Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul Legii Sănătăţii: Cotele de contribuţie pentru asiguraţi

Publicat

În proiectul Legii Sănătăţii aflat în dezbatere publică, se prezintă nivelul cotelor de contribuţie pentru sănătate, respectiv de de 5,5% în cazul persoanei asigurate, 5,2% pentru angajator şi 5,5% pentru cei ale căror contribuţii sunt acoperite din alte surse.

Constituirea fondului se face din contribuţia pentru asigurări obligatorii de sănătate, suportată după caz, de către asiguraţi în mod direct sau prin angajator, respectiv de persoanele fizice şi juridice care angajează personal salariat, din subvenţii şi/sau transferuri de la bugetul de stat pentru persoanele scutite conform prevederilor prezentei legi, precum şi din alte surse – donaţii, sponsorizări, dobânzi şi alte venituri, potrivit legii.

Cotele procentuale de contribuţie sunt:

a) 5,5% pentru asigurat;

b) 5,2% pentru angajator, valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,2% aplicată la un salariu de mediu brut pe ţară, lunar, pentru fiecare angajat;

c) 5,5% pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse; valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,5% aplicată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote procentuale, care se aplică asupra: veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente; veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b); indemnizaţiilor de şomaj; pensiilor care depăşesc suma de 740 de lei, pentru cuantumul ce depăşeşte această sumă;  veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) – e); În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-f) al căror valoare se situează sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, contribuţia datorată nu poate fi mai mică decât cota procentuală aplicată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Contribuţia lunară a categoriilor de persoane asigurate, pentru care plata se face din alte surse, se suportă astfel:

– pentru coasiguraţi, respectiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, aşa cum sunt definiţi în Legea nr.571/2006 cu modificările şi completările ulterioare:

– în situaţia în care venitul impozabil lunar al persoanei asigurate depăşeşte dublul salariului minim brut pe ţară, persoana asigurată va plăti contribuţia de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe ţară, lunar, pentru fiecare persoană coasigurată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Goth

    joi, 12.07.2012 at 10:23

    „Potrivit proiectului, cotele procen­tua­le de con­tribuţie sunt … 5,2 pentru angaja­tor (valoa­rea acestei contribuţii nu poate fi mai mi­că de 5,2 la sută aplicată la un sala­riu mediu brut pe ţară, lunar, pen­tru fiecare angajat).”
    Domnilor de la MS, ganditi-va bine ce efecte economice asupra numarului contribuabililor, a somajului, a procentului colectarii si deci automat si asupra incasarilor la bugetul MS va avea aceasta masura. Se pare ca autorul/autorii acestui articol din lege nu sunt constienti de care e realitatea economica la nivel micro si cum influenteaza ea realitatea economica la nivel macro, gandesc strict pe felia lor, a incasarilor MS, analog cum s-a procedat si pe vremea lui Pogea si Boc, care doreau incasari mai mari la impozitul pe profit fara sa gandeasca ca vor pierde pe alta parte mult mai mult. Nu e o idee buna niciodata sa ceri mediului economic mai mult decat poate sa dea, fiindca intr-un fel sau altul, vei pierde mai mult decat obtii.
    Acest articol din lege va avea un efect economic ca si al forfetarului. Caz concret, in cazul meu, eu si sotia ne vom da demisiile din „functiile” de angajati la propria firma, si evident nu vom mai angaja pe nimeni, desi am fi avut nevoie, ca am fost siliti sa mai dam dam oameni afara ca sa compensam forfetarul, (dupa care abia ne-am mai revenit, de scurt timp), sau, in caz extrem, vom inchide firma complet. Daca actualul guvern are nevoie de noi convulsii economice ca cele din 2009-2010, cand economia pica cu peste 5-7% din PIB pe an, situatia de pornire actuala fiind insa una si mai proasta, n-are decat sa continue cu aceasta versiune. Voi deschide o afacere in alta tara, ceea ce aveam oricum in plan daca mai ramanea fosta guvernare, mi-am pregatit terenul si rezolvat problemele care ma tineau „legat de glie”, si somerii ii las atunci statului roman. Nu sunt multi, firma e mica, dar firmele mici sunt multe, iar cumulat la scara nationala va conta serios, fiindca, fie ca firmele pleaca din tara, fie ca se inchid, fie ca dau angajati afara, asta va fi efectul. Iar datul angajatilor afara il vor face si firmele mai mari, daca ramane aceasta versiune a cotelor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax