Connect with us
Advertisement

Actualitate

Raport UNICEF: Unu din trei utilizatori de internet este copil. Ghid cu recomandări pentru părinţi

Publicat

Unul din trei utilizatori de Internet este copil, iar 71% dintre copii și tineri sunt online comparativ cu doar 48% din populația totală, potrivit unui raport UNICEF. Cu toate acestea, 3 din 5 copii și tineri africani sunt offline, comparativ cu doar 1 tânăr din 25 din Europa.

Astfel, aproximativ o treime din tineretul lumii – 346 de milioane de persoane – nu dispune de conexiune online, ceea ce accentuează inechitățile existente în rândul copiilor și le reduce posibilitatea de a participa la o economie care capătă tot mai mult un caracter digital.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi UNICEF în România au lansat luni “Raportului Starea Copiilor Lumii 2017: Copiii în lumea digitală”. Raportul este prima analiză amplă efectuata de UNICEF a modalităţilor în care tehnologia digitală afectează viaţa şi perspectivele de viaţă ale copiilor.

Raportul analizează, de asemenea, modul în care Internetul sporește vulnerabilitatea copiilor la riscuri și pericole, inclusiv în ce privește utilizarea necorespunzătoare a informațiilor lor private, accesul la conținutul periculos, și agresiunea în mediul online (cyberbullying).

Potrivit raportului, din cauza omniprezenței dispozitivelor mobile, accesul multor copii în mediul online a devenit mai puțin supervizat – și mai expus pericolelor.

Printre recomandările oferite de raport în sprijinul formulării unor politici mai eficace și a unor practici de lucru mai responsabile în beneficiul copiilor la nivel global se numără:

– plasarea copiilor în centrul politicii digitale

– dezvoltarea competențelor digitale astfel încât copiii să se poată informa, implica și acționa în siguranță în mediul online

– protejarea copiilor împotriva pericolelor din mediul online – precum abuzul, exploatarea, traficul, agresiunea online și expunerea la materiale neadecvate

– valorificarea puterii sectorului privat în demersul de promovare a standardelor și practicilor etice care protejează și susțin copiii în mediul online

– garantarea protecției intimității și identității copiilor în mediul online

– asigurarea accesului necostisitor al tuturor copiilor la resurse online de calitate foarte bună.

Statistici şi concluzii ale raportului:

Tinerii (15–24 ani) reprezintă grupul de vârstă cel mai conectat. La nivel mondial, 71 % se află în mediul online comparativ cu 48 % din populația totală.

La nivel mondial, aproximativ unu din trei utilizatori de internet este copil sau adolescent sub 18 ani.

Există tot mai multe dovezi potrivit cărora copiii accesează internetul la vârste din ce în ce mai mici. În unele țări, copiii sub 15 ani au aceleași șanse de a utiliza internetul ca și adulții peste 25 de ani.

Telefoanele inteligente alimentează o ‘cultură a dormitorului’ (“bedroom culture’), pentru mulți copii accesul online devenind mult mai personal, mai privat și mai puțin supravegheat.

Prin intermediul profilurilor anonime create pe rețelele de socializare și a forumurilor nesecurizate asociate jocurilor online, agresorii îi pot contacta mai ușor pe copiii care nu sunt conștienți de pericolele care îi pândesc.

Noile tehnologii – precum criptovaluta și rețelele de tipul „Dark Web” – reprezintă o sursă care alimentează live streaming-ul actelor de abuz sexual al copiilor și alte tipuri de conținut online dăunător și care ridică probleme serioase pentru organele de aplicare a legii nevoite să țină pasul cu acestea.

92% din numărul total de URL-uri identificate global de către Internet Watch Foundation ca facilitând abuzul sexual în rândul copiilor sunt găzduite în doar cinci țări: Olanda, Statele Unite, Canada, Franța și Federația Rusă.

Eforturile de protecție a copiilor trebuie să aibă în prim plan copiii vulnerabili și dezavantajați care pot să nu înțeleagă așa bine riscurile online, inclusiv pierderea intimității, și care sunt mai expuși pericolelor.

Deși atitudinile diferă de la o cultură la alta, copiii adesea se îndreaptă mai întâi către cei de vârsta lor atunci când se confruntă cu riscuri și probleme în mediul online, astfel încât părinților le este mai greu să-și protejeze copiii.

Deși majoritatea copiilor prezenți online consideră experiența respectivă ca fiind una pozitivă, mulți părinți și profesori sunt îngrijorați de faptul că timpul petrecut de copii absorbiți în fața ecranelor dispozitivelor digitale îi face pe aceștia să sufere de depresie, creând dependența de internet și constituind chiar și un factor ce contribuie la obezitate.

Sfaturile contradictorii pot crea confuzie în rândul celor care au grijă de copii sau care se ocupă de educația acestora, evidențiind nevoia unor cercetări superioare calitativ cu privire la impactul TIC asupra bunăstării.

Cercetătorii recunosc faptul că utilizarea exagerată a tehnologiei digitale poate contribui la depresia și anxietatea în rândul copiilor. Pe de altă parte, copiii care întâmpină dificultăți în mediul offline au posibilitatea uneori de a lega prietenii și a primi sprijin social online de care altfel nu ar putea beneficia.

Pentru majoritatea copiilor, aspectele fundamentale – precum depresia sau problemele de-acasă – au un impact mai mare asupra sănătății și fericirii lor decât timpul petrecut în fața ecranului.

Abordând timpul petrecut de copii în mediul virtual dintr-o perspectivă de tip „nici prea prea, nici foarte foarte” – și acordând atenție mai mult activităților în care sunt implicați copiii online și nu atât duratei petrecute online, le putem asigura copiilor o mai bună protecție și îi putem ajuta să-și valorifice la maximum timpul petrecut online.

CERT-RO a prezentat un ghid pentru părinţi, cu informaţii necesare educării copiilor care navighează online. Acesta cuprinde şi un set de reguli şi măsuri de precauţie pentru evitarea pericolelor din lumea digitală:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement