Actualitate
Raport CJPC Alba: Produse distruse și scoase de pe piață în urma controalelor efectuate de inspectori în luna martie
În decursul lunii martie, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Alba au aplicat amenzi de 160.250 lei, raportate prin 178 de procese verbale de constatare a contravenţiei. Consumatorii care au depus plângeri către instituţie au reclamat calitatea unor produse şi servicii, fiind înregistrate 59 de astfel de reclamații. Au fost efectuate peste 334 de acţiuni de control, majoritatea fiind în domeniul produselor alimentare. Valoarea totală a produselor şi serviciilor neconforme controlate este de 91.982,79 lei.
Valoarea vărsămintelor la buget încasate operativ şi executări silite este de 42.250 lei.
În luna martie, CJPC Alba a efectuat 334 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit 178 procese verbale de constatare a contravenţiei, 153 procese verbale de constatare, proces verbal de prelevare, 2 procese verbale de distrugere.
Acțiunile menționate au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 178 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel:
– la produse alimentare: 71
– la produse nealimentare: 53
– la produse financiare: 0
– servicii nealimentare: 13
– servicii alimentare: 4
– servicii financiare: 1
– alte segmente: 36
În luna martie, au fost verificaţi şi operatorii economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi cei aflaţi în mediul rural. Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.
Potrivit datelor transmise de valoarea totală a produselor şi serviciilor neconforme extracomunitare controlate în perioada raportată este de 74.883,19 lei. Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate, oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului.
Totodată, valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 827,80 lei, valoarea produselor distruse cu alte acte este de 453,78 lei, valoarea marfurilor distruse cu PVD este de 40 de lei.
În perioada 1-31 martie, au fost înregistrate 59 de reclamații, au fost cercetate 57, dintre care 8 închise cu rezolvare amiabilă, 7 concluzionate ca fiind întemeiate, 22 concluzionate ca fiind neîntemeiate, 6 redirectionate, 12 clasate, 2 nesolutionabile, 2 în curs de cercetare.
Valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 2349,12 lei.
Inspectorii CJPC Alba au verificat în cursul lunii martie:
– respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la comercializarea florilor;
– respectarea prevederilor legale in domeniul protecției consumatorilor la comercializarea materialelor de construcții;
– alimentație publică și magazine alimentare în mediul rural și urban;
– respectarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor
Acţiunile inspectorilor s-au mai concretizat şi prin cercetarea reclamaţiilor depuse de consumatori, dar şi controale inopinate unde s-au urmărit:
– verificarea respectării prevederilor legale privind modul de distribuţie a produselor alimentare conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare;
– acțiuni tematice de control privind modul de asigurare a informării consumatorilor și a modului de afișare a preturilor conform circularei ANPC nr. 4561/ 27.09.2013, cu privire la Protocolul de colaborare pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării și comercializării produselor cerealiere și a produselor de panificație;
– acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind calitatea, modul de comercializare și etichetare a uleiului de măsline şi a măslinelor;
– acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea uleiurilor lampante și a lichidelor de aprins focul pentru grătar;
– acţiuni de control privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor comercializate sub denumirea generică de produse de post;
– acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la prestarea serviciilor de schimb valutar;
– acţiune de control pentru verificarea respectării conformităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializate în unităţile de comercializare şi în unităţile de alimentaţie publică din mediul rural.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News