Actualitate
Proiectul de lege privind Roşia Montană, respins de Senat. Raportul Comisiei parlamentare, trimis la Parchetul General
Senatul a respins, în şedinţa de marţi, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern. Camera Parlamentului a adoptat cu 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, de respingere a actului normativ. Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern. După dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern.
Senatorul PDL de Alba, Alexandru Pereş, a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Roşia Montană, că este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Roşia Montană.
„Această comisie specială a fost, de fapt, o comisie de anchetă. (…) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (…) Eu rămân cu un gust amar, căci asistăm la analizarea unui raport al unei comisii de anchetă”, a spus senatorul PDL. El a mai spus că ar trebui să se schimbe denumirea comisiei în comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind măsuri de relansare a mineritului la Roşia Montană şi de exploatare a aurului şi argintului.
Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.
„Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sârbu.
El a arătat că, măcar pentru aceste fapte care s-au desfăşurat în derularea proiectului Roşia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în „stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm”. „Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze”, a adăugat liderul PSD.
El a mai arătat că Parchetul probabil lucrează, deşi există o aglomeraţie mare de sesizări.
„Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace”, a mai declarat Ilie Sârbu.
Ilie Sârbu a mai spus că nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanţe cad în Parlament, pentru că asta înseamnă că Parlamentul îşi face datoria, iar cenzura ultimă, a Parlamentului, funcţionează.
Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România primise, anterior înfiinţării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.
La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia.
„Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul”, se arată în raport.
Membrii comisiei au mai apreciat că modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român. „Comisia propune o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură”, se arată în document.
Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ).
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
cristi
marți, 19.11.2013 at 15:00
o prima victorie psihologica si de imagine impotriva RMGC. Razboiul insa continua! Politicienii corupti abia asteapta un moment favorabil sa dea drumul la astfel de proiecte distructive…
Anda
marți, 19.11.2013 at 15:59
Legea cadru ar trebuie adoptata mai repede si, prin urmare, investitia de la Rosia Montana inceputa. In lipsa ei, nu stiu ce se va alege de Rosia Montana, ca statul clar nu face nimic acolo!
Mălina Rusu
duminică, 24.11.2013 at 14:28
Bine că respingem un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.
Vasile Brascovita
duminică, 24.11.2013 at 19:23
RMGC acontribuit major la bugetele locale, probabil cu 80-90% din toate taxe și impozite.
Rusu Mirel
luni, 25.11.2013 at 18:39
Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.
Vasile Brascovita
luni, 25.11.2013 at 18:48
cu burtile pline e usor sa respinga
Tudor Pop
luni, 25.11.2013 at 23:46
Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.
Alex
miercuri, 27.11.2013 at 15:53
Pe langa avantajele economice, adaugam si faptul ca patrimoniul va fi reabilitat, iar apele care sunt poluate in prezent vor fi curatate.
Totodata, interesul in jurul subiectului Rosia Montana a generat o notorietate mare pentru zona, pe baza careia putem sa atragem turisti. Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.
Marcel
miercuri, 27.11.2013 at 18:37
vrem sa muncim ,vrem minerit la Rosia Montana
Raul
miercuri, 27.11.2013 at 20:55
vrem minerit la Rosia Montana
Alex
miercuri, 27.11.2013 at 20:57
Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile
Dany Bogdan
vineri, 13.12.2013 at 15:06
Romania are nevoie de locuri de munca, Romania are nevoie de proiecte durabile si binefacute, proiecte ca cel propus la Rosia. Cred ca politicienii trebuie sa inteleaga cel mai bine acest lucru!