Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul de lege privind Roşia Montană, respins de Senat. Raportul Comisiei parlamentare, trimis la Parchetul General


Publicat

Senatul a respins, în şedinţa de marţi, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern. Camera Parlamentului a adoptat cu 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, de respingere a actului normativ. Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern. După dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern.

Senatorul PDL de Alba, Alexandru Pereş, a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Roşia Montană, că este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Roşia Montană.

„Această comisie specială a fost, de fapt, o comisie de anchetă. (…) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (…) Eu rămân cu un gust amar, căci asistăm la analizarea unui raport al unei comisii de anchetă”, a spus senatorul PDL. El a mai spus că ar trebui să se schimbe denumirea comisiei în comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind măsuri de relansare a mineritului la Roşia Montană şi de exploatare a aurului şi argintului.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

„Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sârbu.

El a arătat că, măcar pentru aceste fapte care s-au desfăşurat în derularea proiectului Roşia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în „stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm”. „Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze”, a adăugat liderul PSD.

El a mai arătat că Parchetul probabil lucrează, deşi există o aglomeraţie mare de sesizări.

„Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace”, a mai declarat Ilie Sârbu.

Ilie Sârbu a mai spus că nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanţe cad în Parlament, pentru că asta înseamnă că Parlamentul îşi face datoria, iar cenzura ultimă, a Parlamentului, funcţionează.

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România primise, anterior înfiinţării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia.

„Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul”, se arată în raport.

Membrii comisiei au mai apreciat că modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român. „Comisia propune o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură”, se arată în document.

Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ).

sursa: mediafaxȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

12 Comentarii

12 Comments

 1. cristi

  marți, 19.11.2013 at 15:00

  o prima victorie psihologica si de imagine impotriva RMGC. Razboiul insa continua! Politicienii corupti abia asteapta un moment favorabil sa dea drumul la astfel de proiecte distructive…

 2. Anda

  marți, 19.11.2013 at 15:59

  Legea cadru ar trebuie adoptata mai repede si, prin urmare, investitia de la Rosia Montana inceputa. In lipsa ei, nu stiu ce se va alege de Rosia Montana, ca statul clar nu face nimic acolo!

 3. Mălina Rusu

  duminică, 24.11.2013 at 14:28

  Bine că respingem un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

 4. Vasile Brascovita

  duminică, 24.11.2013 at 19:23

  RMGC acontribuit major la bugetele locale, probabil cu 80-90% din toate taxe și impozite.

 5. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 18:39

  Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
  78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

 6. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 18:48

  cu burtile pline e usor sa respinga

 7. Tudor Pop

  luni, 25.11.2013 at 23:46

  Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

 8. Alex

  miercuri, 27.11.2013 at 15:53

  Pe langa avantajele economice, adaugam si faptul ca patrimoniul va fi reabilitat, iar apele care sunt poluate in prezent vor fi curatate.
  Totodata, interesul in jurul subiectului Rosia Montana a generat o notorietate mare pentru zona, pe baza careia putem sa atragem turisti. Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.

 9. Marcel

  miercuri, 27.11.2013 at 18:37

  vrem sa muncim ,vrem minerit la Rosia Montana

 10. Raul

  miercuri, 27.11.2013 at 20:55

  vrem minerit la Rosia Montana

 11. Alex

  miercuri, 27.11.2013 at 20:57

  Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile

 12. Dany Bogdan

  vineri, 13.12.2013 at 15:06

  Romania are nevoie de locuri de munca, Romania are nevoie de proiecte durabile si binefacute, proiecte ca cel propus la Rosia. Cred ca politicienii trebuie sa inteleaga cel mai bine acest lucru!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Crește capacitatea de testare COVID-19 în Alba. Laboratorul DSP are în dotare încă un aparat RT-PCR, al patrulea

Publicat

Un al patrulea aparat Real Time – PCR pentru depistarea COVID-19 a intrat azi în dotarea Laboratorului DSP Alba, în urma finalizării procedurii de achiziție publică desfășurată prin SEAP, transmite instituția, într-un comunicat de presă.

Achiziția în valoare de 260.000 de lei, care include și un extractor automat, va crește semnificativ capacitatea de testare în județ, în prezent în Laboratorul DSP funcționând 4 linii de testare RT-PCR.

Vezi și GRAFIC: Ultimele 3 zile de carantină la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud. EVOLUȚIA incidenței în ultimele 10 zile

Prin punerea în funcțiune a celei mai recente achiziții, aici se vor putea realiza până la 1500 de teste zilnic, număr de teste comparabil cu cel efectuat în orașe și județe mai mari.

”Pot spune că, la această oră, Laboratorul DSP Alba dispune de o dotare optimă, de ultimă generație, pentru depistarea COVID-19. De la un aparat primit în comodat la începutul pandemiei, în luna martie, am ajuns acum să deținem patru aparate RT-PCR. Este un progres remarcabil pe care DSP Alba l-a realizat prin forțe proprii și prin multă multă muncă. Dotările pe care le avem în laboratorul nostru nu numai că aduc plus-valoare întregului județ dar, în primul rând, ne ajută să continuăm lupta cu acest virus la capacitate maximă”, a declarat Alexandru Sinea, director executiv DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi sărbătorit Crăciunul în acest an. Precizări de la Secretariatul Guvernului despre slujbele religioase

Publicat

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, anunță că slujbele de Crăciun se pot desfășura atât în interiorul, cât și în afara bisericilor cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Tănase a mai spus că autoritățile caută soluții pentru respectarea măsurilor anti-Covid.

„Am vorbit săptămâna aceasta cu reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Culte și cu cei ai Departamentului pentru Situații de Urgență. Identificăm împreună soluții prin care Crăciunul să poată fi sărbătorit creștinește la biserică. Reprezentanții cultelor religioase susțin şi ei că trebuie să se respecte toate măsurile de combatere a pandemiei, deoarece suntem cu toții conștienți de nevoia de a proteja sănătatea românilor. Astfel, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, slujbele de Crăciun se pot desfășura atât în interiorul, cât și în afara bisericilor. Doamne ajută”, a postat pe Facebook de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut, într-o întâlnire de lucru, în format videoconferinţă, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte, că trebuie menţinute măsurile dispuse de către autorităţi prin care slujbele religioase se pot desfăşura simultan atât în interiorul, cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară specifice.

Potrivit unui comunicat de presă al SGG, la întâlnirea desfăşurată miercuri, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, au participat conducători şi reprezentanţi ai cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Reuniunea şi-a propus ca prin dialog deschis să fie găsite soluţiile cele mai bune care să răspundă atât nevoilor de protejare a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor. Astfel, pentru perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creştine, Naşterea Domnului, reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că trebuie menţinute măsurile dispuse de către statul român prin care slujbele religioase se pot desfăşura simultan atât în interiorul, cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară specifice”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte campania de informare asupra măsurilor dispuse de către autorităţi, reprezentanţii cultelor şi-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini activităţile de informare publică, deoarece numai prin solidaritate şi exemplu personal se poate trece cu bine peste această perioadă de pandemie, conform comunicatului.

În context, secretarul de stat Raed Arafat a apreciat implicarea cultelor religioase în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare specifice acestei perioade marcate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, iar în ceea ce priveşte anumite chestiuni punctuale, referitoare la unele măsuri dispuse de autorităţile locale şi unele practici medicale din anumite localităţi, a adresat cultelor religioase rugămintea ca acestea să-i fie transmise prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte.

În comunicat se arată că, la rândul său, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a exprimat şi de această dată grija Guvernului şi a premierului Orban pentru aprofundarea dialogului cu reprezentanţii cultelor şi pentru comunicarea eficientă a măsurilor dispuse în această perioadă, în consultare permanentă cu aceştia.

Totodată, Secretarul de Stat pentru Culte Victor Opaschi a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase pentru disponibilitatea de a fi implicate activ prin susţinerea unor acţiuni comune cu autorităţile publice în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a dat asigurări că Secretariatul de Stat pentru Culte îşi va pune şi în continuare întreaga expertiză în slujba garantării şi protejării libertăţii religioase a cetăţenilor şi persoanelor rezidente de pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, s-a convenit ca următoarea reuniune dintre reprezentanţii cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale să aibă loc săptămâna următoare, în vederea analizării propunerilor de măsuri ce vor fi adoptate în perioada imediat următoare.

surse: agerpres.ro, Facebook (Antonel Tănase), stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Echipa USR PLUS la Senat și Camera Deputaților. Oameni care pot reprezenta cu profesionalism județul Alba în Parlament (P)

Publicat

Echipa USR PLUS pentru Senat și Camera Deputaților – oameni care pot reprezenta cu onoare și profesionalism județul Alba în Parlament

Viziunea Alianței USR PLUS este să construiască, în sfârșit, o Românie fără hoție. Fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși. Fără imunități și fără pensii speciale. Fără atentate la păduri și la mediul înconjurător. O Românie administrată cu competență și cinste.

O Românie dreaptă, modernă și dezvoltată. Bine conectată la Uniunea Europeană dar având un loc și o identitate bine definite în cadrul ei. O Românie care să învețe, alături de cetățenii ei, să se reinventeze după un moment de criză fără precedent pentru generația noastră.

Fundația pe care vom construi este garantarea unei justiții libere și independente. De aceea, una dintre primele măsuri de guvernare va fi corectarea legilor PSD anti-justiție și întărirea reglementărilor din Codul Penal.

Avem resurse, dar înainte de toate trebuie să eliminăm hoția. Eliminarea corupției e singura cale pentru refacerea școlilor și spitalelor. E calea către servicii publice decente. E trambulina pentru relansarea economică post-criză. Putem aduce bani europeni care să fie investiți cu cap – nu furați, ca până acum.

USR PLUS e singura forță politică capabilă să facă asta. Suntem cei care ne luptăm de ani de zile pentru o Românie cinstită și pentru competență în funcția publică. Suntem singurii care putem să curățăm statul de corupție – nu am fost complici la hoțiile din ultimii 30 de ani, deci nu avem nimic de pierdut.

Acesta e momentul nostru. Și ne-am pregătit pentru el cu un plan de guvernare care va schimba România rapid, în bine.

Pentru a pune în practică aceste măsuri este nevoie de oameni bine pregătiți și integri în Parlamentul României, oameni precum cei din echipa de candidați a USR PLUS din județul Alba.

Candidații alianței sunt oameni verticali în politică și în comunitate, care au reușit să demonstreze profesionalism în domeniile în care activează. Sunt antreprenori, ingineri, profesori, oameni cu profesii diferite, care iubesc Cugirul și vor să schimbe imaginea Parlamentului României și să muncească pentru a crea legi drepte și bune pentru români.

Echipa Alianței USR PLUS pentru Senatul României

Adrian Constantin SIMION

Profesor

Sunt profesor de istorie și am un doctorat obținut corect și pe merit la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca. Locuiesc în Alba Iulia, am 39 de ani și sunt un om care mi-am dedicat viața educației și cercetării, având publicate mai multe cărți și articole de specialitate.

Am decis să candidez deoarece am luptat mereu pentru o Românie educată, corectă și fără hoție.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Cosmina Maria MARIȘ

Jurist

Sunt un om nou în politică și candidez pentru Senatul României. Sunt născută în Alba Iulia, am copilărit în Munții Apuseni, la Mogoș, sunt căsătorită și am un băiețel minunat, în vârstă de 6 ani.

Sunt licențiată în Asistentă Socială și în Drept, studii completate cu un master în  ,,Managementul serviciilor publice” și un curs post-universitar privind abuzurile și exploatarea copilului.

OAMENII reprezintă motivul pentru care am avut curajul să îmi depun candidatura la aceste alegeri. Oamenii ca tine care s-au săturat de impostura politică, de hoție generalizată, de modul în care politicienii tradiționali au amanetat viitorul acestei țări.

Ai CURAJ să crezi în oameni ca tine și într-o Românie fără hoție!

Daniel HEIUȘ

Economist

Am de 35 ani, sunt căsătorit și sunt tatăl unei fetițe de 2 ani. Sunt o persoană dinamică, fapt pentru care lucrez în domeniul vânzărilor de 13 ani. Sunt născut și crescut în Alba Iulia și tot aici mi-am făcut studiile liceale și universitare, fiind absolvent al Universității „1 Decembrie 1918”, Facultatea de Științe Economice.

Fac parte din generația anilor ’80, așa-numita „generație cu cheia la gât”, și, ca mulți din generația mea, m-am săturat de promisiunile neonorate ale clasei politice tradiționale. Vechile partide au eșuat. După 31 de ani nu mai avem așteptări de la ele. Progresul e prea lent cu ele la cârmă. Au distrus încrederea românilor în stat și în politică.

Am decis să candidez pentru Senatul României deoarece vreau o schimbare radicală a modului în care se guvernează România. Știu că e greu, însă am încredere în colegii mei din USR PLUS că, alături de români, vom putea să construim „O Românie fără hoție”.

Emil Antoniu POPESCU

Avocat

Am 44 de ani, sunt avocat și un susținător al independenței Justiției. Sunt căsătorit și tatăl a doi copii minunați: un băiat, elev la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și o fetiță, elevă în ciclul primar.

Candidez pentru că îmi doresc O Românie fără hoție, fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși. Fără imunități și fără pensii speciale. O Românie administrată cu competență și cinste.

Fundația pe care vom construi această României este garantarea unei justiții libere și independente. De aceea, una dintre primele măsuri de guvernare va fi corectarea legilor PSD anti-justiție și întărirea reglementărilor din Codul Penal.

Echipa Alianței USR PLUS pentru Camera Deputaților

Beniamin TODOSIU

Director general

Sunt născut în Alba Iulia, am 33 de ani și sunt un om nou în politică. Am absolvit Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Sunt un tânăr antreprenor, cu o afacere crescută sănătos și cu o familie frumoasă.

Am decis să mă implic pentru că îmi doresc ca băiețelul meu să crească într-o Românie fără hoție și în care penalii sunt pedepsiți, nu recompensați cu funcții publice.

Voi reprezenta cu seriozitate și profesionalism locuitorii județului Alba în Camera Deputaților.

Ioana PĂCURAR

Profesor/ traducător autorizat

Sunt un dascăl format în spiritul și cu rigurozitatea Școlii de obște de la Blaj și mă mândresc cu acest lucru: am absolvit Școala Normală „Gheorghe Șincai”, specializarea învățător-educator, după care am urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În urma examenului de titulatură,  am avut privilegiul de a lucra cu artiști în devenire, elevi ai Liceului de Arte Regina Maria din Alba Iulia. Am făcut un pas înainte în cariera mea prin promovarea examenului de titularizare în învățământul universitar, unde am ocupat poziția de asistent universitar în cadrul catedrei de litere. În prezent activez în domeniul profesiilor liberale, fiind traducător autorizat si profesor-meditator.

Vreau ca, prin implicarea mea activă, să contribui si eu, alături de colegii mei din USR PLUS, la schimbarea radicală a imaginii politicii românești, prin conturarea omului politic nou: competent, profesionist, vertical și carismatic, un adevărat apostol pentru țara și neamul său.

Mihail DAVID

Director adjunct

Am 34 de ani și lucrez în mediul privat ca director general adjunct la o firmă din domeniul transportului de marfă și logistică și de aproape 13 ani activez în voluntariat în mediul ONG.

În anul 2017 am devenit voluntar al Platformei România 100, asociația fondată de foști membri ai Guvernului Cioloș. Acolo am devenit parte a echipelor nucleu Economie și Antreprenoriat și mai târziu și în echipa nucleu Relații externe. La începutul lui 2018 am fondat prima Comunitate Locală din România, RO100 Alba Iulia, alături de încă 9 colegi.

După lansarea PLUS, am devenit membru al organizației județene Alba, organizație al cărei președinte am devenit în 2019. Sunt de asemenea membru în echipa Comisiei Naționale de Politici Publice, Economie și Antreprenoriat.

Pentru un viitor aici, acasă, pentru fiica mea, dar și al nostru al tuturor, am decis să îmi asum candidatura la Camera Deputaților din partea Alianței USR PLUS.

Gheorghe Claudiu NEMEȘ

Inginer

Am 31 de ani și sunt născut și crescut în Cugir, orașul de la poalele Drăganei. După finalizarea cursurilor Școlii Generale Nr. 3 Cugir, am absolvit Colegiul Național „David Prodan”, profilul științe sociale. La vârsta de 19 ani am pornit pe drumul dezvoltării profesionale și pe cel al antreprenoriatului în orașul care a deschis drumul spre libertate în 1989, înscriindu-mă la Facultatea de Mecanică, în cadrul Universității Politehnice din Timișoara. Aici am fost „contaminat” definitiv cu spiritul Timișoarei: civism și libertate. Lucrez în mediul privat și în 2017 am decis să fac pasul spre politică devenind membru USR.

Am decis să candidez pentru Camera Deputaților pentru că e nevoie de un suflu nou în politica românească, oameni care să poată construi „O Românie fără hoție”.

Pavel Cătălin COMAN

Student

Am 24 de ani, sunt student și angajat part-time într-o companie  multinațională germană din județul Alba. După ce am absolvit liceul „Colegiul de afaceri” din Alba Iulia, am fost admis la Facultatea de Construcții de Mașini din Cluj Napoca.

Sunt un om al adevărului și nu ezit sa-l spun cu voce tare , asumându-mi atât faptele, cât și vorbele.

Am decis să candidez deoarece îmi doresc, ca mulți tineri din generația mea, o Românie fără hoție. Fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși. Fără imunități și fără pensii speciale. Fără atentate la păduri și la mediul înconjurător. O Românie administrată cu competență și cinste.

Sunt tânăr, însă știu că pot pune umărul la dezvoltarea unei Românii drepte, moderne și care să se reinventeze după un moment de criză fără precedent pentru generația noastră.

Comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât a crescut rata șomajului în ALBA. Orașele și comunele din județ cu cele mai multe persoane fără loc de muncă

Publicat

locuri munca

Rata şomajului a fost de 3,8% (4,0% femei), în septembrie, potrivit datelor Direcției Regionale de Statistică (DRS). Comparativ, în august era de 3,3%, iar anul trecut în septembrie, de 2,9%. Cei mai mulți șomeri sunt înregistrați la Alba Iulia și Sebeș.

În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna septembrie 2020 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Potrivit DRS, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii septembrie 2020 în judeţul Alba a fost de 6.453 persoane, în creștere cu 863 persoane (+15,4%) comparativ cu luna anterioară și cu 1.578 persoane (+32,4%) comparativ cu luna septembrie 2019.

Femeile reprezentau la această dată 48,6% din numărul total al șomerilor (3133). Structura după nivelul de instruire arată că 64,9% din șomerii înregistrați sunt absolvenți ai învățământului primar, gimnazial și profesional, 28,4% sunt persoane cu studii liceale și postliceale și 6,7% persoane cu studii superioare.

Din numărul total al șomerilor, 54,3% sunt șomeri neindemnizați (3504 persoane), în timp ce  numărul şomerilor aflati în plată a fost de 2949 persoane, din care  181 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna septembrie 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Alba Iulia (500 persoane), Sebeș (435 persoane), Blaj (416 persoane), Aiud (246 persoane), Abrud (231 persoane), Câmpeni (213 persoane).

Dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (442 persoane), Cetatea de Balta (268 persoane), Bistra si Șona (177 persoane), Roșia Montană (167 persoane), Albac (144 persoane),  Scărişoara (136 persoane), Ighiu (123 persoane), Săsciori (116 persoane) si Garda de Sus (103 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna septembrie 2020 a fost de 2,8% ( 2,8% femei).

Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi sunt la: Abrud (6,6%), Câmpeni (4,5%) si Baia de Aries (2,8%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,8%), Teiuș (0,9%) și Alba Iulia (1,0%).

În mediul rural  cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (14,1%), Cetatea de Baltă (13,0%), Hopârta si Ighiu (11,2%), Albac și Avram Iancu (11,1).

Cele mai mici valori (sub 1%), în comunele: Mogos (0,6%), Stremț (0,9%). În Întregalde și Ceru Băcăinți nu s-a înregistrat nici un șomer.

Şomerii înregistraţi reprezintă persoanele înscrise la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).

Rata şomajului reprezintă proporţia numărului de şomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în populaţia activă civilă. Populaţia activă civilă se determină prin însumarea populaţiei ocupate civile cu numărul şomerilor înregistraţi.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate