CUGIR
Protest al angajaților Fabricii de Arme Cugir, anunțat pentru ziua în care ministrul Economiei vizitează Uzina Mecanică. Motivul
Sindicatul ”Apărarea” din cadrul Fabricii de Arme Cugir, a anunțat un miting de protest al angajaților, care se va desfășura joi în fața întreprinderii, între orele 9 și 10.
Liderul sindicatului, Ioan Neagu, a declarat că mitingul a fost autorizat și că angajații încearcă să atragă atenția asupra lipsei contractelor pentru armament, dar și a perspectivei de a obține noi contracte în viitor.
Mai mult, acesta a spus că un contract cu Heckler & Koch, un producător și vânzător de arme de calibru mic și arme ușoare pentru forțele de ordine și forțele militare din întreaga lume, a fost redirecționat spre Uzina Mecanică Cugir (UM Cugir), cealaltă fabrică din oraș.
Sindicaliștii consideră că Fabrica de Arme Cugir a pierdut artificial acest contract.
Protestul coincide cu vizita la Cugir a ministrului Economiei, Ștefan Radu – Oprea. Acesta va vizita exact UM Cugir, cu prilejul unui eveniment aniversare: 225 de ani de activitate a fabricii.
Oprea va vizita secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II).
Cele două fabrici sunt politizate de ani întregi. PSD și PNL fac schimb de cadre la vârful UM Cugir și al Fabricii de Arme din Cugir. Acest lucru se întâmplă de așa de mult timp, încât rocada între directorii de partid a devenit o cutumă.
Problemele economice ale celor două firme de stat sunt destul de acute și au generat, acum 3 ani, proteste masive pentru salarii și condiții de muncă.
Salariile au fost atunci ușor mărite, dar problema nu s-a rezolvat.
Spre exemplu, fabricile sunt ținute la discreția statului care nu le oferă comenzi, dar trebuie să și producă pentru clienți externi, pentru a supraviețui.
Doar că, dacă una dintre fabrici are o comandă externă dar în același timp MApN îi face o altă comandă, trebuie să renunțe la contractul extern și să execute producția pentru MApN, a explicat o sursă din interiorul sistemului de Apărare.
Asta ar fi normal, mai explică sursa, doar că MApN nu plătește producția la prețul pieței și nici la valori actualizate, ci la nivelul din bugetul aprobat la începutul anului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Lucian
miercuri, 13.11.2024 at 19:14
Dar cind si sindicatele din Cugir anul acesta au semnat un protocol de colaborare cu psd, le-a fost bine lor liderilor? Ori filialelor.?
Salariatii ar trebui sa stie de jocul acestor lideri.
Daca nu cred ca exists un astfel de protocol, pot sa il postez.