Eveniment
Promisiunile electorale nu mor, se transformă: Marile abatoare ale lui Dîrzu, înlocuite cu micile abatoare volante ale lui Atanasiu
Micii crescătorii de animale din zonele rurale și alpine ar putea avea la dispoziție abatoare volante pentru sacrificare, atestare veterinară a cărnii, pentru a o putea introduce legal în circuitul pieței. Acesta este obiectul unui nou proiect de lege inițiat marți de senatorul Teodor Atanasiu, împreună cu senatorul liberal de Mureș, Akos Mora. „Cu domnul Dîrzu nu mai fac nimic, că am făcut o lege și nu vine să mă ajute la comisii. Acuma am făcut-o pe asta fără dânsul, deși el a promis abatoarele în Apuseni, nu eu”, a spus Atanasiu.
Promise în campania electorală a parlamentarelor de către deputatul PSD Ioan Dîrzu, abatoarele pentru sacrificarea animalelor din zone rurale sau de munte ar putea deveni un serviciu public pus la dispoziția cetățenilor de către Consiliile Județene, prin lege. Este vorba despre abatoare volante, de capacitate mică, ce vor putea fi solicitate de producători. Dacă în prezent, micii fermieri nu au dreptul să vândă carne și recurg adesea la „piața neagră”, aceștia vor putea obține atât sacrificarea cât și documentele de atestare veterinară a cărnii, ceea ce le va permite să o introducă legal în circuit comercial.
„Abatoarele volante vor fi un nou serviciu public pe care trebuie să îl ofere Consiliile Județene pentru cetățeni. Legea își propune să pună în valoare producția micilor fermieri și a celor care fac agricultură pe asociații familiale. În România și în Uniunea Europeană nu mai poți sacrifica animale decât în abatoare specializate, or acestea sunt puține și nu sunt convenabile ca distanță pentru micii producători de carne. Dacă nu faci sacrificarea acolo, nu primești avize de la veterinar pentru a putea comercializa carnea și trebuie să o folosești pentru consumul propriu sau să faci evaziune fiscală pentru a o introduce în circuitul pieței. Pentru a stopa evaziunea fiscală și a veni în sprijinul producătorilor mărunți, am făcut un proiect de lege prin care fiecare Consiliu Județean este obligat să pună la dispoziția cetățenilor abatoare volante, care se deplasează la cerere în zonele din județele unde este necesar și unde să se facă sacrificarea și unde să poată primi documentele de atestare veterinară”.
Așa cum se întâmplă în alte țări, abatoarele vor fi amenajate în TIR-uri dotate special, ce se vor deplasa în zonele solicitate de fermieri, Asociații ale Producătorilor sau Primării. Au capacitate mică, fiind dedicate micilor producători. „Astfel, se rezolvă introducerea cărnii în circuit comercial fără niciun fel de problemă. În prezent, este foarte costisitoare deplasarea cărnii la abatoarele existente. Așa, se comandă abatorul volant și se rezolvă problema bovinelor, a porcinelor și inclusiv a păsărilor”, a mai spus Atanasiu.
Finanțarea va intra în atribuția Consiliilor Județene, care va fi obligate să acceseze fonduri europene prin programe de dezvoltarea serviciilor și producții animaliere, pe 2014-2020. Sacrificarea şi analizele de carne vor fi plătite de proprietar, însă costurile vor fi mult mai mici dat fiind că nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze. Desigur, toată povestea se află deocamdată doar la stadiul de proiect.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News