Connect with us

Eveniment

Proiect pentru construirea unei centrale fotovoltaice de 50 MW, cu baterii de stocare, la Ponor. Acord de mediu, solicitat la APM

foto: pixabay free

Publicat

Proiect pentru construirea unei centrale fotovoltaice de 50 MW, cu baterii de stocare, la Ponor. Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire și racord electric la SEN centrală electrică fotovoltaică 50 MW Ponor”, propus a fi amplasat în comuna Ponor din județul Alba.

Potrivit documentației, centrala fotovoltaică urmează să fie amplasată pe un teren (pășune) în suprafață totală de peste 48 de hectare (485.805 mp) al Mănăstirii Sf. Nectarie, pentru care titularul proiectului, Ponor Energy SRL din București, a fost obținut drept de superficie pe o perioadă de 25 de ani.

Centrala fotovoltaică va fi alcătuită din:

  • 85.852 panouri fotovoltaice bifaciale TrinaSolar sau echivalent – 660 Wp/buc, având 56,662 MWp puterea nominală cumulată a panourilor
  • 166 invertoare Huawei sau echivalent – 300 kW/buc, având 49,80 MW puterea nominală cumulată a invertoarelor
  • structură Schletter FS Duo sau echivalent pentru sisteme fixe amplasate la sol
  • 20 unități de stocare Li-Ion CATL sau echivalent – 4,0 MWh/buc, având puterea nominală cumulată de stocare de 81,46 MWh

În etapa de construcție, în vederea asigurării utilităților pe perioada organizării de șantier și ulterior, se va realiza un foraj pentru alimentarea cu apă. Apele uzate rezultate din spălarea panourilor fotovoltaice se vor drena în mod natural în sol.

Structura de rezistență pentru panourile fotovoltaice se va fixa pe stâlpi care vor fi bătuți direct în sol, fără fundație. Unitățile de stocare containerizate vor fi montate pe fundații de beton, realizate în prealabil.

Terenul urmează să fie împrejmuit cu un gard de plasă cu înălțimea minimă de 2 m.

De asemenea, se va realiza un sistem de monitorizare permanent utilizând iluminat perimetral și camere video și/sau bariere infraroșu.

Valoarea investiției este estimată la 264.144.035,77 lei, fără TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Silviu Ivașcu

    duminică, 20.04.2025 at 18:43

    Și în ce injectează energia produsă ?
    Pentru astfel de putere instalată ar fi nevoie de o rețea de înaltă tensiune de 110 kv care nu este în zona ;cele mai apropiate sunt în Baia de Arieș sau Aiud ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement