Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru 2012 a fost aprobat de Guvern. Vezi sumele alocate ministerelor


Publicat

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2012. Potrivit primului-ministru Emil Boc, documentul pune accentul pe investiţii şi locuri de muncă.

Proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi transmise luni Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Premierul a prezentat indicatorii bugetului pentru 2012: creştere economică estimată la 2,1%, o ţintă de deficit bugetar prognozată la 1,9% din PIB, sub procentul de 3% stabilit în Tratatul de la Maastricht, rata medie a inflaţiei pentru 2012 de 3,4%, fiind prognozată la 3,5% la sfârşitul anului 2012. Guvernul menţine la acelaşi nivel cota unică de impozitare, TVA şi contribuţiile de asigurări sociale. De asemenea, premierul a afirmat că România îşi păstrează obiectivul de trecere la moneda euro în 2015.

Conceptul central al bugetului pentru 2012 este susţinerea investiţiilor, a subliniat primul-ministru. El a adăugat că România are, conform Eurostat, cel mai mare procent din PIB, în Uniunea Europeană, alocat investiţiilor şi că se poate vorbi pentru 2012 de creştere economică.

Cheltuielile pentru investiţii finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene vor fi majorate de la 36,1 miliarde lei, cât s-a prognozat pentru anul în curs, la 38,1 miliarde de lei pentru 2012. Guvernul va menţine în continuare aceste politici, atât prin majorarea sumelor acordate investiţiilor, cât şi prin acordarea de garanţii de stat şi de ajutoare de stat. Astfel, vor fi asigurate garanţii de stat în valoare totală de 10 miliarde de lei.

Bugetul pentru 2012 mai asigură garanţii pentru susţinerea mediului de afaceri prin Fondul de garantare şi contragarantare pentru IMM-uri, Fondul de garantare a creditelor pentru agricultură şi garanţiile acordate prin Eximbank. De asemenea, pentru susţinerea investiţiilor prin garanţii şi ajutoare de stat, Ministerul Finanţelor Publice alocă 900 de milioane de lei – fie sub forma schemelor de ajutor de stat pentru investiţii care generează locuri de muncă şi atrag investiţii substanţiale în economia românească, fie sub forma ajutoarelor de minimis.

La cele 900 de milioane de lei de la Ministerul Finanţelor se adaugă cele 71 de milioane de lei de la Ministerul Economiei, care vor acoperi susţinerea financiară a programelor guvernamentale aflate în derulare – Cardul Kogălniceanu pentru sprijinirea IMM-urilor, programul „Start-Up” sau programul „Tinerii debutanţi în afaceri” – care vor avea finanţare şi în anul 2012.

Primul-ministru a menţionat că din fondurile bugetare destinate investiţiilor vor fi susţinute lucrările pentru construcţia şi finalizarea, în perioada 2012-2013, a 434 de kilometri de autostradă, 1.800 de kilometri de drumuri naţionale, 263 de kilometri de variante ocolitoare, modernizarea şi finalizarea a 480 de kilometri de drumuri judeţene şi locale, finalizarea a 1.400 de locuinţe în regim ANL sau sisteme de alimentare cu apă pentru cel puţin 788 de sate.

Absorbţia fondurilor europene reprezintă, de asemenea, un element fundamental al bugetului pentru 2012. Obiectivul Guvernului este obţinerea a cel puţin 6 miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro pe agricultură şi 3,5 miliarde de euro pe fondurile de coeziune, estimându-se o rată de absorbţie de minimum 20% pentru 2012, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Referitor la evoluţia pensiilor şi salariilor în 2012, premierul Emil Boc a declarat că o eventuală indexare a pensiilor şi recuperare a salariilor bugetarilor se va decide în funcţie de evoluţiile economice interne şi internaţionale. În plan social, procesul care vizează controlul modului în care sunt acordate ajutoarele sociale va continua.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că Produsul Intern Brut pentru anul 2012 a fost estimat la 579,6 miliarde lei, veniturile în PIB au fost estimate la 195,351 miliarde, provenite în principal din: încasările din TVA – 49,6 miliarde lei, CAS – peste 50 miliarde lei, accize – 21 miliarde. În ceea ce priveşte cheltuielile, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a precizat că estimările pentru cheltuielile de personal se cifrează la 39,8 miliarde lei, cheltuieli cu bunuri şi servicii – 31,7 miliarde lei, cheltuieli cu dobânzi – 10,2 miliarde lei, cheltuieli cu asistenţa socială – 67,5 miliarde lei, cheltuieli cu investiţii – 38,1 miliarde lei.

Bugetele alocate ministerelor sunt următoarele:

 • Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: 31,9 miliarde lei

 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: 14,9 miliarde lei

 • Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: 14,8 miliarde lei

 • Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: 8,7 miliarde lei

 • Ministerul Administraţiei şi Internelor: 8 miliarde lei

 • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: 3,45 miliarde lei

 • Ministerul Sănătăţii: 5,5 miliarde lei

 • Ministerul Apărării Naţionale: 5,1 miliarde lei

 • Ministerul Finanţelor Publice: 3 miliarde lei

 • Ministerul Mediului şi Pădurilor: 2,9 miliarde lei

 • Ministerul Justiţiei: 2,1 miliarde lei

 • Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: 1,4 miliarde lei

 • Ministerul Culturii: 713 milioane lei

 • Secretariatul General al Guvernului: 712 milioane lei

 • Ministerul Afacerilor Externe: 646 milioane lei

 • Ministerul Public: 597 milioane lei

 • Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: 266 milioane lei

 • Ministerul Afacerilor Europene: 86 milioane lei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Cîțu: Nu doresc să mai avem un lockdown în România. Putem avea şi o economie deschisă şi să ne luptăm şi cu pandemia

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu vrea ca România să mai treacă printr-un lockdown total, și că doreşte ca economia să fie deschisă, lucru pe care ”România l-a reuşit până acum”.

Cîţu afirmă că e nevoie de o economie sănătoasă, dar este nevoie şi de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică.

Premierul Florin Cîţu participă, marţi, la videconferinţa ”Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”.

”Este o perioadă complicată, avem de administrat această situaţie cu criza de sănătate (…) Aţi spus că anul trecut a fost un an dificil, dar, dacă ne uităm la rulajul pe care l-a avut Bursa de la Bucureşti, vedem că a crescut”, a afirmat Cîţu.

Premierul a spus că anul trecu, statul a injectat lichidități în economie, dar a şi modificat legislaţia care ajută companiile româneşti să se capitalizeze.

”Pentru mine important este – şi am spus de multe ori  (…) că nu doresc să mai avem un lockdown, că putem să avem şi o economie deschisă, în majoritatea ei, şi să ne luptăm şi cu pandemia.

Şi până acum am reuşit. Ai nevoie de economie sănătoasă (…) dar ai nevoie şi de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică”, a mai declarat premierul.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Tăierea banilor europeni pentru construirea de pensiuni în rural, decizie a PNL-USR-PLUS împotriva satului românesc

Publicat

(P) Noua decizie a Guvernului PNL și USR-PLUS este aceea de a tăia banii europeni, în următorii doi ani, pentru construirea de pensiuni turistice în mediul rural.

„Această decizie – nejustificată, profund nedreaptă și arbitrară, anunțată de ministrul Agriculturii – generează câteva întrebări legitime, întrucât alianța de dreapta nu a adus deloc clarificări.

De ce vă bateți joc de persoanele care doresc să facă o afacere corectă în satele din România și care sunt interesele opririi finanțărilor în acest sector?

Cu ce vă încurcă?

Sau le vreți sărace, lipsite de apărare și nu mai lăsați banii europeni să ajungă în ele?”

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, motivează că există pensiuni care, după perioada de monitorizare, s-au transformat în case și nu mai facilitează turismul.

„Unele s-au închis (dar se pot redeschide oricând), domnule ministru, ca orice afacere, mai ales pe fondul pandemiei, dar câte funcționează și câți bani aduc la bugetul de stat?

Vă este teamă că ”Guvernul Austerității”, din care faceți parte, va accesa prea multe fonduri europene?

Păi propuneți, domnule ministru, prelungirea perioadei de monitorizare a acestora, dacă apreciați că ea este prea scurtă și vă considerați în măsură și în drept să faceți acest lucru, dar nu tăiați o finanțare europeană atât de importantă care poate conduce la distrugerea satului românesc!

 

V-ați întrebat vreodată care sunt beneficiile fondurilor europene pentru agroturism și pentru cei care își doresc să construiască o pensiune la țară?

Atât prin încurajarea turismului românesc, producției autohtone, crearea locurilor de muncă și prevenirea depopulării.

Ați locuit vreodată în vreun sat din România să vedeți cu ce greutăți se confruntă oamenii de aici, cât de dificil se câștigă o pâine, cât de mult se muncește pentru clădirea unei pensiuni și cât de anevoios se câștigă banii din turism?

Care sunt, de fapt, interesele dumneavoastră și ce problemă aveți cu business-urile cu fonduri europene, din mediul rural, în contextul în care perioadele de monitorizare și legile naționale și europene sunt respectate?

Ce se întâmplă cu românii corecți și muncitori care și-au propus să își construiască o pensiune la țară cu bani europeni în următorii doi ani?

Nu înțeleg, domnule ministru, cu ce vă încurcă o finanțare în plus pentru țara noastră!

Vă spun direct – sunteți împotriva dezvoltării satelor din România! Fără ocolișuri: Să vă fie rușine!”, a transmis Radu Marcel Tuhuț, deputat PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Începe vaccinarea populației din satele județului Alba și a angajaților din privat. Ce trebuie să facă primăriile și firmele

Publicat

Procesul de vaccinare anti-COVID intră într-o nouă fază în Alba, fază în care DSP are nevoie de sprijinul primarilor și a agenților economici din județ în vederea întocmirii de liste cu cetățenii, respectiv angajații care doresc să se imunizeze împotriva virusului Sars-Cov-2.

În ceea ce privește imunizarea populației din zona rurală, DSP Alba are în vedere organizarea de echipe mobile care să se deplaseze în teren pentru vaccinarea cetățenilor, urmând să se stabilească anumite itinerarii în funcție de listele cu doritori ce vor fi întocmite de primari.

De asemenea, agenții economici mari sau mici sunt așteptați să întocmească liste cu angajații care optează pentru vaccinare, liste ce vor fi trimise la DSP care va solicita apoi dozele de vaccin necesare.

În cazul agenților economici mari cu peste 100 de angajați și care dispun de spații și de personal medical care poate realiza vaccinarea, DSP va pune la dispoziția lor dozele de vaccin, iar vaccinarea se va face la sediile firmelor.

În cazul agenților economici mai mici, cu sub 100 de angajați, DSP va organiza vaccinarea lor la centrele fixe deschise în județ. Este foarte important de precizat că se poate opta pentru tipul de vaccin ce va fi solicitat.

Listele de la primării și de la agenții economici trebuie trimise până vineri, 23 aprilie, la adresa instituției sanatate_publica@dspalba.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai mult de jumătate dintre părinți nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe și competențe al copiilor. Sondaj

Publicat

elevi scoala

Mai mult de jumătate dintre părinți nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe sau competenţe al propriilor copii, în actual context pandemic, arată un sondaj inițiat de Federaţia Naţională a Părinţilor la care au răspuns peste 68.000 de oameni.

La ȋntrebarea „Ce ați observat la copilul dumneavoastră, legat de procesul de învățare, desfășurat până în acest moment?”, 40,1% dintre respodenţi consideră că, ȋn actualul context pandemic, copilul are un nivel de cunoştinţe optim.

Luând ȋn calcul cei 37,3% respondenţi care consideră că propriul copil nu şi-a ȋnsuşit un nivel de cunoştinţe optim precum şi cei 19% care consideră că propriul copil are nevoie de activităţi remediale, rezultă că mai mult de jumătate dintre aceştia nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe/competenţe al propriilor copii, în actual context pandemic.

La întrebarea „Cum apreciați eficiența activităților de predare-învățare-evaluare desfășurate în mediul online comparativ cu cele desfășurate în sala de clasă?” 75,7% dintre părinţi consideră că eficiența activităților din mediul online este mai redusă şi mult mai redusă comparativ cu cea desfășurată în sala de clasă.

Legat de îngrijorările privind activitatea de instruire a copilului în actualul context pandemic, 55,3% dintre părinţii care au răspuns se tem că, datorită actualului context pandemic, copilul nu va avea un nivel de cunoștințe optim care să îi permită trecerea la nivelul următor, 40,5% consideră că vor exista efecte în plan psihologic (anxietate, depresie etc), 33,4% dintre părinţi se tem că vor exista efecte în plan fiziologic (obezitate, afectare oculară etc) iar 15,6% dintre părinţi nu au nicio îngrijorare.

La ȋntrebarea „Credeţi că decizia de continuare a activităților educaționale, în format fizic, acolo unde incidența depășește 3/1000, este benefică din punct de vedere al învățării pentru aceștia?”, un procent major dintre părinţi (67,9%) consider că activitățile educaționale trebuie să continue şi ȋn condiţiile depăşirii unei incidenţe de 3/1000, tocmai pentru a veni ȋn sprijinul elevilor, în vederea dobândirii de cunoștinte, deprinderi și atitudini.

Referitor la ȋntrebarea care a suscitat un interes major ȋn ultimele zile ȋn spaţiul public „Credeţi că o eventuală decizie legată de prelungirea cu două săptămâni a structurii anului școlar, ȋncepând cu 2022-2023, este benefică pentru elevi?” observăm un oarecare echilibru, cu o diferenţă de 3,9% ȋntre cei majoritari care spun că nu doresc o modificare a structurii anului şcolar (42,9%) şi cei care doresc o structură modificată a anului școlar (39%).

La ȋntrebarea „În ce măsură considerați că modificarea structurii anului școlar, ȋncepând cu 2022-2023, din semestre în trimestre, este o decizie oportună și eficientă?”, 38,4% spun că nu sunt de acord cu trecerea de la un sistem cu semestre la unul cu trimestre, 24,3% dintre părinţi sunt de acord cu trecerea de la un sistem cu semestre la unul cu trimestre iar 37,3% consideră că doar ȋntr-o oarecare măsură este util să trecem la un sistem cu trimestre. Doar 24.3% dintre părinți sunt de acord cu trecerea la o structură a anului şcolar care să cuprindă trimestre.

Privind o eventuală testare ȋn masă cu teste non-invazive, pe bază de salivă, ȋn unitatea de ȋnvăţământ, ţinând cont şi de practicile similare care au apărut la nivelul unor sisteme de ȋnvăţământ din Uniunea Europeană, mai mult de jumătate dintre respondenți, mai exact 53,2%, spun că ar fi de acord cu testarea copilului doar cu acordul părinților. Procentul celor care răspund ferm că nu sunt de acord cu testarea bazată pe teste non invazive este de 37%. Doar 6,5% dintre respondenţi ar fi de acord cu testarea fară acord parental.

În opinia Federaţiei Naţionale a Părinţilor, dacă se va ţine cont de părerea majorităţii părinţilor, nu va exista posibilitatea de testare ȋn masă fără acordul părinţilor.

96,5% dintre părinţi consideră că testarea trebuie să fie făcută obligatoriu de cadrele medicale (un asistent/medic). Acest procent arată că şi dacă ar primi acceptul de testare din partea părinţilor, ţinând cont de numărul cadrelor medicale angajate ȋn cadrul cabinetelor şcolare, Ministerul Educaţiei ȋmpreună cu Ministerul Sănătăţii, nu vor avea posibilitatea să asigure personal medical ȋn fiecare unitate de ȋnvăţământ pentru testarea în masă.

Într-un procent majoritar (65,7%), părinţii au ȋncredere ȋn respectarea normelor ȋn cadrul unităţii de ȋnvăţământ şi de asemenea consideră, ȋntr-un procent mai mare de 50%, că nu există un raport de cauzalitate ȋntre deschiderea unităţilor de ȋnvăţământ şi numărul de infectări.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate