Actualitate
Propuneri pentru modificarea Codului rutier. Amenzi mai mari pentru alcool la volan, suspendarea permisului pentru viteză peste 31 km/h şi înregistrări video
Un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere pe site-ul MAI prevede modificări la Codul Rutier prin care se stabilesc amenzi mai mari pentru trecerea pe culoarea roşie sau neregulamentară la calea ferată ori pentru conducerea sub influenţa alcoolului, dar şi suspendarea permisului dacă se depăşeşte viteza legală cu minimum 31 kilometri la oră. De asemenea, se reglementează căile de atac în justiţie referitor la procesele verbale de constatare a contravenţiilor, dar şi modul în care trebuie să procedeze vânzătorul unei maşini, pentru a nu se afla în situaţia în care autovehiculul vândut nu este radiat de pe numele acestuia şi trebuie să plătească în continuare amenzi sau taxe pentru un bun pe care nu-l mai are în proprietate.
Citește și Noul COD RUTIER 2015: De vineri, vorbitul la telefon „costă” cât un smartphone. Ce trebuie să respecte şoferii şi pasagerii
Tot în textul proiectului de ordonanţă se propune crearea unui cont unic la nivel naţional în care se încasează amenzile de circulaţie aplicate cetăţenilor străini pe teritoriul României şi se introduce înregistrarea video sau audio a probei teoretice şi practice la examenul pentru eliberarea permisului de conducere, cu scopul de a verifica legalitatea desfăşurării acestuia.
Se stabileşte în mod concret sancţiunea pentru conduita ilicită a persoanei/ cumpărătorului care nu îşi îndeplineşte obligaţia de a înmatricula autovehiculul. Vânzătorul va trebui să comunice în scris/electronic operaţiunea efectuată şi datele noului proprietar în termen de cinci zile lucrătoare, autorităţii competente, care face menţiunea corespunzătoare în evidenţe.
Se prevede obligaţia pentru conducătorii de vehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă de a se asigura că, pe timpul conducerii vehiculului, persoanele minore poartă centurile de siguranţă sau sunt transportate numai în dispozitive de reţinere omologate în condiţiile prevăzute de regulament. Actuala normă nu permite sancţionarea conducătorului de vehicul pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră, în realitate acestuia revenindu-i obligaţia de a se asigura că minorul este transportat în condiţii de siguranţă. Norma propusă instituie un mecanism concret de responsabilizare a conducătorului auto care transportă persoane minore, acestea neavând reprezentarea necesară a pericolului la care se expun în situaţia implicării vehiculului într-un eveniment rutier.
În cazul interdicţiei conducătorilor de vehicule de a folosi telefoanele mobile, se introduce şi “alte echipamente cu această funcţie”, atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip «mâini libere». Se ţine cont de evoluţia tehnologică în domeniu a dispozitivelor respective, precum şi faptul că utilizarea acestora în timpul mersului afectează în în mod grav atenţia conducătorului şi creează un risc concret pentru accidente rutiere.
Se introduce interdicţia conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, pe lângă cea a băuturilor alcoolice. În textul proiectului se motivează că această completare este este necesară având în vedere că în actualul text normativ nu este prevăzută în mod distinct şi imperativ această interdicţie, ea fiind dedusă din existenţa unei norme de sancţionare cu caracter penal sau contravenţional, după caz.
Se propune un nou mecanism de sancţionare pentru depăşirea cu 31 până la 40 km, respectiv 41 până la 50 km/oră a vitezei maxime admise (pentru care se propune inclusiv suspendarea dreptului de a conduce), respectiv pentru depăşirea cu peste 60 km/h a limitei maxime prevăzute pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul căreia i se aplică [alin.(3) la art. 105]. De exemplu, conducerea unui autovehicul din categoria B cu o viteză de peste 110 km/h în localitate.
Nerespectarea normelor privind obligaţia de a acorda prioritate pietonului angajat regulamentar în traversare, nerespectarea de către conducătorii auto a culorii roşii a semaforului, nerespectarea interdicţiei de a conduce un autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, precum şi nerespectarea obligaţiei privind oprirea autovehiculului la trecerea la nivel cu calea ferată sunt sancţionate mai aspru prin trecerea lor în clase superioare de amenzi.
De asemenea, se propune introducerea unui regim distinct de sancţionare administrativă, prin majorarea perioadei de suspendare aplicată pentru producerea unui accident rutier soldat cu victime, în situaţia în care instanţa de judecată sau, după caz, procurorul dispune neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale sau achitarea cu aplicarea unei sancţiuni administrative, având în vedere faptul că a fost produsă ca o consecinţă a nerespectării unei norme rutiere.
Se mai include stabilirea unui cont unic la nivel naţional în care se încasează amenzile aplicate cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, cetăţenilor Spaţiului Economic European, cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, străinilor, apatrizilor sau cetăţenilor români cu domiciliul ori, după caz, rezidenţa normală în străinătate. Motivul este diminuarea riscului de neîncasare şi reducerea costurilor ocazionate de executarea silită şi urmăririi situaţiei sancţiunilor respective prin utilizarea unor platforme electronice.
Procurorul sau instanţa de judecată poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, pe toată durata efectuării cercetărilor, în faza urmăririi penale, respectiv pe toată durata judecării cu excepţia cazului în care organul judiciar ar aprecia necesară revizuirea din oficiu, ori la sesizarea organelor de poliţie.
O altă prevedere menţionează abrogarea alin.(2) şi (3) ale art. 120 referitoare la comunicarea proceselor-verbale ale cetăţenilor străini/cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa normală în străinătate Inspectoratului General al Poliţiei Române care transmite Inspectoratului General al Politiei de Frontieră, numele şi prenumele contravenientului, numărul paşaportului şi al procesului-verbal de constatare a contravenţiei, precum şi suma datorată, pentru a fi luate în evidenţă şi a fi condiţionată intrarea pe teritoriul României a contravenientului.
Se introduc norme referitoare la înregistrarea video şi după caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare a probei teoretice şi a probei practice la examenul pentru eliberarea permisului de conducere, cu scopul de a verifica legalitatea desfăşurării acestuia.
Vezi INTEGRAL OG pentru modificarea OG 195-2002.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
stefan
sâmbătă, 14.09.2013 at 05:52
Aiuritii astia vor ca ptr depasirea vitezei sa propuna spanzurarea sau tragerea in teapa.In acest fel in cativa ani vor ramane doar bolnavii mintal cu propuneri aiuristice.Alooo e o greseala in conducere nu atentat terorist.Vreau prin lege 0,8% alcool ca la Londra ptr ca la masa sa beau un pahar de vin fara teama de Garcea, sa am autostrazi fara taxe asa ca in Germania.Dar cine sunt eu,un amarat de cetatean cu conducatori fara viziune din Ro.Ptr toate astea va mutati in Germania sau UK.
relu
sâmbătă, 14.09.2013 at 13:40
Ar trebui sa vedeti de ce la noi costa km de autostrada dublu fata de Bulgari, de ce se fura bani care se aloca pentru asfaltare, pentru cainii fara stapan, bani care se aloca la apia , bani care se aloca pentru ajutoare de la UE, Sa inteleg ca nu mai aveti ce fura si trebue sa mariti amenzile, sa va puteti mari salariile, faceti drumuri sa circulam ca in alte tari europene, sunteti toti niste hoti care vreti sa ciupiti tot de pe bietul om de rand, nu mai puneti atatea biruri,.sar putea sa explodam si va mai fi o revolutie , nu v-am ales ca sa devenim slugile voastre!!!!
sile
sâmbătă, 14.09.2013 at 17:15
Eu propun pedeapsa capitala! E totuna, de unde sa platesti 16000 de lei cand salariul tau e de 600 (minim pe economie: 800 – impozitele si taxele catre stat ramai cu 600). Nici macar bancile nu te crediteaza cu suma aia. Deci nu vei putea plati amenda, deci nu vei mai avea dreptul sa conduci un autoturism in vecii vecilor! AMIN!!!!
nicu
duminică, 15.09.2013 at 08:45
domnilor de la guvernare ar trebui demisi urgent pe cei care au propus aest cod rutier care intrece orcice limita a bunului simt….
Ursuletul
luni, 16.09.2013 at 13:16
Foarte bine ar fi daca se vor mari sanctiunile. Traficul a ajuns ca in jungla, este plin de „smecheri”, inculti care nu cunosc indicatoarele rutiere si reguli minime de bun simt. Este singura solutie pentru un trafic civilizat la un popor necivilizat ….. Numai sa se aplice aceste sanctiuni …. la toti la fel …..
nicu
luni, 16.09.2013 at 21:50
eu sunt convins ca inasprirea sanctiunilor nu vor avea nici un efect ca baietii smecheri nu vor primi nici o sanctiune si vor circula toti tot asa de prost ca pana acuma …asa se va intampla cu certitudine
Pingback: Modificarea CODULUI RUTIER 2013 | Radu Stroe: „Amenzile sunt într-adevăr prea mari. Proiectul va suferi modificări” | Alba24
remus
joi, 26.09.2013 at 20:39
propun ca fiecare examinator sa fie dotat cu un sistem de inregistrare astfel incat sa poata sa faca dovada unei examinari corect. reclamatiile vin tot la ei doar nu dau examen cu instructorul….