Connect with us
Advertisement

Economie

Ratele românilor la bănci ar putea fi amânate. Creșteri record a dobânzilor. Ministrul Finanțelor: statul trebuie să intervină

Publicat

Guvernul ia în discuție emiterea unei ordonanțe prin care românii cu rate la bănci să beneficieze de amânarea plății ratelor la credite, după avalanșa de scumpiri generate de explozia prețului la energie electrică și gaze.

În contextul dificil din punct de vedere economic, ministrul Finanțelor Adrian Câciu consideră că ratele românilor ar putea fi amânate. Soluția este un aflată în acest moment pe masa politicienilor, în cazul în care plata ratelor devine de nesuportat. Oricum ratele au crescut cu o medie de 300 de lei în ultimii doi ani.

ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și tot mai mulți romani încep sa își facă calcule dacă în scurt timp vor mai putea sa își plătească ratele si să susțină toate costurile vieții curente. De exemplu, la un credit de 225.000 de lei, o rata a crescut cu 300 de lei, in doi ani.

Evoluția ratei în funcție de indicele ROBOR

Credit 250.000 lei pentru o perioadă de 30 ani

  • rata lunară – 1.363 lei – 18 februarie 2019
  • rata lunară – 1.128 – 18 februarie 2021
  • rata lunară – 1.427 lei – prezent
  • rata lunară – 1.834 lei – estimare

Guvernul se gândește la o soluție pentru cei care nu își mai pot plăti ratele. Într-un interviu, Adrian Câciu menţionează că Guvernul ia în calcul toate variantele, inclusiv amânarea ratelor.

Potrivit antena3.ro ministrul Finanțelor precizează faptul că situaţia nu era una necunoscută și că statul trebuia să fie pregătit pentru un astfel de scenariu. Jurnalistul l-a întrebat pe ministru dacă este îngrijorat de faptul că ROBOR-ul a atins cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și că de acest lucru depinde şi ratele românilor:

”Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creşte. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit.

Riscurile default, adică riscurile ca unele credite să devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal.

Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor creşte. Haideți să stopăm acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate.

Dacă nu, vor crește dobânzile și vă trebuie să intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru că erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care să plătească raţele” a explicat ministrul de Finanțe potrivit antena3.ro.

BNR a majorat rata dobânzii

În ianuarie, pentru a ţine sub control rata inflației care ar putea trece de 10%, BNR a anunţat faptul că a majorat rata dobânzii. Efectele economice nu sunt cele mai fericite în acest sens şi, cu toate că inflația ar putea fi ținută sub control, românii vor fi afectați de dobânzile mai mari la raţe:

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de pe, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022;
  • extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 1,00 punct procentual, de la 0,75 puncte procentuale;

Ratele românilor amânate, la începutul pandemiei

În timpul stării de urgență din 2020, guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care peste 500.000 de români au beneficiat de amânarea plății ratelor la creditele din bănci.

Măsura a durat 8 luni, iar în contextul prelungirii restricțiilor a reprezentat o ”gură de oxigen” pentru angajații care au fost în șomaj tehnic sau au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei Covid – 19.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement