Connect with us
Publicitate

AIUD

Proiect pentru apărarea împotriva inundațiilor, la Aiud și Aiudul de Sus. Ziduri din piatră, supraînălțări și parapeți din sticlă

Publicat

Administrația Bazinală de Apă Mureș pregătește un proiect ce vizează apărarea împotriva inundațiilor a municipiului Aiud și a localității componente Aiudul de Sus, prin regulariazarea râului Aiud. 

Se propune astfel realizarea unor ziduri din zidărie de piatră, supraînălțări dar și amplasarea de parapeți din sticlă securizată. Investiția urmează să se ridice la peste 93 de milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 12 mai, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Regularizare râu Aiudel la Aiud, județul Alba”, titular Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Valoarea totală a investiției este estimată la 93.250.711 de lei, fără TVA

Potrivit memoriului tehnic, având în vedere faptul că apărarea împotriva inundațiilor și a fenomenelor meteorologice periculoase reprezintă o activitate de protecție civilă a populației, de interes național, implementarea proiectului propus este necesară pentru fundamentarea acțiunilor de prevenire și protecție împotriva inundațiilor produse de râul Aiudul de Sus în municipiul Aiud și localitatea componentă a acestuia, Aiudul de Sus, având la bază Strategia Națională de Management al riscului la inundații pe termen mediu și lung.

Obiectivul general al proiectului este de apărare împotriva inundațiilor a municipiului Aiud și a localității componente Aiudul de Sus.

Obiectivele specifice ale proiectului de investiții:

 • Protejarea împotriva inundațiilor a unui număr de aproximativ 1.972 de locuitori
 • Protejarea împotriva inundațiilor a gospodăriilor, obiectivelor socio-economice, administrative, culturale, a infrastructurii de transport și de telecomunicații și a rețelelor de utilități
 • Reducerea riscului producerii de pagube și pierderi de vieți omenești
 • Îmbunătățirea calității vieții populației prin reducerea riscului de producere al inundațiilor și diminuarea pagubelor potențiale din aria studiată
 • Dezvoltarea potențialului economic și a bunăstării sociale prin reducerea pagubelor produse ca urmare a inundațiilor și prin îmbunătățirea infrastructurii în zona de implementare
 • Creșterea atractivității zonei pentru potențiali investitori
 • Îmbunătățirea cadrului vizual al albiei râului Aiudul de Sus
 • Reducerea poluării cauzate de inundații

Justificarea necesității proiectului

Râul Aiudul de Sus își are izvorul la altitudinea de 907 m și are o lungime de 27 km până la confluența cu râul Mureș. Suprafaţa bazinului este de 182 kmp.

Râul Aiudul de Sus are un caracter torențial și formează chei înguste în partea superioară a cursului, iar pe cursul inferior ajunge la un oarecare echilibru lărgindu-și albia. Pe cursul acestuia se evidențiază diverse tendințe de evoluție morfologică a albiei: colmatări și ridicări ale patului albiei, în zona podurilor, iar în rest colmatări și eroziuni succesive.

Râul Aiudul de Sus prezintă un curs cu secțiune transversală insuficientă și o pantă a talvegului între 3‰ – 9‰, situație care conduce la imprimarea unui caracter cu torențialitate ridicată, respectiv timpi reduși de concentrare a viiturilor pe cursul principal și datorită secțiunii reduse de tranzitare inundarea frecventă a municipiului Aiud, respectiv inundarea de case, gospodării, obiective social economice, infrastructurii de transport.

Pe teritoriul municipiului Aiud și a localității componente Aiudul de Sus, caracteristicile naturale ale cursului de apă sunt:

 • pe sectorul amonte al râului, deschiderea albiei este cuprinsă între 12-14 m și înălțimi de maluri cuprinse între 1,6-2,2 m,
 • pe sectorul central al râului, deschiderea albiei este cuprinsă între 10-15 m cu înălțimi de maluri cuprinse între 1,80-2,50 m,
 • pe sectorul aval al râului, deschiderea albiei este cuprinsă între 10-15 m cu înălțimi de maluri cuprinse între 1,60-2,30 m.

Sectorul studiat este caraterizat printr-o pantă medie 6‰ și viteze de 3,50-4,00 m/s tranzitând un debit maxim de 80 mc/s, puțin peste debitul pentru asigurarea de Q10% (72 mc/s).

Cele mai recente inundații în bazinul hidrografic al râului Aiudul de Sus în municipiul Aiud și localitatea componentă Aiudul de Sus

În 6 iulie 2020 a fost întocmit, de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor și fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba în perioada 10 – 28 iunie 2020 nr. 894554/06.07.2020 în care se prezintă evoluția fenomenelor hidrometeorologice pentru perioada menționată.

Luna iunie a debutat cu o vreme apropiată de normalele caracteristice, atât din punct de vedere termic cât și din punct de vedere al precipitațiilor căzute.

Începând cu a doua decadă a lunii, instabilitatea astmosferică s-a accentuat pe întreg teritoriul județului.

S-au semnalat averse de ploaie cu caracter torențial în cea mai mare parte a județului, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Întreg județul s-a aflat sub incidența Avertizărilor Meteorologice și Hidrologice de Cod portocaliu și roșu în tot acest interval.

Precipitațiile cu caracter torențial, deosebit de însemnate cantitativ, căzute în tot acest interval și propagarea undelor de viitură formate în bazinele superioare ale cursurilor de apă monitorizate de SGA Alba au determinat creșteri însemnate de niveluri și debite cu depășiri ale Cotelor de Apărare la mai multe posturi hidrometrice printre care și la stația hidrometrică de la Aiud.

De asemenea ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe unele râuri mici necadastrate și nemonitorizate din punct de vedere hidrometric, îndeosebi din zona de deal a județului.

În urma deplasării în teren a comisiilor de specialitate numite prin ordinul prefectului a fost întocmită situația pagubelor materiale produse ca urmare a viiturilor și fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în intervalul 10 – 28 iunie 2020, pe zona de studiu:

În urma precipitațiilor abundente din data de 23 iunie 2020 înregistrate pe raza localității Aiud și în bazinul superior al Văii Aiudului, s-au produs creșteri de niveluri cu depășiri ale Cotei de Inundație pe râul Aiud, unde la postul Hidrometric Aiud s-a măsurat un nivel de 310 cm (C.I.+10 cm), debit de 59,0 mc/s la ora 9.00. Lucrarea hidrotehnică „Consolidare mal V. Aiudul de Sus la Aiud” a fost afectată, pe o lungime aproximativă de 150 m, în zona podului rutier la drumul național DN1, la intrarea în municipiul Aiud dinspre Alba Iulia – str. Tudor Vladimirescu și str. 1 Decembrie.

În Raportul de sinteză se consemnează necesitatea realizării în regim de urgență a lucrărilor calamitate, întrucât la creșteri de nivel și debit pe râul Aiud sunt puse în pericol mai multe locuințe aflate în imediata vecinătate a zonei afectate, precum și stabilitatea podului rutier de pe DN 1 (situat aproximativ 5 m aval de zona studiată) – principala arteră a orașului.

Lucrări propuse:

 • zid din zidărie de piatră, h=1,50 m – 1.157 metri
 • zid din zidărie de piatră, h=2,50 m – 987 metri
 • racord zid de sprijin, h=2,50 – 3,00 m – 72 metri
 • refacere zid din zidărie de piatră , h=2,50 m – 213 metri
 • zid din zidărie de piatră, h=3,00 m – 4.142 metri
 • racord zid de sprijin, h=3,00-3,50 m – 147 metri
 • refacere zid din zidărie de piatră, h=3,00 m – 305 metri
 • zid de sprijin, h=3,50 m – 3.749 metri
 • refacere zid de sprijin, h=3,50 m – 343 metri
 • zid de sprijin, h=4,00 m – 609 metri
 • refacere zid de sprijin, h=4,00 m – 373 metri
 • supraînălțare zid din beton existent – 113 metri
 • subzidire fundație din beton existentă – 201 metri
 • secțiune casetată, h=2,00 m – 1 buc.
 • cădere de beton h=0,3 m (7 buc) – 110 metri
 • prag de fund (48 buc) – 727 metri
 • scară de pești – 1 buc.
 • bazin disipator – 1 buc.
 • scară acces albie – 10 buc.
 • parapet sticlă securizată (grosime 4 cm) – 1.049 metri
 • parapet din zidărie de piatră și lemn – 3.700 metri
 • drum de exploatare și intervenție L=2930 m – 7.325 mp
 • refacere zonă de exploatare și intervenție-P81 – 80 metri
 • deviere drum împietruit – 80 metri
 • refacere zonă pavată – 35 metri
 • gogrila antierozională – 14.065 mp

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

22 mai: Ziua internațională a biodiversității biologice. România are cele mai multe regiuni biogeografice din UE

Publicat

La data de  22 mai, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Scopul acestei zile este de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.

Ziua internaţională a diversităţii biologice este stabilită prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Această zi reprezintă adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992 din cadrul conferinței ce a avut loc  în Nairobi.

Printre principalele obiective pe care le urmărește convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.

România a semnat acest document încă din 5 iunie 1992.

România este țara cu cele mai multe regiuni biogeografice din Europa

Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan European.

România cuprinde 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de astfel de regiuni din UE.

Acestea sunt: pontică, stepică, alpină, continentală și panonică.

Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale.

În aceeași măsură, înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă.

Când diversitatea biologică are o problemă, omenirea are o problemă.

Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizaţii.

Peştii furnizează 20 la sută din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni. Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante.

Un procent de până la 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare folosesc medicamente tradiţionale din plante pentru asistenţa medicală de bază, indică şi site-ul www.un.org.

Dar pierderea biodiversităţii ameninţă tot, inclusiv sănătatea noastră.

S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea duce la extinderea zoonozelor – boli transmise de la animale la oameni – în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm biodiversitatea intactă, aceasta ne oferă instrumente excelente pentru a lupta împotriva pandemiilor precum cele provocate de coronavirusuri.

sursa: Agerpres, romaniasalbatica.ro, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare privind oferte false de vacanțe. Ce date trebuie să conțină pachetele de servicii turistice

Publicat

Se apropie sezonul concediilor și autoritățile atrag atenția asupra ofertelor false de vacanțe. Sunt cazuri în care escrocii clonează site-uri turistice oficiale.

Escrocii încearcă să atragă atenția oamenilor prin prețurile extrem de mici, care par oferte de nerefuzat. De cele mai multe ori, o parte din taxe nici nu sunt menționate. Călătorul ajunge la aeroport și la cazare și vede că trebuie să plătească mai mult.

„Atunci când o ofertă pare prea bună pentru a fi refuzată, sigur ascunde ceva. Au existat și cazuri în care persoanele au închiriat anumite imobile, au ajuns la fața locului și au constatat că acel imobil nici măcar nu există. Întotdeauna trebuie să deschidem doar agențiile de turism care sunt oficiale sau care știm că sunt acreditate oficial”, spune comisarul-șef Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, potrivit digi24.ro

Pentru a nu fi înșelați pe internet, românii sunt sfătuiți să își aleagă cu atenție site-urile pe care le folosesc atunci când caută oferte pentru vacanță. De asemenea, să solicite toate informațiile legate de destinație. Asta pentru că escrocii online clonează site-uri turistice oficiale.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor reamintește care sunt detaliile dintr-o ofertă reală de vacanță.

ANPC: Sfaturi la achiziția unui pachet de servicii turistice

Consumatorii trebuie să solicite toate informațiile legate de destinație, cazare, transport, serviciile de masă, precum și de modalitățile de plată.

Informarea turiștilor cu date privind ofertă turistică, în vederea încheierii contractului:

Agenția de turism are obligația să furnizeze turiștilor, în scris, în vederea încheierii contractului, informații referitoare la:

 • localitatea de destinație
 • rută de parcurs
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoria acestuia/acestora
 • tipul unităților de cazare, adresele și categoriile de clasificare a acestora
 • serviciile de masă oferite și categoria de clasificare a unităților de alimentație
 • durata programului, cu indicarea datei sosirii și a plecării;
 • informații generale privind regimul pașapoartelor și al vizelor, precum și al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie și sejur
 • cuantumul avansului, dacă este cazul, precum și termenul pentru achitarea restului de plată;
 • numărul minim de persoane necesar pentru realizarea programului și termenul limită pentru informarea turistului, în caz de anulare a călătoriei turistice
 • posibilități de încheiere a unor asigurări facultative pentru asistență în caz de boală, accidente și altele asemenea;
 • durata pentru care operează ofertă turistică.

Informarea turiștilor cu date de ordin general privind regimul pașapoartelor și al vizelor și formalitățile de sănătate, necesare pentru călătorie și ședere

Organizatorul și/sau detailistul trebuie să comunice turistului, în scris sau prin orice altă formă corespunzătoare, înaintea încheierii contractului, informațiile de ordin general privind regimul pașapoartelor și al vizelor și formalitățile de sănătate necesare pentru călătorie și ședere.

Furnizarea în scris turiștilor a informațiilor privind călătoria, înainte de data plecării

Organizatorul și/sau detailistul trebuie să furnizeze în scris turistului, într-un termen stabilit prin contract, înainte de data plecării, următoarele informații:

 • orarele, locurile escalelor și legăturile, precum și, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de turist în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract;
 • denumirea, sediul/adresă, numărul de telefon și de fax ale reprezentanței locale a organizatorului și/sau a detailistului ori, în lipsa acesteia, cele ale autorităților locale care pot ajuta turistul, în caz de nevoie. În cazul în care aceste reprezentanțe sau autorități locale nu există, turistul trebuie să dispună de un număr de apel de urgență sau de orice altă informație care să îi permită contactarea organizatorului și/sau a detailistului;
 • pentru călătoriile și șederile minorilor, informații care să permită stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul șederii copilului
 • posibilitatea semnării unui contract de asigurare facultativă, care să acopere taxele de transfer al turistului sau a unui contract de asistentă, care să acopere taxele de repatriere, în caz de accidentare sau de boală.

ANPC: Furnizarea bonului de comandă turiștilor și conținutul acestuia

Agenția de turism tour operatoare sau detailistă este obligată să furnizeze turistului un bon de comandă numai în cazul solicitării unor pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta agenției de turism: contractul ia naștere în momentul în care turistul primește confirmarea scrisă a rezervării, ce se transmite de către organizatorul sau detailistul călătoriei turistice, care acționează în numele organizatorului, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă.

În cazul în care conținutul bonului de comandă diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice sau dacă această confirmare nu s-a făcut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul poate considera că voiajul nu a fost rezervat și are dreptul la rambursarea imediată a tuturor sumelor deja plătite.

Bonul de comandă cuprinde următoarele elemente:

 • destinația/destinațiile călătoriei turistice, durată și datele de sosire și de plecare
 • mijlocul/mijloacele de transport și categoria acestuia/acestora
 • tipul și categoria structurilor de primire
 • serviciile de masă (pensiune completă/demipensiune/mic dejun)
 • programul turistic solicitat
 • numărul de persoane pentru care se comandă pachetul de servicii turistice, numărul de copii, vârstă și actele de identificare a acestora;
 • alte solicitări speciale.

ANPC: Contractul, înmânarea unui exemplar turistului și respectarea clauzelor contractuale

Contractul cuprinde cel puțin următoarele clauze:

 • destinația/destinațiile călătoriei turistice și, în cazul perioadelor de sejur, durată și datele de sosire și de plecare;
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoriile de clasificare a acestuia/acestora, datele, orele și locurile de plecare/sosire, la ducere și la întoarcere;
 • în cazul în care pachetul de servicii turistice include și cazarea, adresă și categoria de clasificare ale structurilor de primire turistice, în conformitate cu reglementările țărilor de primire;
 • serviciile de masă furnizate: pensiune completă, demipensiune, mic dejun;
 • dacă realizarea pachetului de servicii turistice necesită un număr minim de persoane, data limită de informare a turistului privind anularea călătoriei turistice comandate
 • rută
 • vizitele, excursiile sau alte servicii care sunt incluse în prețul total convenit al pachetului de servicii turistice
 • denumirea și sediul/adresă agenției/agențiilor de turism organizatoare și, după caz, ale agenției de turism detailiste și ale societății de asigurări
 • prețul pachetului de servicii, cu indicarea cazurilor în care acesta poate fi modificat și tarifele pentru anumite servicii: taxe de aterizare, îmbarcare/debarcare în porturi și pe aeroporturi, taxe de turist, dacă acestea nu sunt incluse în prețul pachetului de servicii turistice
 • termenele și modalitatea de plată
 • solicitările speciale ale turistului făcute cunoscute agenției de turism organizatoare sau celei detailiste în momentul efectuării comenzii și acceptate de cele două părți
 • termenele în care turistul trebuie să transmită o eventuală reclamație pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractului de călătorie turistică
 • condițiile de modificare și de reziliere a contractului
 • obligațiile agenției/agențiilor de turism în cazul anulării călătoriei, al înlocuirii sau al neasigurarii unor servicii
 • posibilitatea de transfer al contractului de către turist unei terțe persoane și modul de realizare a acestuia
 • eventualele modificări pe care agenția de turism le poate aduce serviciilor cumpărate
 • răspunderea agenției și despăgubirea turistului în cazul nerespectării clauzelor contractuale
 • agenția de turism are obligația să înmâneze turistului un exemplar din contract, în toate cazurile

Contractul poate fi prezentat și sub formă unui catalog, pliant sau alt înscris, dacă turistul este informat despre aceasta și dacă documentul conține informațiile prevăzute mai sus.

ANPC: asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism

Agențiile de turism au obligația să încheie polițe de asigurare cu societăți de asigurare agreate de Ministerul Turismului. În contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat între agențiile de turism și turiști, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt înscris) este obligatoriu să se consemneze faptul că turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agenției de turism, precum și condițiile și termenele în care turistul poate solicita plată despăgubirilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești: stadiul lucrărilor pe lotul 1, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%

Publicat

Stadiul lucrărilor pe autostrada Sibiu-Pitești, primul tronson, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%, anunță Compania de drumuri. Pe acest lot se lucrează de doi ani.

”Lucrările pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești, lot 1 Sibiu – Boița, continuă într-un ritm susținut. În prezent, se înregistrează un progres fizic de 68,10%”, potrivit CNAIR.

Comparativ, în februarie, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 1, în lungime de 13,17 km, era de 61,65%.

Pentru lotul 1 Sibiu – Boița, contractul a fost semnat cu PORR în 14 aprilie 2019 pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA, cu 12 luni perioadă de proiectare, 36 de execuție și 10 ani garanție.

Ordinul de începere aferent proiectării a fost dat în 29 mai 2019, iar cel pentru lucrări în 30 martie 2020.

Sunt șanse ca acest lot să fie dat în circulație la finalul anului. Acest tronson ar scuti șoferii de aglomerația de pe zona Tălmaciu-Veștem.

sursă foto: Facebook – CNAIR

sursă video: Youtube – Radu Ignat

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte ZILE LIBERE vor avea românii de Rusalii 2022. Ce sărbători religioase mai sunt în luna iunie. Minivacanțele anului

Publicat

Următoarea minivacanță pentru români va fi de Rusalii 2022, sărbătorite în acest an în 12 iunie. Potrivit legislaiei în vigoare, se acordă zi liberă și în a doua zi de Rusalii.

Prin urmare, cel puțin bugetarii vor avea minivacanță de trei zile la mijlocul lunii iunie – sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.

Sărbătoarea de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre Rusalii amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca. De Rusalii românii beneficiază de două zile libere legale.

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul.

Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.

De ce Rusaliile sunt sărbătorite în două zile

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia.

Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.

Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.

Alte sărbători din luna iunie

Până atunci, mai este o sărbătoare legală care pică la mijlocul săptămânii. Este vorba despre 1 Iunie, Ziua Copilului, care va fi într-o zi de miercuri în acest an.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc

În ceea ce privește sărbătorile religioase, fără a fi și zile libere, în 2 iunie va fi Înălțarea Domnului. Din 20 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel, în 24 iunie este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în 29 iunie Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Vezi și Sfinţii Constantin şi Elena: MESAJE, URĂRI şi idei de FELICITĂRI pentru prieteni, colegi, cunoscuţi sau familie

Sărbătorile legale până la finalul anului:

 • 1 iunie 2022 (Ziua Copilului) – miercuri
 • 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
 • 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
 • 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei) – miercuri
 • 1 decembrie 2022 (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
 • 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

Vezi și Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax