Connect with us
Advertisement

Eveniment

”Război și pace”: antiteză în imagini a unei singure realități. Ilustrații din depozitele arhivelor județene din Alba, din perioada Primului Război Mondial

Publicat

razboi si pace Colecţiile de ilustrate şi fotografii ale Arhivelor din Alba conţin aproximativ 3600 de piese, care surprind o varietate de teme: reproduceri de artă, imagini ale diferitelor localităţi româneşti şi europene, felicitări de Paşte şi Crăciun, poze de grup, instantanee din viaţa cotidiană. Cu toate acestea, cele mai impresionante imagini sunt cele care înfăţişează figuri umane, fiind interesant de privit nu doar moda vremii (cele mai vechi fotografii datează din ultimii ani ai secolului al XIX-lea), dar şi feluritele atitudini în faţa aparatului de fotografiat.

Am putea grupa fotografiile şi ilustratele pe două mari paliere, în antiteză, folosind un titlu celebru, „Război şi pace”.

Primul palier este constituit din fotografii referitoare la primul război mondial. Acestea au fost donate instituţiei noastre de către domnul Salvan Andrei Liviu în anul 1976. Donatorul a fost în perioada războiului plutonier major în compania tehnică a Regimentului 63 Infanterie austro-ungar, care a fost angrenat în luptele din Italia şi Polonia. Fotografiile surprind prim planuri ale participanţilor la război, dar şi scene din spatele primei linii a frontului. Sunt surprinse situaţii reale: îmbarcarea în tren pentru deplasarea trupelor, împărţirea raţiei de pâine, odihna după o bătălie, imagini care arată tragedia unor oameni care participau la un război pe care nu şi l-au dorit.

Al doilea palier îl constituie ilustratele ce înfăţişează fie perioada de dinaintea primei conflagraţii mondiale, fie perioada imediat următoare acesteia, cu oameni liniştiţi, zâmbitori, încrezători în viitor.

”Ilustratele au fost donate Arhivelor din Alba de domnul Mîndrescu Petru, ginerele pictorului Sava Albescu şi al soţiei sale Elvira Giurcă (ea este, de fapt, destinatara majorităţii pieselor). Fiică a notarului din Feneş, frumoasă şi cultivată, Elvira Giurcă a avut mulţi prieteni şi admiratori de la care primea ilustrate din toată Europa, cu mesaje scrise în română, maghiară şi germană” spune directorul Direcției Arhivelor Județene Alba, Dana Zecheru, cea care a selectat fotografiile de mai jos.

Având în vedere că o imagine face cât o mie de cuvinte, vă invităm să priviţi câteva din comorile Arhivelor din Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement