astfel, va dispărea o valoare imensă și nerecuperabilă a acestei țări.

Proiectul a fost depus pe 18 februarie și se află în consultare publică la Senat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax