Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectele liceenilor finanţate în 2014 de Fundaţia Comunitară Alba: artă pentru juniori, stagii în firme locale, promovarea carierei militare, teatru şi biciclete

Publicat

Fundația Comunitară Alba a organizat vineri, evenimentul de semnare a contractelor de grant prin care Fundația Comunitară Alba finanțează în acest an, cu aproape 17.400 lei, un număr de 10 proiecte, reprezentând inițiativele în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia în cadrul Programului YouthBank.

Liceenii, coordonatorii și reprezentanții organizațiilor gazdă ale proiectelor s-au alăturat voluntarilor YouthBank, Fundației Comunitare Alba și partenerilor ei într-un eveniment în care au fost semnate, rând pe rând, cele 10 contracte de grant, nu înainte însă ca tinerii care le-au propus să le prezinte.

Valoarea totală a celor 10 contracte de grant care au fost semnate astăzi este de 17.375 lei, astfel că în cei cinci ani de program (2009-2014), au fost acordate 47 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 81.000 lei. Jumătate din Fondul YouthBank 2014 a fost constituită prin acțiunile de fundraising realizate de voluntarii din echipa YB: vânzare de felicitări de Crăciun, împachetat de cadouri la Mall, licitație de jucării în cadrul Fabricii de Bucurii, evenimente artistice (Toy Party, Tricolor Party), dar mai ales parteneriate cu firme locale care au înțeles că cea mai bună investiție pe care o pot face este cea în tineri și în educația lor. Cealaltă jumătate de fond reprezintă matching-ul oferit de Fundația Comunitară Alba și partenerii săi.

Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: David Bratiloveanu, Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Andreea Idita-Șeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoș, Amalia Slevaș și Amalia Stoia. Alături de ei a stat în permanență coordonatorul echipei YB Alba, Elena Vîrdea.

Proiectele câștigătoare (ordine aleatorie):

 “Arta pentru juniori” – proiect al echipei „As” formată din elevi ai Liceului de arte “Regina Maria”, care și-au propus schimbarea atitudinii comunității față de nevoia de exprimare, atenție și afecțiune a copiilor din centre de plasament. Proiectul dorește să stimuleze comunicarea și exprimarea prin artă, copiii arătând comunității lumea prin ochii lor. Valoarea grantului primit este de 1.564 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociaţia Despărţământul „Eugen Hulea” Astra Alba Iulia.

Ambiție Zâmbet Implicare Motivație Utilitate Timp (A.Z.I.M.U.T.)” – proiect al echipei „Mozaic”, formată din liceeni ai Seminarului Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ștefan”, Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan” și Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”, care și-au propus popularizarea în rândul tinerilor din Alba Iulia a beneficiilor pe care aceştia le pot obţine în urma practicării activităţilor extrașcolare. Grantul primit are o valoare de 2.000 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

INTERnship: Licitează-ți viitorul!” – proiect al echipei „Interactienii” formată din elevi ai Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan”, care și-au propus îmbunătățirea experienței, simțului practic și responsabilității la locul de muncă prin stagii în cadrul unor firme locale. Valoarea grantului primit este de 1.249 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociaţia Rotary Club Alba Iulia.

Lecția de pregătire militară” – proiect al echipei „Gradații” formată din elevi ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul”, ce și-au propus promovarea învăţământului militar şi a carierei militare plecând de la realitatea socio-economică a judeţului Alba. Valoarea grantului primit este de 1.900 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Colegiul Militar.

Și noi putem” – proiect al echipei „Wild Cats” formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa”, care și-au propus creșterea nivelului de cunoaștere a activităților sportive, dar și a monumentelor din Alba Iulia în rândul tinerilor. Valoarea grantului primit este de 1.450 lei, iar organizația gazdă a proiectului este propriul colegiu.

Știați că?” – proiect al echipei „SMart Kids” formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Apulum” și Colegiului de Afaceri, ce și-au propus creșterea nivelului de informare a elevilor cu privire la bolile cronice. Valoarea grantului primit este de 1.831 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația SM Speromax Alba.

Mamutul, bicicleta și busola” – proiect al echipei C.T.E. „Beretele Albastre”, formată din elevi ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul”, care și-au propus popularizarea bicicletei și folosirea ei ca o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber. Valoarea grantului primit este de 2.000 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Colegiul Militar.

Move right! Live right!” – proiect al echipei „Interact Alba Iulia” formată din elevi ai Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan” și Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”, ce și-au propus amenajarea de facilități de parcare a bicicletelor în cele două colegii, promovarea în acest fel a mersului cu bicicleta și, indirect, reducerea poluării. Valoarea grantului primit este de 1.873 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația Club Rotary Alba Iulia Civitas Solis.

Ziua Internațională a Sclerozei Multiple” – proiect al echipei „Tinerii SMart”, formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Apulum”, ce și-au propus să răspundă la nevoia de informare și conștientizare a întregii comunități cu privire la scleroza multiplă. Valoarea grantului primit este de 1.508 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația SM Speromax Alba.

Unde-i scena?” – proiect al echipei „Del Art”, formată din elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” și ai Liceului de Arte “Regina Maria”, ce și-au propus promovarea teatrului ca formă de spectacol adaptabilă, în cadre convenţionale şi neconvenţionale, pentru a atrage atenţia publicului tânăr înspre arta spectacolului. Valoarea grantului primit este de 2.000 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația Grupul Skepsis.

În cadrul Galei Județene a Voluntarilor 2013, YouthBank Alba a fost desemnat, pentru al doilea an la rând, “cel mai bun program de voluntariat în educație din județ”. La nivel național, YouthBank a fost ales „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale. Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 14 comunități. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax