Eveniment
Proiectul care ar putea salva femeile agresate de către soți bate pasul pe loc. Cum putea fi evitată o tentativă de omor în Alba
Proiectul care ar putea salva femeiile de la violența domestică este e departe de a deveni realitate. Vorbim despre sistemul de brățări electronice, proiect pe care statul român se chinuie de ani buni să îl implementeze.
Mai exact, bărbații pe numele cărora s-a emis un ordin de protecție și au interdicție de a se mai apropia de neveste sau concubine, ar putea fi urmăriți dacă pe piciorul lor ar fi montată o brățară electronică.
Ministrul Bode spune că implementarea proiectului este o provocare și că în a doua parte a anului 2022 ar putea fi demarat proiectul pilot.
Cel mai recent caz în care se putea preveni un act de violență domestică este la Sebeș, unde un bărbat care avea interdicție de a se apropia de nevastă și copil, a încercat să își omoare soția.
Ce sunt brățările electronice
Într-un interviu la digi24.ro, Bode a spus că momentan vor să vadă cum funcționează sistemul. Mai exact, că în 2022 statul român va cumpăra 15.000 de brățări electronice, dar cam aici se oprește certitudinea.
Brățările fac parte dintr-un sistem complex, în care toate instituțiile statului trebuie să colaboreze. În primul rând este nevoie de un soft care să permită monitorizarea în timp real a brățărilor și care să se activeze dacă agresorul se apropie de casa victimei, de victimă, de locul de muncă, de școala copiilor, la mai puțin de 200 de metri.
Apoi tot prin soft trebuiesc alertate patrulele de poliție din zonă, ca acestea să intervină în timp real pentru a preveni o posibilă tragedie.
Ce spune ministrul de interne
Bode spune că brățările vor funcționa într-un program pilot, din care vor face parte și peste 500 de polițiști, pe care Ministerul de Interne se pregătește să îi recruteze.
Operaționalizarea brățărilor electronice este o provocare, spune ministrul de interne într-un interviu Digi24.
Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%.
Lucian Bode: În a două parte a anului mai exact putem vorbi de implementarea acestui proiect pilot la nivelul a trei județe și București.
Reporter: Care sunt județele?
Lucian Bode: Deocamdată analizăm, să vedem cum funcționează sistemul, semnalul.
Reporter: Cine va purta aceste brățări?
Lucian Bode: Cei care primesc ordin de protecție și evident cel considerat agresor și atunci semnalul când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft să putem să transmitem în timp real și în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat și să oprească o eventuală agresiune.
Un caz grav, care putea fi evitat dacă existau brățări electronice – atac la Sebeș
Cel mai recent caz care putea fi evitat dacă brățările electronice existau și în România, este cel de la Sebeș, unde un bărbat și-a atacat soția și fiica de 16 ani, iar cele două s-au luptat parte în parte cu bărbatul pentru a-și salva viața.
Deși bărbatul avea interdicție, acesta nu a fost împiedicat de nimic să se apropie de familia sa. Bărbatul, în urmă cu două luni a fost evacuat din casă și i s-a interzis să se apropie de familie, însă acesta nu a respectat ordinul de protecție, a intrat în casa familiei și și-a atacat soția cu un cuțit.
Acesta a lovit-o pe femeie cu arma albă, de două ori în spate.
Potrivit medicului Silviu Tuzeș, femeia are două plăgi, provocate prin tăiere, în partea stângă.
CITEȘTE INTEGRAL: VIDEO Cazul tentativei de omor de la Sebeș: Victimele violenței domestice, fără protecție reală din partea statului
Rănile femeii nu au fost fatale și cele două au reușit să se lupte cu agresorul. În timpul luptei și fiica a fost rănită, dar bărbatul a fost lovit de mai multe ori cu arma albă.
Bărbatul, are multiple plâgi la nivelul abdomenului, toracelui și feței, plăgi care au fost suturate la spitalul din Alba Iulia. Apoi, acesta a fost transferat la spitalul Universitar din Cluj Napoca, din cauza unei plăgi mai adânci.
Dacă în România exista deja sistemul de urmărire printr-o brățară montată pe piciorul bărbatului, dacă sistemul funcționa și existau polițiști care să intervină, atacul de la Sebeș putea fi prevenit.
Însă în lipsa unui sistem electronic de monitorizare, sau a unor legi mai aspre pentru soții agresivi, victimele, se bazează doar pe ideea că un agresor care a încălcat ordinul de protecție poate fi arestat preventiv și apoi trimis în judecată.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News