Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiectul noii legi a educaţiei prevede EXAMEN de ADMITERE la LICEU, pe lângă Evaluare Naţională. Alte propuneri

examen scoala

Publicat

examen scoala Proiectul noii legi a Educaţiei introduce din nou concurs de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională. De asemenea, se propune descentralizarea şcolilor şi reprezentare 25% pentru studenţi în conducerea universităţilor.

Acest proiect urmează să intre în dezbatere publică de săptămâna viitoare, iar ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îl vrea adoptat de Parlament până la sfârşitul anului.

Una dintre cele mai importante modificări din proiectul de lege este introducerea concursului de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, deşi ministrul a exclus iniţial posibilitatea introducerii ambelor examene.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ şi ADMITERE LICEU 2015: Modificări, calendar şi detalii. Tot ce trebuie să ştie elevii despre examene şi înscrieri

Potrivit proiectului de lege, „admiterea la liceu/şcoală profesională se realizează prin concurs, în baza fişei de opţiuni individuale depusă de candidaţi la înscriere. Fişa cuprinde opţiuni din oferta educaţională naţională exprimate în ordinea preferinţelor”. Mai exact, dacă la un liceu, numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni (Mate-Info, Ştiinţe sociale), este mai mare decât numărul locurilor disponibile, se organizează examen de admitere.

În prima etapă se va realiza admiterea cu probă de examen şi în a doua etapă, admiterea prin repartiţie computerizată la liceele la care au rămas locuri libere.

Nota de la examenul de admitere va conta în proporţie de 50% la media de admitere.

Media de admitere se calculează astfel: portofoliul educaţional – 20% (compus din mediile anilor de gimnaziu şi alte diplome şi activităţi extraşcolare), media probelor scrise de la Evaluarea Naţională – 30% şi nota obţinută la examenul de admitere – 50%.

Dacă numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni, nu depăşeşte numărul calculul mediei este: portofoliul educaţional – 40% şi media probelor scrise de la Evaluarea Naţională – 60%.

În schimb, admiterea la şcolile profesionale se face doar prin concurs în baza portofoliului educaţional.

Documentul nu include modificările aduse procedurii de înscriere la ora de Religie.

La capitolul descentralizare în şcoli, concursurile pentru ocuparea posturilor de profesori ar urma să fie organizate de unităţile de învăţământ, nu de inspectoratele şcolare.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate