Actualitate
Proiectul de oportunităţi pentru şomeri | Radu Roşian: După cursurile de la Cugir, o parte din beneficiari vor putea deveni antreprenori
Directorul tehnic al Parcului Industrial Cugir, Radu Roşian, care este şi preşedintele organizaţiei PDL din oraş, s-a referit, în conferinţa de presă de vineri, la proiectul semnat recent de CJ Alba pentru combaterea şomajului, subliniind că „reprezentantul solicitantului este Ion Dumitrel”. Reamintim că, joi, la Piatra Neamţ vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman a semnat un contract de finanţare pentru proiectul Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă.
Acest proiect a fost câștigat pe perioada de finanțare 2007-2013 şi are o perioadă de implementare de 18 luni, o valoare de peste 4 milioane de euro și aproximativ 2.000 de beneficiari, din care 1.000 din judeţ. Cei care vor urma aceste cursuri, cu condiţia să le şi finalizeze, vor primi şi o indemnizaţie, în funcţie de specializarea pe care o urmează. Instruirea şomerilor va începe în maxim o lună.
În incinta clădirii în care se desfăşoară activitatea Parcului Industrial Cugir, vor fi amenajate ateliere şi birouri dedicate acestui proiect. Mai exact se va amenaja un centru regional de resurse pentru formare şi informare profesională la Cugir care la finalizarea proiectului va deveni un serviciu în cadrul Consiliului Judeţean Alba.
În cadrul acestui proiect la Cugir se va amenaja un atelier cu strunguri cu comandă numerică şi tehnologie performantă. Astfel că 1.000 de şomeri din Cugir, Alba Iulia, Aiud şi Ocna Mureş vor beneficia de instruire.
Roşian a spus că toţi cursanţii care vor beneficia de aceste cursuri vor avea la dispoziţie instruirea în 18 meserii şi vor fi pe „diferite nivele de competenţă de la nivelul de licee până la nivelul trei”.
Sălile în care se vor desfăşura cursurile au fost scoase din administrarea Parcului Industrial Cugir, iar într-o săptămână preşedintele PDL Cugir a spus că s-a rezolvat cu „80% din spaţiile necesare”.
Vor fi două săli de curs, una de 25 de persoane unde se va preda cursanţilor orele de teorie. Iar o altă sală de curs va avea o capacitate de 14 persoane unde se va face proiectare asistată de calculator şi programatori de maşini unelte cu comandă numerică.
„Am realizat şi un atelier care va fi dotat cu o maşină unealtă de frezat cu comandă numerică şi o maşină de măsurat în 3D. Deocamdată maşinile lipsesc, dar atelierul este aproape finalizat. Ceea ce urmărim noi la sfârşitul acestui curs, ce ne interesează cel mai mult la nivelul oraşului Cugir este să avem proiectanţi în 3D, care sper să fie în stare să facă programe”, a spus Roşian.
Selecţia cursanţilor va fi făcută de consilieri vocaţionali şi, de asemenea, prin intermediul AJOFM. Liderul organizaţiei PDL din Cugir a spus că suma cea mai mare care va alocată cursanţilor ar ajunge să fie „mai mare decât salariul minim pe economie”.
În urma acestui proiect, la final de şcolarizare a celor 1000 de şomeri din Alba, rezultatele trebuie să fie următoarele: 13% din cursanţii care vor primi certificate de calificare trebuie să îşi găsească un loc de muncă, iar 15 persoane să devină antreprenori.
Proiectul are o valoare totală de 12.861.652 lei, din care 12.604.418,96 lei sunt fonduri nerambursabile, care vor acoperi atât cheltuielile cu salariile personalului cât şi dotările necesare şi indemnizaţiile pe care le vor primi cursanţii. Prin intermediul său se va înființa la Cugir un Centru Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională în domeniul tehnologiilor de vârf şi al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaţionale din industria constructoare de maşini şi Tehnologia Informației și Comunicațiilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News