Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propuneri pentru modificarea Codului rutier. Amenzi mai mari pentru alcool la volan, suspendarea permisului pentru viteză peste 31 km/h şi înregistrări video

Publicat

Un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere pe site-ul MAI prevede modificări la Codul Rutier prin care se stabilesc amenzi mai mari pentru trecerea pe culoarea roşie sau neregulamentară la calea ferată ori pentru conducerea sub influenţa alcoolului, dar şi suspendarea permisului dacă se depăşeşte viteza legală cu minimum 31 kilometri la oră. De asemenea, se reglementează căile de atac în justiţie referitor la procesele verbale de constatare a contravenţiilor, dar şi modul în care trebuie să procedeze vânzătorul unei maşini, pentru a nu se afla în situaţia în care autovehiculul vândut nu este radiat de pe numele acestuia şi trebuie să plătească în continuare amenzi sau taxe pentru un bun pe care nu-l mai are în proprietate.

Citește și Noul COD RUTIER 2015: De vineri, vorbitul la telefon „costă” cât un smartphone. Ce trebuie să respecte şoferii şi pasagerii

Tot în textul proiectului de ordonanţă se propune crearea unui cont unic la nivel naţional în care se încasează amenzile de circulaţie aplicate cetăţenilor străini pe teritoriul României şi se introduce înregistrarea video sau audio a probei teoretice şi practice la examenul pentru eliberarea permisului de conducere, cu scopul de a verifica legalitatea desfăşurării acestuia.

Se stabileşte în mod concret sancţiunea pentru conduita ilicită a persoanei/ cumpărătorului care nu îşi îndeplineşte obligaţia de a înmatricula autovehiculul. Vânzătorul va trebui să comunice în scris/electronic operaţiunea efectuată şi datele noului proprietar în termen de cinci zile lucrătoare, autorităţii competente, care face menţiunea corespunzătoare în evidenţe.

Se prevede obligaţia pentru conducătorii de vehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă de a se asigura că, pe timpul conducerii vehiculului, persoanele minore poartă centurile de siguranţă sau sunt transportate numai în dispozitive de reţinere omologate în condiţiile prevăzute de regulament. Actuala normă nu permite sancţionarea conducătorului de vehicul pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră, în realitate acestuia revenindu-i obligaţia de a se asigura că minorul este transportat în condiţii de siguranţă. Norma propusă instituie un mecanism concret de responsabilizare a conducătorului auto care transportă persoane minore, acestea neavând reprezentarea necesară a pericolului la care se expun în situaţia implicării vehiculului într-un eveniment rutier.

În cazul interdicţiei conducătorilor de vehicule de a folosi telefoanele mobile, se introduce şi “alte echipamente cu această funcţie”, atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip «mâini libere». Se ţine cont de evoluţia tehnologică în domeniu a dispozitivelor respective, precum şi faptul că utilizarea acestora în timpul mersului afectează în în mod grav atenţia conducătorului şi creează un risc concret pentru accidente rutiere.

Se introduce interdicţia conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, pe lângă cea a băuturilor alcoolice. În textul proiectului se motivează că această completare este este necesară având în vedere că în actualul text normativ nu este prevăzută în mod distinct şi imperativ această interdicţie, ea fiind dedusă din existenţa unei norme de sancţionare cu caracter penal sau contravenţional, după caz.

Se propune un nou mecanism de sancţionare pentru depăşirea cu 31 până la 40 km, respectiv 41 până la 50 km/oră a vitezei maxime admise (pentru care se propune inclusiv suspendarea dreptului de a conduce), respectiv pentru depăşirea cu peste 60 km/h a limitei maxime prevăzute pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul căreia i se aplică [alin.(3) la art. 105]. De exemplu, conducerea unui autovehicul din categoria B cu o viteză de peste 110 km/h în localitate.

Nerespectarea normelor privind obligaţia de a acorda prioritate pietonului angajat regulamentar în traversare, nerespectarea de către conducătorii auto a culorii roşii a semaforului, nerespectarea interdicţiei de a conduce un autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, precum şi nerespectarea obligaţiei privind oprirea autovehiculului la trecerea la nivel cu calea ferată sunt sancţionate mai aspru prin trecerea lor în clase superioare de amenzi.

De asemenea, se propune introducerea unui regim distinct de sancţionare administrativă, prin majorarea perioadei de suspendare aplicată pentru producerea unui accident rutier soldat cu victime, în situaţia în care instanţa de judecată sau, după caz, procurorul dispune neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale sau achitarea cu aplicarea unei sancţiuni administrative, având în vedere faptul că a fost produsă ca o consecinţă a nerespectării unei norme rutiere.

Se mai include stabilirea unui cont unic la nivel naţional în care se încasează amenzile aplicate cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, cetăţenilor Spaţiului Economic European, cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, străinilor, apatrizilor sau cetăţenilor români cu domiciliul ori, după caz, rezidenţa normală în străinătate. Motivul este diminuarea riscului de neîncasare şi reducerea costurilor ocazionate de executarea silită şi urmăririi situaţiei sancţiunilor respective prin utilizarea unor platforme electronice.

Procurorul sau instanţa de judecată poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, pe toată durata efectuării cercetărilor, în faza urmăririi penale, respectiv pe toată durata judecării cu excepţia cazului în care organul judiciar ar aprecia necesară revizuirea din oficiu, ori la sesizarea organelor de poliţie.

O altă prevedere menţionează abrogarea alin.(2) şi (3) ale art. 120 referitoare la comunicarea proceselor-verbale ale cetăţenilor străini/cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa normală în străinătate Inspectoratului General al Poliţiei Române care transmite Inspectoratului General al Politiei de Frontieră, numele şi prenumele contravenientului, numărul paşaportului şi al procesului-verbal de constatare a contravenţiei, precum şi suma datorată, pentru a fi luate în evidenţă şi a fi condiţionată intrarea pe teritoriul României a contravenientului.

Se introduc norme referitoare la înregistrarea video şi după caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare a probei teoretice şi a probei practice la examenul pentru eliberarea permisului de conducere, cu scopul de a verifica legalitatea desfăşurării acestuia.

Vezi INTEGRAL OG pentru modificarea OG 195-2002.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comentarii

 1. stefan

  sâmbătă, 14.09.2013 at 05:52

  Aiuritii astia vor ca ptr depasirea vitezei sa propuna spanzurarea sau tragerea in teapa.In acest fel in cativa ani vor ramane doar bolnavii mintal cu propuneri aiuristice.Alooo e o greseala in conducere nu atentat terorist.Vreau prin lege 0,8% alcool ca la Londra ptr ca la masa sa beau un pahar de vin fara teama de Garcea, sa am autostrazi fara taxe asa ca in Germania.Dar cine sunt eu,un amarat de cetatean cu conducatori fara viziune din Ro.Ptr toate astea va mutati in Germania sau UK.

 2. relu

  sâmbătă, 14.09.2013 at 13:40

  Ar trebui sa vedeti de ce la noi costa km de autostrada dublu fata de Bulgari, de ce se fura bani care se aloca pentru asfaltare, pentru cainii fara stapan, bani care se aloca la apia , bani care se aloca pentru ajutoare de la UE, Sa inteleg ca nu mai aveti ce fura si trebue sa mariti amenzile, sa va puteti mari salariile, faceti drumuri sa circulam ca in alte tari europene, sunteti toti niste hoti care vreti sa ciupiti tot de pe bietul om de rand, nu mai puneti atatea biruri,.sar putea sa explodam si va mai fi o revolutie , nu v-am ales ca sa devenim slugile voastre!!!!

 3. sile

  sâmbătă, 14.09.2013 at 17:15

  Eu propun pedeapsa capitala! E totuna, de unde sa platesti 16000 de lei cand salariul tau e de 600 (minim pe economie: 800 – impozitele si taxele catre stat ramai cu 600). Nici macar bancile nu te crediteaza cu suma aia. Deci nu vei putea plati amenda, deci nu vei mai avea dreptul sa conduci un autoturism in vecii vecilor! AMIN!!!!

 4. nicu

  duminică, 15.09.2013 at 08:45

  domnilor de la guvernare ar trebui demisi urgent pe cei care au propus aest cod rutier care intrece orcice limita a bunului simt….

 5. Ursuletul

  luni, 16.09.2013 at 13:16

  Foarte bine ar fi daca se vor mari sanctiunile. Traficul a ajuns ca in jungla, este plin de „smecheri”, inculti care nu cunosc indicatoarele rutiere si reguli minime de bun simt. Este singura solutie pentru un trafic civilizat la un popor necivilizat ….. Numai sa se aplice aceste sanctiuni …. la toti la fel …..

 6. nicu

  luni, 16.09.2013 at 21:50

  eu sunt convins ca inasprirea sanctiunilor nu vor avea nici un efect ca baietii smecheri nu vor primi nici o sanctiune si vor circula toti tot asa de prost ca pana acuma …asa se va intampla cu certitudine

 7. Pingback: Modificarea CODULUI RUTIER 2013 | Radu Stroe: „Amenzile sunt într-adevăr prea mari. Proiectul va suferi modificări” | Alba24

 8. remus

  joi, 26.09.2013 at 20:39

  propun ca fiecare examinator sa fie dotat cu un sistem de inregistrare astfel incat sa poata sa faca dovada unei examinari corect. reclamatiile vin tot la ei doar nu dau examen cu instructorul….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 23-29 mai: săptămână antrenantă pentru toate zodiile. Care sunt zilele cu vești bune și cele cu încurcături

Publicat

Săptămâna 23 – 29 mai este plină de aspecte puternice, rezonabile, benefice și chiar norocoase. Toate zodiile vor avea mai multă forță, mai mult focus și mai multă determinare.

Fiecare va începe pași noi și proiecte noi, iar Mercur retrograd va fi oarecum atenuat de Venus care va începe parcursul ei prin zodia Taurului, de sâmbătă după-amiază.

Vești bune pentru toată lumea și, în prag de lună nouă, mai avem o zi de încurcături, duminică.

Ecoul zilei de luni se va face simțit cel puțin până pe 3 iunie și este recomandată multă concentrare și claritate în idei, dar mai ales multă atenție la simțuri, la instincte și la intuiție; vor avea și ele un rol major în această perioadă.

Lecția săptămânii:

 • să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem și să fim recunoscători chiar și pentru micile reușite.

Motorul săptămânii:

 • focul interior prinde mai multă vigoare și ne simțim cu toți mai vizualizați și cu mai multă putere și putință.

HOROSCOP săptămânal 23-29 mai

Horoscop 23-29 mai: Berbec

Unele energii negative îți cam încearcă starea. Dar și multă forță pe care vei începe să o recapeți deja de miercuri încolo.

Nu le pune împreună și evită să fii pus în situații distructive. Te simți reconstruit, vitalizat, poți orice și ești pe valul tău preferat!

Horoscop 23-29 mai: Taur

Mercur retrograd te încearcă de luni, iar Venus te iubește de sâmbătă. Viața ta pare un carusel și poate că uneori te poți bucura de senzația de parc de distracții, dar nu uita să rămâi concentrat și cu mintea clară.

Peste toate trebuie să te cunoști pe tine cel mai bine.

Horoscop 23-29 mai: Gemeni

Trec toate, avem noi o vorbă! Pare că și pentru tine ușor  ușor simți că problemele se îndepărtează și că poți respira propriul tău aer, liniștit. Doar un semnal este poate haosul interior care va începe și ele să se aranjeze din weekend.

Surpriza cea mai frumoasă, dragostea!

Horoscop 23-29 mai: Rac

Foarte multe aspecte care nu te vor lăsa să arzi etapele prea rapid și nici să treci la lecții sau la alte niveluri până ce nu vei învăța pe cele vechi. Luna neagră este în zodia ta și mai are niște luni bune de stat.

horoscop rac

Recomandarea săptămânii: fii dispus să privești în oglindă și partea ta pozitivă și partea ta negativă! Dar mai ales să știi ce loc vrei să le dai în identitatea ta.

Horoscop 23-29 mai: Leu

Ca niște sirene în apă, cu plăcerea de a pluti, dar cu multă determinare de a trece peste unul dintre cele mai grele dolii personale.

horoscop leu

Ceea ce te întărește foarte tare, în timp, pentru că pare să te mai țină în această stare încă o vreme.

Horoscop 23-29 mai: Fecioară

Poate dintre cei mai norocoși, vine vremea vindecării. Ai șanse să vindeci tot ce este în neregulă și o perioadă mai bună sau mai valoroasă nu va mai fi curând.

horoscop fecioara

Profită de toate forțele și mecanismele vindecării, indiferent de domeniul pe care trebuie să repari ceva.

Horoscop 23-29 mai: Balanță

Ai excese pe care le faci și trebuie să vezi care sunt ele și cum te rearmonizezi.

horoscop balanta

Venus în Taur te va susține foarte bine după weekend și poți avea reușite; acelea care contează cu adevărat pentru tine.

Horoscop 23-29 mai: Scorpion

Prin natura ta îți place să înțepi, dar din această săptămână te faci mai rău sau înțepi cu mai multe veninuri.

horoscop scorpion

Dacă asta este concluzia lecțiilor învățate atunci ce putem noi spune, dacă este rezultatul lecțiilor neînvățate, atunci probabil că va fi doar un mecanism de autoapărare și semn că ești la limita supraviețuirii.

Horoscop 23-29 mai: Săgetător

Multe lucruri benefice te țin în brațe pentru a te ajuta să îți atingi nivelul de onoare pe care ți-l dorești.

horoscop sagetator

Pe orice plan și din orice domeniu, ceea ce contează încă, probabil multe luni din acest an este onoarea pe care tu o ai sau cea pe care o dorești.

Horoscop 23-29 mai: Capricorn

Multă poftă de viață și nu numai. Libidoul tău este mai crescut decât în ultima vreme și asta se va vedea în atitudinea ta și probabil și în dormitor.

horoscop capricorn

Ai o săptămână foarte antrenantă. Dezvoltarea creativității va fi ca o joacă frumoasă și poți avea parte de noi pasiuni. Pentru unele cupluri apar și bebeluși!

Horoscop 23-29 mai: Vărsător

Ce frumoase descoperiri vei face tu în această săptămână! Sistemele tale sunt mai clare și poftele tale mai sigure. Glanda pineală se dezvoltă din plin și clarviziunea își face mai mult loc în viața ta.

horoscop varsator

Vezi ce răspunsuri ai despre spiritul tău! Foarte fascinante aspectele pentru zodia ta! Și foarte mistice experiențele pe care le vei trăi.

Horoscop 23-29 mai: Pești

Încă mai sunt lucruri care te intoxică; sau mai bine zis, tu singur ai niște socoteli cu propria ta persoană. Vezi ce zice Mercur retrograd să fii atent, pentru că nu te lasă liniștit încă.

horoscop pesti

Atenție că ești mai vulnerabil la alergii sau poate ai nevoie de un detox. Oricâte proiecte financiare bat la ușă, nu te neglija!

Horoscopul săptămânal este transmis pentru Alba24 de către astrologul Maria Sârbu: Youtube: Maria Sarbu – YouTube

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE națională clasa a VI-a 2022: testări pentru elevi, miercuri și joi. Modele de subiecte

Publicat

Miercuri și joi, se organizează testări de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VI-a. Este vorba despre verificarea competențelor la Limbă și comunicare, respectiv Matematică și Științe ale naturii. Rezultate vor indica nivelul de pregătire ale elevilor până la acest nivel de învățământ, însă nu vor fi trecute în catalog.

Testele elaborate pentru Evaluare națională clasa a VI-a sunt structurate astfel:

 • primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare”
 • al doilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale
  naturii”

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se asigură testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română

Testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” sunt evaluate de echipe formate din două cadre didactice, unul cu specialitatea limba şi literatura română şi celălalt cu specialitatea limba modernă. În cazul elevilor care au urmat studiile într-o limbă a minorităţilor naţionale, echipa este formată din trei cadre didactice, doi având specializările menţionate anterior, iar al treilea având specialitatea limba şi literatura maternă.

Pentru EN VI, testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curricular „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice, unul cu specialitatea matematică, al doilea cu specialitatea fizică, al treilea cu specialitatea biologie.

Evaluarea fiecărui test se face cu respectarea strictă a baremului şi a instrucţiunilor cuprinse în Caietul cadrului didactic.

Calendar Evaluare clasa a VI-a 2022

 • 25 mai: Limbă și comunicare
 • 26 mai: Matematică și Științe ale naturii

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a VI-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Engleză_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Engleză_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Franceză_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Franceză_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Germană_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Germană_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Italiană_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Italiană_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Spaniolă_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Spaniolă_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Săptămâna prevenirii criminalității: acțiunile organizate de Poliția Alba, până în 27 mai

Publicat

În perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, va organiza, zilnic, activități preventive. Obiectivul este sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Luni, 23 mai, va fi dedicată prevenirii discriminării, marți, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice, iar miercuri 25 mai vor fi abordate teme care vizează prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori.

Joi, 26 mai, polițiștii vor desfășura activități specifice pentru siguranța online.

Vineri, 27 mai, activitățile vor fi dedicate preveniri infracțiunilor contra patrimoniului și siguranței rutiere, urmând să fie organizate ample acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la cele mai eficiente modalități de protejare a locuințelor și bunurilor personale, acțiuni în trafic, menite să sporească siguranța rutieră și concursuri dedicate celor mai mici participanți la traficul rutier.

Regulile de circulație rutieră, explicate copiilor

Premergător Săptămânii Prevenirii Criminalității, dar în spiritul evenimentului, ieri, 21 mai, polițiștii Serviciului Rutier împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost alături de participanții la Junior Bike Race, concurs de montain-bike, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, care s-a desfășurat în comuna Ciugud.

Au fost repetate regulile de circulație rutieră dedicate bicicliștilor și pietonilor și s-au legat prietenii.

Grupul de copii ucraineni, prezenți la competiție, au învățat lecția siguranței în limba lor maternă, de la o polițistă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, vorbitoare de ucraineană.

Prin temele abordate în cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalității”, polițiștii doresc să concentreze un număr mare de întâlniri cu cetățenii într-o perioadă de timp bine determinată, astfel încât, în colaborare cu parteneri – autorități locale, unități de învățământ sau mass-media, cetățenii să fie informați despre necesitatea adoptării unei conduite de auto protecție, în vederea reducerii riscului de victimizare.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cetatea Dacică de la Căpâlna, preluată în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru restaurare. Proiectul intră la vot

Publicat

Consiliul Județean Alba va prelua în administrare Cetatea dacică de la Căpâlna. Autoritatea intenționează să restaureze locația aflată pe lista monumentelor UNESCO. Proiectul intră la vot în ședința din 24 mai.

Cetatea urmează să fie trecută din proprietatea comunei Săsciori în proprietatea consiliului, având în vedere prevederile Legii nr. 23 din 20 martie 2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora.

Mai multe licitații pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a acesteia, organizate în ultimii trei ani de Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanți.

”Conform legislației în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, are obligația să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecţie a acestora, să protejeze, să conserve şi să pună în valoare Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Pentru realizarea acestor obligații, Situl arheologic Căpâlna, care cuprinde Cetatea de la Căpâlna și zona primară de protecție, trebuie să fie cuprins în domeniul public al Județului Alba, conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executărilor lucrărilor de construcție, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, de arată în documentația proiectului.

Cetatea dacică de la Căpâlna, parte din reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia

Cetatea dacică de la Căpâlna, ridicată în timpul domniei lui Burebista, este așezată strategic la o altitudine de aproape 610 metri, având o poziţie dominantă pe Valea Sebeșului.

Cetatea bara accesul pe drumul care, pornind de la Polovragi, străbătea munţii prin Pasul Urdele şi cobora în Valea Sebeșului.

Împreună cu fortificaţiile Costeşti, Baniţa şi Tilişca, forma o reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia, însă a fost distrusă de un incendiu de proporţii ce a avut loc în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea.

Cetatea Dacică de la Căpâlna (sec. I a. Chr – II p. Chr) a fost edificată pe „Dealul Cetății” care se înalță în stânga râului Sebeș (Valea Frumoasei), legat fiind de restul înălțimilor de o șa îngustă și mărginit de două pâraie (Valea Gărgălăului și Pârâul Râpii).

Cetatea dacică de la Căpâlna face parte din complexul Cetăților dacice din Munții Orăștiei. Aceasta este cuprinsă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de „Sit arheologic Căpâlna” .

Șaua de legătură a fost barată de daci cu șanțuri și valuri de pământ prevăzute cu palisade. Partea superioară a mamelonului, amenajată în terase, este apărată de un turn-locuință prins în zidul de incintă.

Turnul-locuință se află în dreptul zonei de acces în sit, pe o platformă tăiată în stâncă. Are plan pătrat ( latura de 9,5 metri și grosimea zidului de 1,73 m) și intrarea pe latura de E (largă de 1,26 m).

Zidul de incintă, inegal ca grosime (de la 1,5 m la 2,5 m) se păstrează acum pe cea mai mare parte din lungimea sa doar cu un singur parament (cel exterior).

Perimetrul cetății (zidul și turnul – locuință) măsoară 280 de metri. Intrarea în cetate se făcea prin turnul de pe latura de S. Pe latura de N-E se afla o intrare secundară mărginită de două ziduri.

În interioriul cetății se ridicau mai multe construcții: pe cea mai înaltă terasă un turn de veghe din lemn, o construcție cu pereții de lemn și baza din piatră lângă turnul – locuință, o scară cu bază de piatră, un canal și mai multe barăci de lemn.

Zona protejată Căpâlna

„Zona protejată Căpâlna” are o suprafață de 490 ha (din care situl Căpâlna – 55 ha) și se situează în sud-vestul teritoriului administrativ al comunei Săsciori, la circa 2 kilometri de vatra satului Căpâlna.

Calea de acces este DN 67 C Transalpina, care leagă orașele Sebeș (Alba) și Novaci (Gorj). Situl are un singur acces, prin șaua care leagă Dealul Cetății de Dealul Stăunilor.

Accesul pe platoul pe care este amplasată Cetatea Dacică Căpâlna se poate face pornind de la șosea pe o potecă de cca. 2,3 kilometri, parțial circulată cu mijloace auto 4 x 4.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax