Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul de oportunităţi pentru şomeri | Radu Roşian: După cursurile de la Cugir, o parte din beneficiari vor putea deveni antreprenori


Publicat

Directorul tehnic al Parcului Industrial Cugir, Radu Roşian, care este şi preşedintele organizaţiei PDL din oraş, s-a referit, în conferinţa de presă de vineri, la proiectul semnat recent de CJ Alba pentru combaterea şomajului, subliniind că „reprezentantul solicitantului este Ion Dumitrel”. Reamintim că, joi, la Piatra Neamţ vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman a semnat un contract de finanţare pentru proiectul Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă.

Acest proiect a fost câștigat pe perioada de finanțare 2007-2013 şi are o perioadă de implementare de 18 luni, o valoare de peste 4 milioane de euro și aproximativ 2.000 de beneficiari, din care 1.000 din judeţ. Cei care vor urma aceste cursuri, cu condiţia să le şi finalizeze, vor primi şi o indemnizaţie, în funcţie de specializarea pe care o urmează. Instruirea şomerilor va începe în maxim o lună.

În incinta clădirii în care se desfăşoară activitatea Parcului Industrial Cugir, vor fi amenajate ateliere şi birouri dedicate acestui proiect. Mai exact se va amenaja un centru regional de resurse pentru formare şi informare profesională la Cugir care la finalizarea proiectului va deveni un serviciu în cadrul Consiliului Judeţean Alba.

În cadrul acestui proiect la Cugir se va amenaja un atelier cu strunguri cu comandă numerică şi tehnologie performantă. Astfel că 1.000 de şomeri din Cugir, Alba Iulia, Aiud şi Ocna Mureş vor beneficia de instruire.

Roşian a spus că toţi cursanţii care vor beneficia de aceste cursuri vor avea la dispoziţie instruirea în 18 meserii şi vor fi pe „diferite nivele de competenţă de la nivelul de licee până la nivelul trei”.

Sălile în care se vor desfăşura cursurile au fost scoase din administrarea Parcului Industrial Cugir, iar într-o săptămână preşedintele PDL Cugir a spus că s-a rezolvat cu „80% din spaţiile necesare”.

Vor fi două săli de curs, una de 25 de persoane unde se va preda cursanţilor orele de teorie. Iar o altă sală de curs va avea o capacitate de 14 persoane unde se va face proiectare asistată de calculator şi programatori de maşini unelte cu comandă numerică.

„Am realizat şi un atelier care va fi dotat cu o maşină unealtă de frezat cu comandă numerică şi o maşină de măsurat în 3D. Deocamdată maşinile lipsesc, dar atelierul este aproape finalizat. Ceea ce urmărim noi la sfârşitul acestui curs, ce ne interesează cel mai mult la nivelul oraşului Cugir este să avem proiectanţi în 3D, care sper să fie în stare să facă programe”, a spus Roşian.

Selecţia cursanţilor va fi făcută de consilieri vocaţionali şi, de asemenea, prin intermediul AJOFM. Liderul organizaţiei PDL din Cugir a spus că suma cea mai mare care va alocată cursanţilor ar ajunge să fie „mai mare decât salariul minim pe economie”.

În urma acestui proiect, la final de şcolarizare a celor 1000 de şomeri din Alba, rezultatele trebuie să fie următoarele: 13% din cursanţii care vor primi certificate de calificare trebuie să îşi găsească un loc de muncă, iar 15 persoane să devină antreprenori.

Proiectul are o valoare totală de 12.861.652 lei, din care 12.604.418,96 lei sunt fonduri nerambursabile, care vor acoperi atât cheltuielile cu salariile personalului cât şi dotările necesare şi indemnizaţiile pe care le vor primi cursanţii. Prin intermediul său se va înființa la Cugir un Centru Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională în domeniul tehnologiilor de vârf şi al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaţionale din industria constructoare de maşini şi Tehnologia Informației și Comunicațiilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum a refuzat un polițist o șpagă de 12.000 de euro oferită de un șofer pe autostrada Sebeș-Deva. Anchetă la DNA Alba Iulia

Publicat

Unul dintre polițiștii care a refuzat mita-record de 12.000 de euro cu care un șofer a vrut să scape de control, pe autostrada A1 din județul Alba, este un tânăr de 30 de ani din Mediaș. Spune că nici el și niciunul dintre colegii săi nu s-au gândit o secundă să accepte propunerea șoferului.  

Agentul principal Horațiu Drăgan este polițist la Brigada Autostrăzi de aproape cinci ani. Duminică, era pe tronsonul de autostradă din județul Alba. Urmau să primească și să refuze o mită de 12.000 de euro.

Vezi și DNA Alba Iulia: Un bărbat a încercat să dea mită 12.000 de euro unui polițist rutier. Cum s-a terminat povestea

”Ni s-a dat prin stație în consemn un autoturism, în care ar fi o persoană care a furat 100.000 de euro din Arad. Eu cu colegul eram pe tronsonul din județul Alba, alți doi colegi pe tronsonul din Deva. Ei au identificat mașina, au oprit-o, i-au întrebat pe șofer și pasager dacă are bani , a spus că nu.

Cei doi au fost duși la secție, unde am mers și noi. Acolo, la percheziția corporală asupra pasagerului s-au găsit foarte mulți bani”, povestește polițistul, pentru orademedias.ro.

Potrivit sursei citate, înainte de control, celor patru polițiști li se oferise mita de 12.000 de euro.

”Înainte de controlul corporal, pasagerul a încercat să ne ofere bani. În mașină, unul din colegii din Hunedoara a reușit să îl înregistreze pe acesta în timp ce spunea că ne dă 12.000 de euro ca să nu spunem că l-am prins. Am anunțat șefii și am urmat pașii în astfel de situații”, a mai spus polițistul.

Horațiu spune că nici el și niciunul dintre colegii săi nu și-au pus problema să accepte propunerea șoferului.

”Este exclus așa ceva. Să fii polițist înseamnă demnitate și onoare, facem meseria aceasta și apărăm legea. Cum să accepți mită? Am colegi care au denunțat oferirea a 200 de lei, a 500 de lei. Vrem să ne facem meseria corect”, a mărturisit acesta.

sursă: orademedias.ro

sursă foto: orademedias.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Magistrații din Alba au donat bani pentru construirea unui loc de joacă la o casă de tip familial din Alba Iulia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a organizat împreună cu Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia o campania umanitară denumită „De Paști dăruiește bucurie”.

În urma campaniei s-a inaugurat un loc de joacă pentru cei 22 de copii instituționalizați de la casa de tip familial „Izvorul Tămăduirii” din Alba Iulia.

De asemenea, o parte din bani au fost donați pentru a susține campania „O casă pentru nouă copii”, pentru a sprijini o familie nevoiașă din municipiu.

Spațiul de joacă a fost amenajat cu un tobogan, panou de cățărare, balansoar, carusel, o trambulină mare și câteva articole sportive (masă de tenis, fileu de badminton, palete, mingi).

Citește și: FOTO VIDEO: O familie cu 9 copii din Alba Iulia are nevoie de un cămin. Strângere de fonduri pentru cumpărarea unei case la țară

Toate au fost realizate și montate de o firmă specializată, în condiții de maximă siguranță.

Colegii de activitate și pensionarii au contribuit cu donații.

O parte din suma strânsă a fost donată și pentru susținerea campaniei de întrajutorare și sprijinire a unei familii nevoiașe din municipiul Alba Iulia, intitulată „O casă pentru nouă copii”.

Campania a fost inițiată de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Oliviu Gașpar din Alba Iulia.

Sursă foto: Facebook – Curtea de Apel Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu pe DN1 la ieșire din Aiud. Motorul unei mașini a luat foc

Publicat

Motorul unei mașini a luat foc, marți, 11 mai, în jurul orei 15.15, pe DN1 la ieșire din Aiud spre Cluj, în zona benzinăriei Rompetrol. 

Potrivit ISU Alba este vorba despre un incendiu care s-a manifestat la compartimentul motor al unui autoturism, cu degajare mare de fum.

Autoturismul se afla în afara părții carosabile.

Incidentul nu s-a soldat cu victime.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vestea bună a zilei: TOATĂ România este în scenariul VERDE. Am ieșit din al treilea val al pandemiei de COVID

Publicat

România iese din valul al treilea al epidemiei de coronavirus. Toată țara este în scenariul verde epidemiologic, după ce și Capitala și județul Cluj (ultimele două rămase în scenariul galben) au trecut sub pragul de 1,5 cazuri la mie.

Au fost raportate 1.156 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise marți, 11 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost raportate și 101 de decese.

Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.181. Dintre acestea, 919 sunt internate la ATI.

„S-a scăpat de presiunea din spitale, ceea ce înseamnă că sunt reale datele legate de rata de infectare. De exemplu, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara toate secțiile au locuri libere și începem să concepem deschiderea spitalului pentru celelalte specializări.

În primul rând, clinica de Pneumoftiziologie va reintra în rolul ei normal.

Clinica de boli infecțioase va rămâne cu o secție COVID-19 și celelalte secții vor fi deschise pentru pacienții non-COVID-19”, a declarat Virigil Musta pentru DC News.

Întrebat dacă este un semn că începem să scăpăm de COVID-19 și să revenim la normalitatea de dinainte de pandemie, dar și dacă el consideră că ne mai așteaptă un val de infectări, medicul ne-a oferit vești bune.

„Eu sper să nu mai urmeze vreun val, dar aici mi-e foarte greu să spun și cred că tot de noi depinde. Pentru că, deși suntem într-o situație bună, chiar mai bună decât mă așteptam, pentru că această scădere a avut loc rapid, totuși riscul există.

Războiul nu a fost câștigat! Trebuie în continuare să milităm pentru vaccinare, într-un număr cât mai mare și cât mai rapid, ca să nu apară cumva tulpini noi care să facă vaccinarea ineficientă.

Până când vom stabiliza situația pandemică ar trebui în anumite situații, respectate anumite reguli de constrângere și bineînțeles, purtarea măștii, distanțarea fizică și principalele elemente care împiedică răspândirea”, a completat medicul Virigil Musta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate