Administrație
Proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru 2012 a fost aprobat de Guvern. Vezi sumele alocate ministerelor
Guvernul a aprobat, vineri, proiectul bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2012. Potrivit primului-ministru Emil Boc, documentul pune accentul pe investiţii şi locuri de muncă.
Proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi transmise luni Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Premierul a prezentat indicatorii bugetului pentru 2012: creştere economică estimată la 2,1%, o ţintă de deficit bugetar prognozată la 1,9% din PIB, sub procentul de 3% stabilit în Tratatul de la Maastricht, rata medie a inflaţiei pentru 2012 de 3,4%, fiind prognozată la 3,5% la sfârşitul anului 2012. Guvernul menţine la acelaşi nivel cota unică de impozitare, TVA şi contribuţiile de asigurări sociale. De asemenea, premierul a afirmat că România îşi păstrează obiectivul de trecere la moneda euro în 2015.
Conceptul central al bugetului pentru 2012 este susţinerea investiţiilor, a subliniat primul-ministru. El a adăugat că România are, conform Eurostat, cel mai mare procent din PIB, în Uniunea Europeană, alocat investiţiilor şi că se poate vorbi pentru 2012 de creştere economică.
Cheltuielile pentru investiţii finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene vor fi majorate de la 36,1 miliarde lei, cât s-a prognozat pentru anul în curs, la 38,1 miliarde de lei pentru 2012. Guvernul va menţine în continuare aceste politici, atât prin majorarea sumelor acordate investiţiilor, cât şi prin acordarea de garanţii de stat şi de ajutoare de stat. Astfel, vor fi asigurate garanţii de stat în valoare totală de 10 miliarde de lei.
Bugetul pentru 2012 mai asigură garanţii pentru susţinerea mediului de afaceri prin Fondul de garantare şi contragarantare pentru IMM-uri, Fondul de garantare a creditelor pentru agricultură şi garanţiile acordate prin Eximbank. De asemenea, pentru susţinerea investiţiilor prin garanţii şi ajutoare de stat, Ministerul Finanţelor Publice alocă 900 de milioane de lei – fie sub forma schemelor de ajutor de stat pentru investiţii care generează locuri de muncă şi atrag investiţii substanţiale în economia românească, fie sub forma ajutoarelor de minimis.
La cele 900 de milioane de lei de la Ministerul Finanţelor se adaugă cele 71 de milioane de lei de la Ministerul Economiei, care vor acoperi susţinerea financiară a programelor guvernamentale aflate în derulare – Cardul Kogălniceanu pentru sprijinirea IMM-urilor, programul „Start-Up” sau programul „Tinerii debutanţi în afaceri” – care vor avea finanţare şi în anul 2012.
Primul-ministru a menţionat că din fondurile bugetare destinate investiţiilor vor fi susţinute lucrările pentru construcţia şi finalizarea, în perioada 2012-2013, a 434 de kilometri de autostradă, 1.800 de kilometri de drumuri naţionale, 263 de kilometri de variante ocolitoare, modernizarea şi finalizarea a 480 de kilometri de drumuri judeţene şi locale, finalizarea a 1.400 de locuinţe în regim ANL sau sisteme de alimentare cu apă pentru cel puţin 788 de sate.
Absorbţia fondurilor europene reprezintă, de asemenea, un element fundamental al bugetului pentru 2012. Obiectivul Guvernului este obţinerea a cel puţin 6 miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro pe agricultură şi 3,5 miliarde de euro pe fondurile de coeziune, estimându-se o rată de absorbţie de minimum 20% pentru 2012, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Referitor la evoluţia pensiilor şi salariilor în 2012, premierul Emil Boc a declarat că o eventuală indexare a pensiilor şi recuperare a salariilor bugetarilor se va decide în funcţie de evoluţiile economice interne şi internaţionale. În plan social, procesul care vizează controlul modului în care sunt acordate ajutoarele sociale va continua.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că Produsul Intern Brut pentru anul 2012 a fost estimat la 579,6 miliarde lei, veniturile în PIB au fost estimate la 195,351 miliarde, provenite în principal din: încasările din TVA – 49,6 miliarde lei, CAS – peste 50 miliarde lei, accize – 21 miliarde. În ceea ce priveşte cheltuielile, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a precizat că estimările pentru cheltuielile de personal se cifrează la 39,8 miliarde lei, cheltuieli cu bunuri şi servicii – 31,7 miliarde lei, cheltuieli cu dobânzi – 10,2 miliarde lei, cheltuieli cu asistenţa socială – 67,5 miliarde lei, cheltuieli cu investiţii – 38,1 miliarde lei.
Bugetele alocate ministerelor sunt următoarele:
-
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: 31,9 miliarde lei
-
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: 14,9 miliarde lei
-
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: 14,8 miliarde lei
-
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: 8,7 miliarde lei
-
Ministerul Administraţiei şi Internelor: 8 miliarde lei
-
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: 3,45 miliarde lei
-
Ministerul Sănătăţii: 5,5 miliarde lei
-
Ministerul Apărării Naţionale: 5,1 miliarde lei
-
Ministerul Finanţelor Publice: 3 miliarde lei
-
Ministerul Mediului şi Pădurilor: 2,9 miliarde lei
-
Ministerul Justiţiei: 2,1 miliarde lei
-
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: 1,4 miliarde lei
-
Ministerul Culturii: 713 milioane lei
-
Secretariatul General al Guvernului: 712 milioane lei
-
Ministerul Afacerilor Externe: 646 milioane lei
-
Ministerul Public: 597 milioane lei
-
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: 266 milioane lei
-
Ministerul Afacerilor Europene: 86 milioane lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News