Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au votat, vineri, în favoarea Alianţei 2020 USR PLUS, a anunţat preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook. Alianţa 2020 USR PLUS a depus vineri contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma deciziei Biroului Electoral Central de a respinge înscrierea alianţei. În acele condiții Alianța nu putea să participe cu o listă comună la alegerile europarlamentare, potrivit România24.ro
Pentru a putea contesta decizia BEC, liderii Alianței USR PLUS l-au convins pe fostul președinte al USR, deputatul independent Nicușor Dan, să se înscrie din nou în partid și să semneze documentele Alianței.
“Acum aveţi cu cine vota! Alianţa 2020 merge la europarlamentare! Aşa cum ne aşteptam, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au votat în favoarea Alianţei noastre! Lupta continuă cu şi mai mult avânt. Vă mulţumim pentru efortul, implicarea şi răbdarea voastră. Împreună vom reuşi”, se arată în postarea lui Cioloş.
“Am depus astăzi contestaţie la ÎCCJ şi avem încredere că nu li se va lua românilor dreptul de a vota Alianţa 2020 USR PLUS pe 26 mai. Decizia ÎCCJ va juca un rol fundamental în viitorul democraţiei din România. Dincolo de orice tehnicalităţi şi hibe din lege, noi mergem mai departe cu încrederea că acesta este doar un hop în calea victoriei noastre. Continuăm să luptăm”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, citat într-un comunicat de presă.
Biroul Electoral Central a publicat joi decizia prin care a respins protocolul de constituire a alianţei electorale “Alianţa 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela că cererea de admitere a protocolului a fost formulată de Dan Barna şi Dacian Cioloş care nu au calitatea de reprezentanţi ai USR şi, respectiv, PLUS.
USR a votat într-o şedinţă a Comitetului Politic din 2 martie, decizia unei liste comune la alegerile europarlamentare, iar alianţa a fost denumită „Alianţa 2020 USR-PLUS”. Lista a fost validată cu 68 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”.
Lista comună este formată din: 1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoş Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ştefănuţă (USR), 7. Vlad Botoş (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituţă (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Ţoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS).