Actualitate
PROTESTUL angajaţilor din primării. Ministrul Muncii: Nu se pot majora, deocamdată, salariile. Ce se întâmplă cu norma de hrană şi voucherele de vacanţă
Marţi, aproximativ 600 de angajaţi din primării din judeţul Alba au fost în grevă, o oră, la începutul programului, potrivit sindicatelor din administraţia publică locală. La nivel naţional, acţiunea de protest a fost susţinută de circa 30.000 de membri de sindicat, transmite FNSA. Funcţionarii sunt nemulţumiţi de salarii şi vor vouchere de vacanţă şi normă de hrană.
Însă ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, spune că nu sunt posibile majorări salariale pentru angajaţii din administraţiile publice locale şi judeţene, în acest moment. „Mărirea salarială nu este posibilă decât în cadrul legii la care lucrăm. Avem o constrângere bugetară şi nu vorbim despre un sac fără fund”, a spus ministrul Muncii, citat de Digi24.
„Problemele, primele două, legate de norma de hrană şi de voucherele de vacanţă – cerinţa lor a fost ca acolo unde autorităţile publice locale îşi permit să poată acorda. Şi aici am spus, de principiu, da”, a adăugat Pîrslaru.
„Problema este dacă setăm un nivel de performanţă financiară de genul ca măcar veniturile proprii să fie 80% din totalul veniturilor dintr-o administraţie publică locală”, a mai spus ministrul.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a organizat marţi, 5 iulie, grevă cu întreruperea programului de lucru timp de o oră, “în semn de protest faţă de politicile salariale inechitabile în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile salariaţilor din administraţia publică locală din România, în comparaţie cu cei din administraţia centrală”, transmit sindicatele.
La protest au participat aproximativ 30.000 de membri de sindicat de pe întreg teritoriul ţării, potrivit FNSA. În judeţul Alba, au fost în grevă aproape 300 de angajaţi din Primăria Alba Iulia, a precizat liderul de sindicat din instituţie, Delia Dumitru. În judeţ, alţi 300 de funcţionari au mai susţinut protestul la primăriile din Sebeş şi Cugir, a completat liderul Cartel Alfa, Ioan Petruţ. Cu toate acestea, greva nu a afectat activitatea administraţiilor publice, potrivit unor surse locale.
“Mulţumim pe această cale cetăţenilor pe care îi deservesc salariaţii reprezentaţi de către FNSA, pentru faptul că au înţeles că protestul nu a fost îndreptat împotriva lor. Asigurarea unor drepturi salariale decente pentru salariaţii din primării şi consilii judeţene contribuie la stoparea exodului profesioniştilor din administraţia publică locală, la îmbunătăţirea actului administrativ şi, implicit, asigurarea unor servicii de calitate către populaţie”, mai transmite FNSA, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, FNSA a făcut apel către toate organizaţiile sindicale din administraţia publică locală din România, să se alature protestului, însă deocamdată niciuna nu a răspuns favorabil.
FNSA precizează că, dacă revendicările nu vor fi soluţionate în mod favorabil, va continua cu organizarea unei greve în 12 iulie, pe tot parcursul zilei şi apoi grevă generală din 19 iulie.
Revendicările salariaţilor din administraţia publică locală:
„1. Acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin această modificare legislativă se elimină discriminările că din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept, iar alţii nu.
2. Acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.
3. Ţinând cont de faptul că salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală sunt mai mici decât cele din administraţia publică centrală, solicităm majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%.
4. Eliminarea în totalitate a Art 32 (4) din OUG nr. 20/2016″, potrivit FNSA.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News